"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kırım'ın illegal bir şekilde ilhakını tanımadık ve tanımayacağız

19 Mayıs 2015, Salı 09:22
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Kırım Tatarları sürgününün 71.'inci yıldönümü törenle anıldı.

Törene katılan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kırım Tatarlarının tek bir gayesi var, insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamak ve milletçe var olmaktır. Burada bir kere daha ifade etmek istiyorum Kırım'ın illegal bir şekilde ilhakını tanımadık ve tanımayacağız.” dedi.

Törene; Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Başbakan Arseniy Yatsenük, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, devlet erkanı, dış misyon şefleri ve çok sayıda Kırım Tatarı katıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırım'ın illegal bir şekilde ilhakını tanımadıklarını ve tanımayacaklarını söyledi.

Çavuşoğlu, törenin yapıldığı Opera Tiyatrosu'nda yaptığı konuşmada; “Bu büyük felaketin sembolü olan 18 Mayıs'ın yalnız sadece Kırım Tatarı soydaşlarımız için değil. Tüm Türk dünyası için derin bir keder günüdür.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu; “71 yıl önce bugün 250 bin Kırım Tatarı gecenin bir yarısında süngülerin ve silahların gölgesinde evlerinden çıkarıldı. Zorla trenlere bindirildi. Ana vatanlarından binlerce kilometre uzağa gönderildi. Bu çileli yolculukta havasızlık, açlık, susuzluk, soğuk ve hastalık gibi ağır şartlar sonucunda 100 bini aşkın Kırım Tatarı hayatını kaybetti. Tıpkı, 1932-1933’de Holodomor'da açlığa ve ölüme terk edilen Ukraynalılar gibi. Bu soydaşlarımızı ve Holodomor'da ölen tüm Ukraynalıların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Bize düşen, bir insanlık suçu olan bu acıyı unutmamak ve unutturmamaktır. Tek tesellimiz Kırım Tatarlarının kendilerini yüz yıllardır yaşadıkları bu topraklardan silmeyi amaçlayan tecavüz ve saldırılara büyük bir kararlılıkla karşı çıkmış ve varoluş mücadelesini sürdürmüş olmasıdır. Sürgünde geçen dönemde Kırım Tatarları vatan ve millet sevgisiyle kenetlendi ve ana vatana dönme hayalini içinde kalbinde yaşadı.” şeklinde konutu.

Nihayetinde, Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun önderliğinde sürdürdükleri davada Kırım Tatarlarının başarılı olarak 1989’dan itibaren ana vatanlarına dönmeye başladığını belirten Çavuşoğlu, Tatarların bu süreçte gösterdikleri cesaret ve dayanıklılıklarıyla tüm dünya halklarına örnek olduğunu ifade etti.

“KIRIM' YASADIŞI BİR ŞEKİLDE İLHAK EDİLDİ”

Konuşmasında geçtiğimiz yıl Kırım’ın yasadışı bir şekilde ilhak edildiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, bunun neticesinde Kırım Tatarlarının yeni zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi. 

Çavuşoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tarihin hiçbir döneminde şiddete başvurmayan ve taleplerini barışçıl yollarla ifade eden Kırım Tatarlarının bugün maruz kaldıkları muameleyi kabul etmek mümkün değildir. Kırım Tatarlarının tek bir gayesi var, insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamak ve milletçe var olmaktır. Burada bir kere daha ifade etmek istiyorum Kırım'ın illegal bir şekilde ilhakını tanımadık ve tanımayacağız.”

Çavuşoğlu sözlerini, “Türk halkı Kırım Tatarının acılarını ve sıkıntılarını paylaşıyor. Bugün burada Tatar liderleriyle, soydaşlarımızla olmamız bunun açık göstergesidir. Sürgünde hayatını kaybeden soydaşlarımızı bir kere daha rahmetle anıyorum. Yaşasın özgür, Kırım. Yaşasın bağımsız ve toprak bütünlüğü sağlanmış, Ukrayna. Yaşasın Ukrayna-Türkiye dostluğu.” şeklinde bitirdi. 

Etkinlik çerçevesinde, Kırım Tatar sanatçıları sürgünü çeşitli sahne performansları sergiledi.

Okunma Sayısı: 1315
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı