"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vize serbestîsi için net tarih verdi

24 Aralık 2015, Perşembe 19:02
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz girebilmesi için AB ile mutabakat sağlandığını belirterek, "Vizenin kaldırılması için mutabakat sağlandı ve inşallah bu yılın ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen bölgesine vizesiz olarak girebilecekler ve çok önemli bir sorunumuz, çok önemli bir beklentimiz bu şekilde karşılanmış olacak" dedi.

Bakan Bozkır, yedincisi Samsun'da düzenlenen "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Üyelik Süreci" konulu sivil toplumla diyalog toplantısında yaptığı konuşmada, AB tarafından sağlanan kaynaklar ve AB ile Türkiye ilişkileri hakkında bilgi verdi.

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen bölgesine vizesiz olarak girebilecekler"

AB süreci bakımından son dönemde çok önemli gelişmeler meydana geldiğine işaret eden Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, şöyle devam etti:

"Tabiri caizse paradigma değiştiği için kartlar yeniden dağıtıldı ve bir süredir istediğimiz hızda cereyan etmeyen bu ilişkiler şimdi bundan sonra çok önemli bir hız kazanacak. Bunlar içinde en önemli unsurlardan birincisi, Türk insanının belki de en çok kendini rahatsız hissettiği, en çok üzüntü duyduğu alanlardan bir tanesi vizedir. 1980 askeri darbesinin o yıllarda insanlarımıza uygulanan çeşitli baskılar ve o dönem psikolojisi ve atmosferi içerisinde çok sayıda vatandaşımızın yurt dışına gitmesi nedeni ile vize aslında o yıllarda konulmuştur, ondan önce vize yoktu. Şimdi bu vizenin kaldırılması için mutabakat sağlandı ve inşallah bu yılın ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Schengen bölgesine vizesiz olarak girebilecekler ve çok önemli bir sorunumuz, çok önemli bir beklentimiz bu şekilde karşılanmış olacak." 

"AB bakımından da Türkiye vazgeçilmez"

AB ile  müzakere sürecinin hızlandığını da belirten Bakan Bozkır, "Uzun zamandır bir fasıl açamamıştık, geçtiğimiz hafta yeniden bir fasıl açtık ve bu hükümetler arası konferans olması nedeniyle 28 ülkenin oy birliği ile mutabakatının Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili devam ettiğinin bir göstergesi" dedi.

11 yıldır yapılmayan zirve toplantılarının ilk defa tekrar ve yılda iki kez yapılacağını, üst düzey ekonomik işbirliği, üst düzey enerji işbirliği, siyasi platformlar ve onun yanında da gümrük birliği güncellenmesinin çok önemli adımlar arasında yer aldığını vurgulayan Bakan Bozkır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gümrük Birliği güncellemesi bugün 150 milyar dolar olan ticaretimizin 300 milyar dolara çıkmasını sağlayacak ve tarım, hizmetler ve kamu alımları alanlarının dahil edileceği çok önemli bir proje ve inşallah bundan hem Türkiye'nin çok büyük kazançları olacak hem de bütün dünya bakımından gıpta ile bakılan ülkemizin konumu çok daha fazla güçlenecek, belki de AB'nin en büyük kazancı, bugün karşı karşıya olduğu ırkçılık ve İslam karşıtlığı gibi akımların yeşerdiği bir ortamda eğer Avrupa 'öteki' kavramının ortadan kaldırılmasını mümkün hale getirmek istiyorsa bunu sağlayabilecek tek ülke Türkiye'dir. Kültürü ile tarihi ile renkleri ile ve kendi içindeki öteki kavramına halletme yolunda büyük bir mesafe kat etmiş gücüyle, Avrupa Birliği inşallah ileride ilk kurulduğu gibi sadece dar bir alana sıkışmış büyük bir yapı olmaktan çıkıp, gönlünü çok daha güzel renklere çok daha fazla dinlere, çok daha fazla etnik yapıya açmış bir duruma kavuşacaktır. Bu nedenlerle de Türkiye için AB bugün belki gerçekten en fazla önem arz eden bir noktadadır ama AB bakımından da 'Türkiye vazgeçilmez, onsuz olmaz ve geleceğe bakarken de Türkiye ile birlikte yürüme kararlılığına kavuşmuş' bir tablo içindeyiz."

AA

Okunma Sayısı: 1831
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı