"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Evlâtları da şahs-ı manevî havuzuna atmak

Sebahattin YAŞAR
23 Ağustos 2021, Pazartesi
Her ne kadar kavram olarak yine ehl-i iman eliyle tahrip edilmiş olsa da, cemaat kavramı, bir şahs-ı manevî olarak önümüzdeki zamanların kilit kavramlarından biri olacak.

Hiçbir dünyevî maksat gözetmeden sadece rıza-ı İlâhî amaçlı bu ilişkiler ağı, bu çağı kurtaracak bir formül gibi duruyor.

Aile fertleri olarak dünyada rahat-ı kalple yaşamanın yolu bir şahs-ı maneviye dahil olmaktır. İnsan sosyal bir varlıktır. İnsan maddî ve manevî durumunu paylaşacak arkadaşlara ihtiyaç hisseder. Dünyevî menfaatten uzak, içinde yüksek fedakârlık taşıyan bir şahs-ı manevî de hem maddî teneffüs hali hem de duâlar ile manevî teneffüs hali vardır. Ve bu çok mühim bir şeydir.

Rıza-ı İlâhî temelli sohbetler, özünde şefkat yüklü fedakârlık adımları tam da bu zamanın ihtiyacına en uygun cevaptır. Aynı durum çocuklarımız için de bir gerekliliktir. Anne baba atmosferinin serinliği ve gerekliliği kadar belki daha da mühim bir gereklilik çocuklarımızı bir şahs-ı manevî havuzuna atabilmektir. O şahs-ı manevideki arkadaşlık ilişkileri ile birlikte okuma programları yapmak ve kendi yaş guruplarıyla, cemaati bağ içerisinde sosyal ve psikolojik ilişkilerini temin etmek tam da bu zamana uygun bir gençlik ihtiyacıdır. Çocuklarımızı şahs-ı manevî havuzuna atabilmenin yolu ise öncelikle kendimizin o şahs-ı manevinin içinde olması ile mümkün olacaktır. Kendisi o şahs-ı maneviye dahil olamayanların çocuklarının dahil olması da zordur. 

Ebeveynler tarafından o şahs-ı manevideki kardeşlerin, çocukların yanında eleştirilmesi, o şahs-ı manevinin itibar kaybına sebep olur. Onun çocuklar üzerindeki tesiri azalmış, o manevî kuruma olan hüsn-ü zan zedelenmiş olur. Yani çocuklarımız üzerinde olumlu tesirler yapabilecek bir manevî kurumu kendi ellerimizle itibarsızlaştırmış oluruz. Bu baltayı kendi ayağına vurmak gibi bir şeydir.

Günümüzde yapılan okuma programlarında yaşadığımız bir durum ki, sen hiç müdahil olmadan çocuklarımız, şahs-ı manevideki arkadaşları aracılığıyla okuma programlarına dâvet ediliyor ve onlar da sevdikleri arkadaşlarından gelen teklifleri itirazsız, severek kabul ediyorlar. Cemaatin şahs-ı manevisi hem büyükler hem çocuk ve gençler için tam da bu çağın bir sığınağı gibi duruyor. 

Ne yapıp edip bu şahs-ı maneviyi güçlendirmek gerekir. Onun güçlenmesi, o havuzdaki şahısların da daha istikametli durabilmesi demektir.

Okunma Sayısı: 1718
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa

    23.8.2021 23:34:30

    Allah razı olsun hocam.Çok istifadeli oldu.

  • Abdullah Tunç

    23.8.2021 18:59:08

    Şahsi manevi nerededir? Yerini söyleyin,bizde dahil olalım.Yalnız şahsi mane vinin her yönü ile müsta kim olmazı lazım.Bunun ispat edilmesi gerekiyor. Bana göre,sana göre şah si manevi değil,Risale-i Nur'a,iman hakikatlarına, meslek ve meşrebimize göre şahsi manevi.Ayrıca şahsi manevinin tarifinin de yapılması lazımdır.

  • Halil İbrahim Karahan

    23.8.2021 17:19:34

    Allah razı olsun

  • Şerafettin Birol

    23.8.2021 14:31:29

    Elhak. Çok doğru bir tesbit Allah razı olsun Hocam

  • cenk çalık

    23.8.2021 14:17:00

    "Çocuklarımızı şahs-ı manevî havuzuna atabilmenin yolu ise öncelikle kendimizin o şahs-ı manevinin içinde olması ile mümkün olacaktır. Kendisi o şahs-ı maneviye dahil olamayanların çocuklarının dahil olması da zordur. " Evlatlarımızın olumlu bir şey yapmalarını istiyorsak en başta biz yaparak örnek olmalıyız. "Niçin yapmadığınız şeyi söylüyorsunuz? ayetiyle tezat teşkil etmemek gerektir. Tenkit de dediğiniz gibi baltayı taşa vuran, şevk kırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu mevzuya ayrı bir hassasiyet göstermek zorundayız. Hem kendimiz hem de şahsı manevi açısından azami dikkat gösterelim vesselam...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı