"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gençler Risale-i Nur sohbetlerine nasıl gelir? (4)

Sebahattin YAŞAR
16 Nisan 2022, Cumartesi
Bir okuyucumuz bir yazımız için yorum göndermişti ve şu noktalara dikkat çekmişti. “Otuz yıldır dersler aynı, örnekler aynı, metni seslendirme aynı, simalar aynı, hizmetle ilgilenen müdebbir aynı…”

Yıllar geçerken hizmetlerin de bir takım temel dinamikleri muhafaza ederken kendini eğitim metotlarında, örneklerde, ilmi verileri kullanmada, farklı bilimsel disiplinlerden yararlanmada yenilememesi düşünülemez.

Bu çoğu ortamda zaten otomatik olarak gelişir. Yani nesil değiştikçe, yeni simalar, yeni farklı bilim dallarında uzmanlaşmış kişilerin hizmetlere dahil olması durumlarında hem simalar, hem örnekler, hem bilimsel veriler kendiliğinden yenilenecektir. Yani hukuk tahsili yapmış bir kardeşimiz ister istemez kendi yıllarını verdiği o alanın örneklerini daha iyi verebilecek veya Risale-i Nurlardaki o konuları, örnekleri daha iyi anlayabilecek, anlatabilecektir.

Burada daha önce de belirttiğimiz gibi çok da keskin bir genç-yaşlı ayrımı uygun düşmez.

Yetişirken elbette çocukların bu akran dayanışmasına ihtiyaç vardır. Çünkü çoğu şeyler akranlar arasında, yani oyun arkadaşlarıyla, genç gruplar arasında öğrenilir. Hatta onları anlamak için onların içinde olanların görüş ve düşüncelerini almak gerekir. Gençlere ulaşmanın yolu, o yolu yine gençlerden öğrenmektir. Bir de on yıl öncesinin genç profili, etkilendikleri, tercih ettikleri ile on yıl sonrasının genci etkileyen unsurları aynı değildir. Her ne kadar dinen helaller ve haramlar aynı olsa da, helal ve haramların taşıyıcı unsurları değişti, yeni helal haram kavramları devreye girdi. Mesela bilgisayar oyunları, cep telefonları aracılığıyla bulaşan manevi hastalıklar gündeme alınmalıdır. Zamanı kullanma ve zaman israfı, beyin israfı gibi konularda belki de daha önce olmayan ilmihal kitaplarına yeni maddeler ilave edilmelidir.

Zaman durmuyor, sürekli bir gelişim, değişim ve yenilenme içerisinde insan da bu gelişmenin içindedir. O zaman bu zaman içerisinde gelişmekte olan çocukları ve gençleri, bu zamanın getirdikleri ve götürdükleri noktasında okunan dersleri güncellemek, ders yapan insanların çeşitliliğini arttırmak bir çözümdür.

Unutmamalı ki, bazı ‘yeni’ler, bazı değişmeyen ‘eski’ler üzerinde ilerler.

Okunma Sayısı: 1979
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    16.4.2022 05:37:26

    Her an yaşadığımız yenilenme deslerimize ve hizmetlerimize de aksetmeli. Daha sistemli ve şahsı-ı maneviye hedef alan bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Akran dayanışması, genç-tecrübeli uyumu ve desteği de kritik mevzular. İyi niyetle ve planla aşılamıyacak bir meselemiz yok. Yeter ki iyi niyetle hareket edelim ve değişimden, gençleşmekten korkmayalım, önünü açalım...

  • Harun

    16.4.2022 05:15:55

    Selamın aleyküm. Yazınız gerçekten çok önemli. Eski zamanları hatırlattı. Bizim gençlik, ergenlik yıllarımız da saç, faul, pantolon vs. şeylere karışan abilerimizden sebep sohbetlere gitmek istemezdik. Ebeveynlerimizin -Allah onlardan razı olsun- hoşgörü ile yaklaştığı halde bu hoşgörüyü onlardan göremeyip kendimizi kabul ettiremedik. Keşke öyle şeyler olmasaydı. Keşke biz o gibi şeylere takılmasaydık… Bugün gittiğimiz mübarek gecelerde ki o manevi ortamın huzurunu ararız her zaman. İnşallah bu tavsiye ve ikazlarınız anlaşılır. Selamlar.

  • Yunus

    16.4.2022 04:48:43

    Güzel bir yazı dizisi olmuş.. 'hayalhanem' YouTube kanalı bu minvalde tam bir örnek.!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı