"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsanın tercihleri nasıl oluşur?

Sebahattin YAŞAR
13 Temmuz 2020, Pazartesi 00:03
Tercihler nasıl oluşur?

Bu oluşumu neler etkiler? İlerideki tercihleri bugünden meyillendirmek mümkün müdür? Nereden doğup gelir tercihlerimiz? Yanlış ile doğru tercihlerimiz nerede ayrışırlar? Terazinin doğru kefesi nasıl ağır basar? Doğrusu soruları çoğaltmak mümkün. Vakıa şu ki; tercihler, hayatımızdır.

Karşımıza çıkan, dünkü tercihlerimizden başkası değildir. İç dışa akseder.

Niyet, güzel düşünce, duâ yaşanacakları meyillendirir. Güzellik hazinesi zaten vardır; “Hasenatı isteyen, iktiza eden rahmet-i İlâhiye ve icat eden kudret-i Rabbaniyedir. Sual ve cevap, dai ve sebep, ikisi de Hak’tandır. İnsan, yalnız duâ ile, iman ile, şuur ile, rıza ile, onlara sahip olur.” (26. Söz, s. 753)

İnsan güzelliklere müşteri olacak, o rahmet hazinesinden istifade edecek.

Bunu tercih etmeyen zişuurun bu hazineden istifade hakkı yoktur.

Böylelerin dünyasında nimetler birer azap; akıl ikab aracı olur. Ücreti ödenmeyen bir nimet, kişiye nikmet olur. Nimeti nikmet yapan şey, onun nimetiyet cihetini görmemektir. Mana bağını kurmamaktır. “Seyyiatı isteyen, nefs-i insa- niyedir –ya istidat ile, ya ihtiyar ile. Nasıl ki beyaz, güzel güneşin ziyasından bazı maddeler, siyahlık ve taaffün alır; o siyahlık onun istidadına aittir. Fakat, o seyyiatı çok mesalihi tazammun eden bir kanun-u İlâhî ile icat eden, yine Hak’tır. Demek, sebebiyet ve sual, nefistendir ki, mes’uliyeti o çeker.” (age, s. 753)

Tercih, amelin mahiyetini belirler. “Kisb-i şer, şerdir; halk-ı şer, şer değildir.” Değerleri taşımak ve yaşamak, bilgi ile olduğu kadar, o bilgileri kimlik oluşturacak kadar özümsemeyi gerekli kılar.

Değerler, doğru şekilde sunulabildiği takdirde, gençler için birer vazgeçilmez tercih olurlar. Böylece, ‘tercihler’, hayat tarzı olur. Tarz, hemen oluşmaz.

Doğru tercihler; insanı aklen, kalben, ruhen besleyen ve severek kabul edilen, her daim ihtiyaç duyulan bir manevî gıdadır.

Okunma Sayısı: 2071
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali R. Yardimoglu

    13.7.2020 12:05:15

    "....bunun mu, yoksa sunun mu?.....hangisinin pesinden gideyim diye hayrette kalmistim......, sonra tevhidi kible et diye....... " S. N., Bz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı