"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Neden böyle yaptın/yapmadın demeyecek miyiz?

Sebahattin YAŞAR
28 Eylül 2020, Pazartesi
Evlât imtihanı, en ağır imtihanlardandır. Atsan atılmaz, satsan satılmaz.

Evlât, kendi imtihanda, anne baba hem kendi hem de evlât imtihandadır.

Nasih, sorumluluğunu hakkıyla yerine getirdikten sonra daha ötesine gidemiyor. Çünkü evlât da imtihandadır. Elbette nasih; kendi tavır ve tutumundan, nasihatinin kıvamından, sözünün zamanından, zemininden ve neticede ettiği duâlardan sorumludur.

Sözünüzün dinlenmemesi; nasihatinizin kötülüğünden, zamanında zemininde olmamasından, hakikatini nefsinizde yaşamamanızdan değildir. Peki nedendir? Sınırımız oraya kadardır. Sonrası evlâdımızın imtihanıdır.

Peki o aşamada ne yapmalıyız? Bizzat atılması gereken adımları attıktan sonra neticeye rıza göstermeliyiz, Allah’ın takdirinde hikmetler olduğuna inanmalıyız. Aczimizi hissedip, evlâdımızın imtihanının kolaylaşması için duâlar etmeliyiz.

Enes bin Malik (ra), Resûlullah’a (asm) on yıl hizmet etti, “Hâdimü’n-Nebî” lâkabıyla anıldı. Peygamber Efendimize (asm) nasıl hizmet ettiğini ve Efendimizin (asm) kendisine karşı tutumunu şöyle anlatır: “Hazarda (barış) ve seferde (on sene) hizmetini gördüm. Vallâhi işlediğim bir kusurdan dolayı: “Niçin böyle yaptın?” veya yerine getirmediğim bir vazîfeden ötürü: “Bunu niçin yapmadın?” dememiştir.” (Müslim, Fedâil, 52)

Düşünsenize, biz o kadar çok kelimelerle, cümlelerle (Nasıl tonda, iffette kelime ve cümleler kim bilir!) nasihatımız tesir etmezken, çocuğa karşı bir davranışı ‘Neden böyle yaptın/yapmadın?’ deme noktasına getirmemek ne büyük bir eğitim devrimidir.

Kur’ân ahlâkının bu muhteşem tablosu, bu peygamberi kesit, modern eğitim dünyasına, ebeveynlere çok yüksek, yol gösterici bir uygulama manifestosudur.

Evlâtlarımızdan, öğrencilerimizden şikâyeti ortadan kaldırmanın yolu, şikâyet etmeden eğiten vahiy terbiyeli Resule danışmaktır. Şikâyetimiz çoksa, doğru rehberi bulamamışız veya onu yeterince tanımamışız demektir.

Âlemde çaresi olmayan bir dert yoktur, çaresi bulunmamış dert vardır.

Okunma Sayısı: 2488
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ata

    28.9.2020 20:27:49

    Yaşayan bilir gören tecrübe eder.Çok net çok veciz.Rabbim ailemizi terbiye etsin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı