"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bir komedi portresi …

Ahmet BATTAL
23 Aralık 2012, Pazar
Bir noter dostumuz aradı, sordu:

Noterlik ofisimde “Atatürk portresi asmak zorunda mıyım? Şikâyet ederlerse ne olur?
“Bilmiyorum, ama araştırayım” dedim.
“Ne de olsa noterler hukukçudur, hukuku ve kanunları bildikleri varsayılır, bunu da bilirler her halde” dedik ve cevabı bulmak için soruyu diğer bir noter tanıdığımıza sorduk.
Ama ondan da bilgili bir cevap alamadık. “Canım, benim gibi hiç değilse bir takvim assın, dertten kurtulsun” dedi. Savuşturdu.
Oysa en doğru cevabı noterlerin bilmesi gerekir. Zira işleri bu; hukukçular…
Uzun zaman önce “Noter de not eder, biz de” başlıklı bir yazı yazmıştık. Noterlerin meslek icrası sırasında hukukçu olmalarının gereğini yapmayıp, hatta bundan kaçınıp, ama buna karşılık rutin işler icat edip fazla para kazanma derdinde olduklarını yazmış ve eleştirmiştik.
O yazı üzerine, bazı noter dostlarımız bizi eleştirmişti. Eleştirilerimizin haklı olduğu, bu garip sorunun onlar canibinden cevapsızlığı ile bir defa daha anlaşıldı. Neyse…
Mülkî idare amiri bir dostumuzu aradık. O bilir dedik. Ne de olsa “mülkî idare”nin amiri ve görevi kanunları ve nizamları halka yaymak, öğretmek, arşivini tutmak, sorulursa cevabını vermek.
Yani mer’i hukuk (şer’i hukuk değil!) kaymakamdan sorulur, birinci işi bu. Biz de sorduk.
Ama maalesef oradan da bir cevap alamadık. Ama akıl aldık. “Assın canım, ne olacak” dedi. “Asmasa ne olur” dedik. “Belki canını sıkan olur” dedi.
Noterleri savcılar denetlermiş. Bir savcıya sorduk.
Ama maalesef o da böyle bir mecburiyetin olup olmadığını bilemedi.
Yine o da “Asmazsa bir cezası olmaz belki, ama ne gerek var bu tartışmalara” dedi. İleride vakti gelince gereği yapılır mealinde bir şeyler söyledi. Şaştık, şaşırdık.
Başşehirde mevzuat uzmanı olarak görev yapan bir dostumuza sorduk.
Araştırdı. “Böyle bir mecburiyet yok, dileyen dilediği atasının portresini asar” dedi.
“Peki, niçin herkes mecburiyet varmış gibi yapıyor” dedik.
Cevap vermedi. Ama cevap belliydi. Ya sevgi her yeri kuşatmış, ya da korku dağları aşmış. Ya da bazen o, bazen de bu olmuş.
Bu arada bir hatıra.
Yirmi sekiz Şubat 1997 sonrasında, bir Aralık günü, bir adliye yazı işleri müdürünün odasında otururken bir genç geldi.
Elindeki poşetten posterle dolu bir takvim çıkardı ve “satın almak ister misiniz” diye sordu. Kemalist ya da Atatürkçü derneğin takvimi olduğu, kapağından bile belli oluyordu.
Müdür Bey, odasının duvarlarında asılı duran ve henüz kapağı açılmamış birkaç yeni yıl takvimine şöyle bir baktı. Hepsi posterli idi. Kimi kalpaklı, kimi fraklı, kimi kravatlı…
Derin bir iç geçirdi ve “alalım, kaça?” dedi.
Delikanlı beş lira edecek bir takvim için on beş lira aldı, çekti gitti.
Müdür Bey geriden, aldığı dördüncü takvim için beyliğini hayli bozdu(!), ama o kalpaklı takvimi de zaten var olanların birinin üstüne astı. “Çok sevdiğini” böylece göstermişti. Fişlenmekten de kurtulmuştu.
Bu o zaman “normal”di. Ne demekse! Zira ne de olsa günlerden “Şubat aralığı” idi.
Bu gün hangi Şubat aralığındayız acaba. Bilen var mı?
Ya da, her bir resmî, yarı resmî, hatta sivil dairede, her bir duvara poster asmak gerektiğine dair gizli bir “devrim kanunu” var da biz mi bilemedik! Bilen var mı?
Varsa şu noterin derdine bir el atsın Allah rızası için.
Belki o şifa bulur da sayelerinde başkaları da nasiplenir. Öyle ya, bir hastalık bulaşıcı ise şifası da bulaşıcı olabilir.
Not: Poster/portre sevene lâfımız yok! Derdimiz gizli kanunla…

 

 

Okunma Sayısı: 5196
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ali demir

    25.12.2012 00:00:00

    Bir hatıra:İstanbul Karaköy’de Armatör(gemi sahibi ve işleticisi) bir karadenizli hemşehriyi ziyarette anlattı: 28 şubat dönemi işyerine kendilerinin istihbarattan olduklarını söyleyen 2 kişi gelir ve iki önemli konuda açıklama isterler. Birisi, işyerinde niçin başörtülü eleman çalıştırıldığı diğeri ise, çalışma ofisinde neden M. Kemal posterini asılmadığı şeklindedir. Armatör (vefat ettiğini duydum Allah rahmet eylesin) özetle cevap olarak, sahip olduğu servetin babasından kaldığını ve bu duvara asılacak bir resim varsa o da rahmetli babamın resmi olmalıdı der ve bir daha bu kişiler gelip onu rahatsız etmezler. Dik durmak böyle olsa gerektir...

  • Erhan Kırmızı

    24.12.2012 00:00:00

    Avukatlık yaptığım süre içinde büroma Atatürk portresi asmadım ve asmasam ne olur diye de hiç aklıma gelmedi. Portre asmam gerektiğini söyleyen bir avukat arkadaşa da hiç kulak asmadım.

  • Sezai Mumcu

    23.12.2012 00:00:00

    Hocam makaleniz bircok soruyu tedai ettiriyor dolayisiyla banknotlarda ve madeni paralarda Atatürk resmi olmasi mecburi mi? Banknotlarda ve madeni paralarda/altinlarda insan resmi olmasin demek bir hukuk devletinde normal özgür bir görüstür, Türkiye’de nasil?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı