"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Talimatla tarım ve kredi ve “satış”

Ahmet BATTAL
06 Ekim 2021, Çarşamba
AKMHP cumhurunun başkanı Erdoğan, Muhtereme eşi ve Muhtereme kızı ile birlikte Üsküdar’daki evinden çıkıp yakındaki bir markete alış verişe gitmiş.

Market bir Tarım Kredi Kooperatifi marketi. 

Ayarlanmış ortamda usûlen yapıldığı belli olan bir alış veriş tiyatrosundan sonra çıkışta Erdoğan bir de “şöyle ucuz, böyle kaliteli” diyerek bu marketin reklâmını yapmış. 

Bu reklâmın bir haksız rekabet olduğunda şüphe yok, ama bu çok da önemli değil. 

Erdoğan çıkışta bir de aynen şunları söylemiş: 

“Tabiî bunların (kooperatif marketlerinin) sür’atle çoğaltılması noktasında Tarım Kredi Kooperatifleri’ne verdiğimiz talimatlar var.”

Bu beyan dikkatimizi çekti. 

Meramımızı anlatabilmek için önce bu kooperatiflerle ilgili olarak Birliğin web sayfasındaki bilgileri paylaşalım:

***

Türk milletinin tarih boyunca başarı ile yaşatmış olduğu “Ahilik” ve “İmece” gibi yardımlaşma ve dayanışma esaslı sosyo-ekonomik örgütlenmeler; çağdaş anlamda kooperatifçiliğin gelişmesine zemin oluşturmuş, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile daha ileri noktalara taşınmıştır.

Türkiye’nin tarımsal kredi ve girdi lideri, çiftçilerin sosyoekonomik güvencesi durumunda olan Tarım Kredi Kooperatifleri bugün, Merkez Birliğine bağlı bölge birlikleri, kooperatifleri, hizmet büroları, şirketleri ve 800 binden fazla ortağı ile Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşudur.

Ülkemiz ve dünya için tarımın, stratejik önemini kavramış ve sektörün en büyük öncü kuruluşu olan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, ülke tarımının iftihar kaynaklarından biri haline gelmiştir.

***

Bu bilgileri neden aktardık?

Kooperatifler bir tür şirkettir. Şirketler gibi onlar da “özel sektör”e aittir. 

Kooperatifler ve üst birlikleri Devlet tarafından kurulmaz, kurdurulmaz. Anayasa gereği Devlet bazı hallerde bazılarını sadece teşvik eder. 

Kooperatiflerin kamu yani devlet ile ilişkileri -muaf değillerse- vergi ödemek ve mümkünse devlet teşviklerinden faydalanabilmekten ibarettir. 

Kooperatifler iktisadî nitelikli sivil inisiyatiflerdir ve devletten emir ve talimat almaz. 

Her bir kooperatifin ortaklar kurulu (genel kurulu) ve kooperatif üst birliklerinin de üye kooperatiflerin temsilcilerinden oluşan genel kurulları vardır. 

Kooperatiflerin ve üst birliklerinin icracısı durumundaki yönetim kurulları emir ve talimatı sadece genel kuruldan alır ve genel kurula karşı sorumludur. 

Vali ya da kaymakamlar bu kooperatiflere emir ve talimat veremez. İşleyişlerini yönlendiremez. 

Devletin (Gümrük ve Ticaret Bakanlığının), sadece ortakların haklarını korumaya yönelik olarak sınırlı bir denetim yetkisi vardır. Bunun dışında bir yetkisi ve bilhassa yönlendirme ve talimat verme yetkisi yoktur. 

Bakanların sahip olmadığı yetkiye eski sistemdeki başbakanın ve şimdiki sistemsizlikteki cumhurbaşkanının sahip olduğunu düşünmek bile mümkün değil. 

Peki nasıl oluyor da cumhurbaşkanı bu kooperatif birliğine “talimat veriyor”? Gaza mı gelmiş? 

Acaba birileri “talimatınız ulaştı efendim, gereği en kısa zamanda yapılacak” diyerek koskoca cumhurbaşkanını kandırmaya mı çalışıyor? 

İnanmak zor, ama…

Neredeydin bunca yıldır?

Okunma Sayısı: 1947
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İmdat Su

    6.10.2021 16:23:55

    Önemli bir ayrıntıyı köşe yazınızla hukuki açıdan değerlendirip gün yüzüne çıkardığınız için tebrikler.

  • Hüseyin İlhan

    6.10.2021 09:10:14

    Muhterem hocam bu TTK.Belirtilen 7 şirket türünden biri olan kooperatiflerin tarım,yapı gibi farklı kollarıda var.Aynı şahıs yıllar önce yapı kooperatiflerini yokederek TOKİ ile ülkede inşaata tamgaz girdiler.Neticede yapı denetimden uzak,bazıları şehirlere 10-30 km.uzaklıkta tarlalara imar verilerek yapılaşma yaptılar.Bursa H.AĞA beldemizde TOKİ yapıları E.1.80 iken vatandaşın sonradan imarı çıkartılan bu arazilerine ise E.0.90 verilerek haksız rekabet,kayırma ve rant odaklı işleri yaptıkları sabittir. TARIM MARKET ler ile enflasyonu önleyeceğim diyen ekonomiyi tezgahtar bir kişi kadar bilmeyen cahili-cüheladır. Ekonomi üretimden,tüketime,tedarik zincirinden depolanmaya,hasılı birçok bileşenin olduğu yerdir.Siz köylünün ürettiği ürünü 1800 liraya alırken ithaline 3000.-3600.Tl vererek alyorsanız zaten pahalılığı kendi elinizle yaptığınız görülür.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı