"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Bize Kur’ân yeter” diyenlere ne yapmalı?

Ali FERŞADOĞLU
19 Mart 2021, Cuma
“Bize Kur’ân yeter” deyip onlarca kitap yazıp, kendi sapıtmış fikirlerini dayatanlara ne demeli, ne yapmalı? Evvelâ, “Bize Kur’ân yeter’ diyorsanız siz niye kitap yazıyorsunuz?” deyip onların fikirlerini temelden çürütmeli ve kitaplarını onlara iade etmeli!

Saniyen, onlara şu soruları da sormalı? Söylediğinizi, iddianızı siz yaşamıyorsanız, yerine getirmiyorsanız maksadınız nedir? Dine hizmet etmek mi, hezimet etmek mi? Din bezirgânı mısınız? Yoksa bazı mahfillerle, “gizli ifsat komitelerinin” oyuncağı, uyduları, maşaları mısınız? 

Öyle ise ehli tahkik mü’minler olmalı, herkesi mihenge vurmalı! 

“Hiçbir müfsid, ben müfsidim demez. Daima suret-i haktan görünür. Yahut bâtılı hak görür. Evet, kimse demez ayranım ekşidir. Fakat siz mihenge vurmadan almayınız. Zira çok silik (kalp, geçersiz, tedavülden kalkmış, sahte) söz ticarette geziyor. Hattâ benim sözümü de, ben söylediğim için hüsn-ü zan edip tamamını kabul etmeyiniz. Belki ben de müfsidim. Veya bilmediğim halde ifsad ediyorum. Öyleyse, her söylenen sözün kalbe girmesine yol vermeyiniz. İşte, size söylediğim sözler hayalin elinde kalsın, mihenge vurunuz. Eğer altın çıktıysa kalbde saklayınız. Bakır çıktıysa, çok gıybeti üstüne ve bedduâyı arkasına takınız, bana reddediniz, gönderiniz.” diyor. (Münâzarât, s. 119) 

Demek yanlış fikir ve değerlendirmeleri mihenge vurmak, tenkit etmek gıybet değildir, reddedilmeli ve arkasına da bedduâyı!

Kişileri “mihenge vurup” değerlendirmezsek, “daima suret-i haktan görünen, “yahut bâtılı hak görenler”i ayırt edemeyiz. 

“Fakat şu hüsn-ü zannınızı kabul etmem. Zira bir müfside, bir dessasa hüsn-ü zan edebilirsiniz. Delil ve âkıbete bakınız.” Hakikati tahakkuk etmez.  

Mihenge vurup “Evet, hakkı tanıyan, hakkın hatırını hiçbir hatıra feda etmez. Zira, hakkın hatırı âlidir; hiçbir hatıra fedâ edilmemek gerektir. Fakat şu hüsn-ü zannınızı kabul etmem. Zira bir müfside, bir dessasa hüsn-ü zan edebilirsiniz. Delil ve âkıbete bakınız.” (Bediüzzaman, Münâzarât, s. 49) 

Evet, herkes mihenge vurulur. Aksi halde, “Zira bir müfside, bir dessasa hüsn-ü zan edilebilir.” Ancak, şahısları, şahs-ı maneviyi yıpratmaya, itibarsızlaştırmaya yönelik ise ve nefisten kaynaklanıyorsa, gıybettir, tehlikelidir.

Okunma Sayısı: 1706
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • A. Ferşadoğlu

    19.3.2021 22:09:46

    Aziz adaşım ve kardeşim Ali, Diğer maddeler evet, uygulanıyor, ama, daha titizlikle uygulanmalı. Ama, "2- Derse; besmele salveleden sonra; konuyla ilgili aslından ayet ve hadis okumaya mutlaka çalışmalıyız.( Hulusi Abi tarzı)." olmaz! O hulüsiağabi Tarzı. Biz, Zübeyir ağabeyin kumandanlığında olan Tahir, Bayram Y., M. Sungur, vs., vs gibi ağabeylerin tarzında gidiyoruz. Zaten Üstadımız mevzua ayet ve hadisle başlıyor. Biz konuyla ilgili ayet, hadislerin makamını bilmediğimizden karıştırabiliriz... 60 seneden beri devam eden ders usul ve üslubumuza devam etmeliyiz.

  • Ali

    19.3.2021 15:28:48

    Bize Kur'an yeter diyenlere karşı biz; 1- Ders yaparken masada Kur' an bulundurmalıyız. 2- Derse; besmele salveleden sonra; konuyla ilgili aslından ayet ve hadis okumaya mutlaka çalışmalıyız.( Hulusi Abi tarzı). 3- Dersteki ayet hadisleri düzgün okuyup mealini vermeliyiz. 4- Bir konuyu yazıp konuşup anlatırken önce; ilgili ayet ve hadisi okuyup, donra üstad ve Sözler' den örnek vermeli bunu yöntem haline getirmeliyiz. Böyle yaparsak; hem yanlışlığa sebep olmaz hem de çözümün parçası oluruz inş..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı