"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Evliya ve şeyhlerden binlerce kat vird, tesbih ve zikir mümkün

Ali FERŞADOĞLU
15 Kasım 2019, Cuma
Vird; tasavvuf ve tarikatte günlük olarak yapılan ders ve zikirin adıdır.

Bu ders, şeyh veya vazifeli halifesi tarafından müridin kalbindeki manevî hastalıkları yok etmesi için verilir.

Zikir Allah’ı anmaktır, anlamaktır, tefekkürdür.

Vird, kişiye özel verilen zikir dersidir. Ve kalpten Allah’ı zikretmenin adıdır.

24 saat içinde bir defa yapılır. Yani, en azı 5000 defa kalp üzerinde Allah adı zikredilir.

21.000’den sonrası 101.000’e kadar olanına “letaif zikri” adı verilir.

Bundan sonra da nefiy ve ispat (kelime-i tevhid zikri) adıyla zikir yapılır.

Gerçek, realite şu ki, bir mü’min için bugün, farzların dışında günde yüzlerce rekât nafile namaz kılmak, binlerce vird yapmak (duâ ve zikir) ve salâvat getirmek uzun zaman alıp yorucu olabilir.

Ömrü kısa, lüzumlu işleri çok olan takat getirebilir, fırsat bulabilir mi?

Bediüzzaman, Risale-i Nur ile tasavvufu-tarikatı çağımıza uyarlayarak, astrofizik hesap ve rakamların şartlarına göre bir vird ve zikir geliştirmiştir. 

Şöyle ki: ”Ehl-i velâyetin amel ve ibadet ve sülûk ve riyazetle gördüğü hakikatler ve perdeler arkasında müşahede ettikleri hakaik-i imaniye, aynen onlar gibi, Risale-i Nur, ibadet yerinde, ilim içinde hakikate bir yol açmış; sülûk ve evrad yerinde, mantıki bürhanlarla ilmi hüccetler içinde hakikatü l-hakaike yol açmış; ve ilm-i tasavvuf ve tarikat yerinde, doğrudan doğruya ilm-i kelâm içinde ve ilm-i akide ve usûlü din içinde bir velâyet-i kübra yolunu açmış ki, bu asrın hakikat ve tarikat cereyanlarına galebe çalan felsefî dalâletlere galebe ediyor, meydandadır.” 1

Risale-i Nur, çok kısa bir tarikat, bir yol bulmuş. 

Günde 5 bin, 10 bin, 101 bin değil, bir anda milyon, milyarlarca vird, teşbih ve zikir yapmanın mümkün olduğunu göstermiş:

“Şu kısa tarîkın evrâdı/virdi, ittibâ-ı sünnettir; ferâizi işlemek, kebâiri terk etmektir. Ve bilhassa, namazı tâdil-i erkân ile kılmak, namazın arkasındaki tesbihâtı yapmaktır.” 2 

Meselâ, astro-fizik çağın şartlarına uyarladığı tefekküri vird, yani teşbih ve zikrin onlarca örnekten yalnızca birisi:

“Yâ Rabbi! Bismillâhirrahmânirrahîm hakkı için, yâ Allah, yâ Rahmân, yâ Rahîm!

“Efendimiz Muhammed’e ve onun bütün âline ve ashabına, bütün Risale-i Nur hurufatının adedince, bu adedin dünya ve âhiretteki bütün ömrümüzün dakikalarının âşireleriyle darbı adedince, bütün bu adetlerin de benim ömrüm müddetince zerrât-ı vücudumun sayısıyla darbı adedince salât ve selâm et. Amin” 3 

Dipnotlar:

1- Bediüzzaman Said Nursî, Emirdağ Lâhikâsı, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999. 2- Bediüzzaman, Sözler, Risale-i Nur Enstitüsü/internet, s. 438. 3- Bediüzzaman, Şuâlar, Risale-i Nur Enstitüsü/internet, s. 161.

Okunma Sayısı: 16137
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bilal Bozkurt

    15.11.2019 14:58:18

    Ağabey, Allah razı olsun. Dün medresede ki dersimizle acib ve güzel bir tevafuk oldu. Ehl-i tarik iki kardeşimizin derse iştirak etmeleri ile sizin kaleme aldığınız yazınız minvalinde güzel bir ders ve sohbet olmuştu. Elhamdulillah Risale-iNur’un varlığına ve bizi ona ulaştıran Rabbimize kainatın zerratı adedince hamdolsun

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı