"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Oruçlu denize girmek, mübalağa, kadın ve taassup

Ali FERŞADOĞLU
26 Nisan 2022, Salı
İslamiyet hayatın bütününe denge getirmiştir. Mübalağa, ölçüsüz, dengesiz rağbet ve çekinme telkinlerimize muhtaç değil. Dolayısıyla meseleleri şu ölçü ve prensipler çerçevesinde ele almalı: “Kur’ân ayna ister, vekil istemez.” (Sözler, s. 645.)

“İhsan-ı İlâhîden fazla ihsan, ihsan değildir. Her şeyi olduğu gibi tavsif etmek gerektir.” (Mektûbât, s. 458.) Herkesi olduğu gibi vasıflandırmak, anlatmak gerekir. Mübalağardan kaçınmalı. Zira, “Mübalâğa ihtilâlcidir…” (Muhakemat, s. 27.)  

“Her muhibb-i dine ve âşık-ı hakikate [dinini seven ve gerçeklere aşık olanlara] lâzımdır: Herşeyin kıymetine kanaat etmek ve mücazefe [olduğundan fazla gösterip süslemek, püslemek} ve tecavüz etmemektir. Zira, mücazefe, kudrete iftiradır. (Muhakemat, s. 28.)  

Kur’an ve Sünnet-i Seniyye denen şeriat, İslamiyet herşeyi tam ölçülü, dengeli, aklî, mantıkî, ilmî olarak ortaya koymamış mı ki, biz “mübalağa” ile gizlemeye veya abartmaya yöneliyoruz! Yani, İslamiyet düşünememiş de biz mi ona katkıda bulunuyoruz! 

Oruçlu iken denize, göle vs.’ye girmek, sakız çiğnemek orucu bozar mı? “Bozar!” deyip uzak durmamak veya “Bozmaz!” deyip atlamamak gerekir! Zira, suya girmek orucu bozmaz! Suyun damlası boğazından geçip içine girerse bozulur! Şu halde “Bozmaz, ama, çok dikkatli olmak gerekir, 61 gün oruç keffareti gelebilir!” demek gerekir.  

Sakız meselesine gelince, “tatsız” sakız orucu bozmaz! Parçalarını veya tamamen yutma tehlikesi var! Keza, yine 61 gün keffaret! 

Kadının içtimaî hayatın içine girmesi veya çalışması meselesine gelince: Kur’an ve Sünnet’te apaçık haramlığı belirtilmeyen hususları yasaklamak, helali haram etmek veya taassup, önyargılarla hareket edip yasaklanamaz. Kur’an, Sünnet-i Seniyye, Asr-ı Saadet’teki uygulamaların izniyle hem maddî hem ahlâkî tam tesettür ve mahremiyet sınırlarında içtimaî/sosyal hayatın içinde yer alınabilir, çalışılabilir.  

Gayet tabii ki, çok hassas olan bu mevzuda, herkes gerekli hassasiyetleri göstermesi gerekir. Elektrik çarpıyor diye elektriği yasaklayamazsınız. Vazifemiz gerekli tedbirleri almaktır, elektriği yasaklamak değil.  

Ancak, kadınlar çalışma hayatından uzak kalma hak ve tercihleri vardır. Kimileri azami takvaya riayet ile sosyal hayatın içine girmeyebilir, çalışmayabilirsiniz! Veya özel olarak bazı fıtratlara çalışma izni verilmeyebilir. Genelleme ve önyargılardan uzak durmalı… 

Okunma Sayısı: 1675
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • A. Ferşadoğlu

    26.4.2022 19:05:57

    Bu fetvayı biz vermedik. İlmihal kitaplarında yer alan bu fetva hakkında "Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır."

  • Said Yüksekdağ

    26.4.2022 16:23:29

    " “tatsız” sakız orucu bozmaz! " neye dayanarak bu fetvayı verdiniz?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı