"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TİM: Sanayi üretimindeki düşüş sürpriz değil, biz sinyalini vermiştik

10 Mart 2015, Salı 12:23
Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan sanayi üretimindeki düşüşe ilişkin, "Bu düşüş sürpriz değil, biz daha önce bunun sinyalini vermiş olduk. Ocak ayında ve şubat ayında ihracatımız düştü, eğer ihracatımız artmış olsaydı, sanayi üretimi de artardı zaten" dedi.

Büyükekşi, Anadolu Aslanları İş adamları Derneği'nin (ASKON),  Başkan Mustafa Koca ev sahipliğinde düzenlediği "2015 Yılı İhracatın Durumu ve Gelecek Hedeflerimiz" başlıklı toplantıda, Türkiye'nin 2014 yılı ihracat rakamlarına ve sektörlerin performansına ilişkin katılımcılara bilgi verdi.

Türkiye'nin 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefini anımsatan Büyükekşi, "Krizler bizi öyle bir hale getirdi ki, şu an bu ihracatı tutturabilmemiz için bundan sonra her yıl ortalama yüzde 14 ihracatı artırmamız lazım. Dünya ticaretinden şu an aldığımız pay binde 85, bunu yüzde 1,5'e çıkarmamız gerek" ifadelerini kullandı.

Mehmet Büyükekşi, bu hedefe ulaşılabilmesi için firmaların da kendilerine hedef belirlemesinin gerekliliğine işaret ederek, 12 yıl önce THY'nin yönetimine girdiklerinde, o günden bugünün planlamasını yaptıklarını, hedefleri belirlediklerini anlattı.

ASKON üyelerine hedeflerini belirleme çağrısında bulunan, 2014 yılında cari açıkta önemli bir iyileşme yaşandığına vurgu yapan Büyükekşi, şirketler için teknolojinin önemine değinerek, "Teknolojiyi taşeron olarak değil inovasyonun orkestra şefi olarak görmemiz lazım" dedi.

Geçen seneki büyümenin Merkez Bankası Başkanı'nın söylemlerinin aksine tek kanatlı bir büyüme olduğu yorumunda bulunan Büyükekşi, özel sektörün büyümeye iç piyasa olarak hiçbir katkısı olmadığını, bu konuda büyümeye iç piyasanın ve ihracatın aynı oranda katkı vermesi gerektiğini dile getirdi.

Mehmet Büyükekşi konuşmasında geçen yıl ihracatta yaşanan kayıpların sebeplerine de değindi.  Bu yıl için öngörülerini de paylaşan Büyükekşi, bu yıl için Türkiye'nin pariteyle ilgili sıkıntısı olduğunu söyledi.

AB'de bu yıl yaşanan sıkıntılar ve dünya ekonomisindeki revizeler hakkında değerlendirmelerde bulunan TİM Başkanı Büyükekşi, "2015'te bizim bir kaç ay daha ihracatımızdaki düşüş sürecek. Her şeye rağmen 2015'te fırsatlar var ve bu fırsatları değerlendirmemiz lazım" diye konuştu.

AA

Okunma Sayısı: 1891
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı