"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cehalete karşı aşı bulunur mu?

Faruk ÇAKIR
03 Aralık 2020, Perşembe
Bütün dünya virüs salgınına karşı tesirli bir aşının bulunmasını ve salgının mağlûp olmasını bekliyor. İnşallah bu salgın en kısa zamanda bertaraf edilir ve insanlık büyük bir musîbetten kurtulmuş olur. Elbette bu salgından alınması gereken dersler vardır ve bu derslerin alınması insanlığın menfaatinedir.

“Pandemi Döneminde Küresel Sağlık Sorunlarına Ortak Çözümler” başlıklı programda konuşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un dikkat çektiği bir nokta önemli.

Kovid-19 salgınının dünyanın siyasî, ekonomik ve sosyal temellerini derinden sarstığını belirten DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, “Bu süreçte Kovid-19 salgınıyla mücadele, sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği ve en kısa zamanda aşı inisiyatiflerine girişilmesinin gerekliliği, önem arz eden konular arasındadır. Aşıya erişim her ülkenin ulusal çıkarı haline gelmiştir. Birçok yönden birbirine bağlanmış dünyada düşük ve orta gelirli ülkelerin Kovid-19 aşısına ulaşamaması durumunda virüs yayılmaya ve insanları öldürmeye devam edecektir. Şu unutulmamalıdır ki fakirliğe, açlığa, eşitsizliğe ve iklim değişikliğine şifa olacak bir aşı yoktur. Bu yüzden sağlık tehditlerini ve bu tehditleri ortaya çıkaran faktörleri tanımlama ve yönetme yöntemlerimizde değişime gitmeliyiz” demiş. (AA, 1 Aralık 2020)

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus’un şu tesbiti dünya idarecilerinin gündemini meşgul etmeli: “Fakirliğe, açlığa, eşitsizliğe ve iklim değişikliğine şifa olacak bir aşı yoktur.” 

Yapılan açıklamalara göre Covid-19’a aşı bulundu gibi görülüyor. İnşallah çalışmalar neticeye ulaşır ve üretilen aşı salgının yayılmasına mani olur. Peki, neredeyse dünyanın yarısını etkileyen ‘fakirliğe, açlığa, eşitsizliğe’ çareyi kim ve ne zaman bulacak? Covid-19’a çare bulmak için bir araya gelen ve her türlü maddî imkânlarını birleştiren ‘büyük devlet’ler, aynı çalışmayı ‘fakirliğe, açlığa ve eşitsizliğe’ çare olacak gayretler için niçin yapmazlar? 

Esasında bu listeye ‘cehalet’i de ilâve etmek icap eder. Fakirlik, açlık ve eşitsizlik büyük dertler arasında olduğu gibi ‘cehalet’ de dertlerin başında yer alır. Zaten Risale-i Nur eserlerinde ‘cehalet, fakirlik ve ihtilâf’ın en büyük düşmanlar arasında zikredilmesi tesadüf olmasa gerek. 

Samimî olarak dünya barışı temin edilmek isteniyorsa mutlak surette bu ‘üç büyük düşman’a karşı birlikte mücadele edilmelidir. ‘Fakirliğe, açlığa, eşitsizliğe’ karşı haklı olarak mücadeleye çağıran DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, muhtemeldir ki önümüzdeki yıllarda ‘cehalet’ düşmanına karşı da mücadele çağrısı yapacaktır.

Okunma Sayısı: 1897
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Musa

    3.12.2020 15:17:58

    Hic zannetmiyorum

  • Mehmet

    3.12.2020 08:40:00

    Bir zamanlar ÇİFTÇİ lik kanallarında kaliteli organik ürün yetiştiren bir çiftçiye mikrofon uzatırlar.çiftçi nasıl başardığını anlatırken.Kendi tarlasına ne uyguladıysa komşununsa o hassasiyette uygulama yapmasına yardımcı olmuş.Komşunun tarlasından zararlı gelmesin diye. Aşıya hiç parası yetmeyen ülkeleri dahi aşılamalıyız ki bu bela tekrar büyümemeli.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı