"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İsraf bitmeden enflasyon düşer mi?

Faruk ÇAKIR
06 Aralık 2023, Çarşamba
Netice en başta söylemekte bir mahzur yok: Türkiye'nin içinde bulunduğu ‘israf ekonomisi’ne son vermeden enflasyonu kontrol altına almak ve düşürmek imkânı yoktur.

Peki, bunu “Türkiye’yi idare edenler” bilmiyor mu? Tabii ki biliyorlar. Fakat israfı önlemek işlerine gelmiyor. Çünkü bizatihi ‘israf denizinde’ yüzenler kendileri. Virüs salgını yaşandı, fiyatlar fırladı, ekonomik kriz yaşandı ve bütün bunlar olurken idarecilerimizin kılı kıpırdamadı. Çoğu zaman kınadığımız ve ‘bizi kıskanıyorlar’ dediğimiz Avrupa ülkeleri kendilerine göre tasarrufa giderken, Türkiye'de ciddi bir tasarruf kampanyası başlatıldı mı? “Tasarruf edelim, israfı önleyelim. İsrafı önleme bakanlığı kuralım” gibi çağrıları duyan, ciddiye alan, bu konuda adım atan bir idareci oldu mu? Varsa yoksa bütün güçleriyle yanlışta ısrar, israfta yarış ve vatandaşı yanıltma politikasına devam edilmedi mi?

Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı ve buna göre ortaya çıkan rakamlar sevindirici değil. Her ne kadar idareciler “Yakında enflasyon düşecek ve 2 yıl içinde ‘tek haneli rakamlara ulaşacağız’ dese de bu vaadi ciddiye alan ve işlerini buna göre planlayan kimse var mı?

Devletin resmi rakamlarına göre (TÜİK’e açıklaması) enflasyon Kasım ayında aylık bazda yüzde 3,28 artarken yıllık yüzde 61,98 olmuş. Bu rakamların doğru olduğu kabul edilse bile durumun ‘iyi’ olduğu söylenebilir mi?

Peki, ‘resmi olmayan’ rakamlar ne diyor? Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) açıkladığı rakamlara göre ise, ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) kasım ayında yüzde 5,58 artmış. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı yüzde 129,27 olarak gerçekleşmiş. Bu rakamlar daha gerçekçi değil mi?

Türkiye’nin krizi aşabilmesi için önce gerçeklerle yüzleşmesi gerekir. Enflasyon rakamlarını düşük göstererek, vatandaşa yanlış bilgiler vererek ‘Büyük Türkiye’ olma imkânı yoktur. Maden enflasyonu düşürmek istiyoruz ki şarttır, o halde en önce israf ekonomisinden vazgeçmek durumundayız. Tasarruf tedbirleri alınsın diye açıklama yapan idareciler önce kendileri israfa son vermek durumundadır. Devlette “tasarruf genelgesi”ne uyulmadığı ve israf yarışının devam ettiği anlaşılıyor. Acaba israftan geri adım atmamanın bir açıklaması olabilir mi? 

Önümüzde yine seçimler var. Muhtemelen belediyeler israf yarışına girecek. Daha vakit varken mahalli idarelerin israf yoluna girmesi mutlaka engellenmelidir. Dünyanın en zengin ülkeleri bile tasarruf adımları atarken Türkiye’nin tasarrufu gündemine almaması çok yanlış. Bize israf değil, tasarruf yapmak gerekir. Keşke siyasi partiler yapacakları tasarruf projelerini millete anlatsa da öyle destek istese...

İsraf bitmeden krizlerin bitmesini beklemeyelim vesselam.

Okunma Sayısı: 1063
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • M. Can

    6.12.2023 09:01:22

    Sadekta ya seyyidi...

  • S.topuz

    6.12.2023 02:20:15

    Vergilerimiz israfa, yandaşa, yap-işlet-devrete, saraylara, itibardan tasarruf olmazlara, FAİZİN FAİZLERİNE, ÇOKLU MAAŞ ALANLARA, TEFECİLERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR maalesef. FAKİR ve YOKSUL Vatandaş refaha kavuşamadığį gibi, dahada FAKİR hale gelmiş, getirilmiş, önünü ve yönünü göremez olmuş, umudunu yitirmiştir. Muhalefet de elini tez tutup, vadandaşa UMUT ve ÜMİT AŞILAMASI ŞARTTIR. Orta ve Dar Gelirli Vatandaşların MADDÎ ve MANEVÎ kayıpları biran evvel telafi edilip, takviye edilmeli!? Acele! "İktisad eden bereket bulur,iktisad eden DECCALIN DAMINA(tuzağına) düşmez." buyuran Habibullah, içinde bulunduğumuz EKONOMİK KRİZİN de yegane çaresini bize mujdeliyor. Hem toplum olarak, hemde DEVLET olarak! Bize sadece tavsiyelere ve emirlere uymak düşüyor. Allah yar ve yardımcımız olsun. Amiiin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı