"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Otobanda namaz kılmak

Faruk ÇAKIR
17 Ocak 2021, Pazar
Müslümanlığın icaplarını bilmeyen bazı insanlar, onların ibadet kastıyla yaptıklarını ‘gösteriş için’ diye yorumlayabilir. Nitekim bazı ‘aydın’lar, Müslüman hanımlar için ‘farz’ olan tesettürün icaplarını da, gösteriş ya da ‘simge’ olarak yorumlayıp itiraz ederler. Bu tavrın temelinde, ‘insanın bilmediği şeye düşman olması’ yatar.

Bilmemek ya da yanlış bilmekten kaynaklanan başka itirazlar da vardır. Meselâ, mü’minler için namaz kılmak farzdır ve keyfi olarak ertelenemez, sonraya bırakılamaz. Özellikle otobüs yolculuğunda karşılaşıldığı üzere birisi “Namaz için 10 dakika mola verilsin” dese, büyük çoğunluk hemen ‘müftü’ gibi fetva vermeye başlar ve “Namaz kazaya bırakılır, sonra kılarsın” derler. 

Geçenlerde sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf da benzer tartışmalara yol açtı. Fotoğrafa göre bazı kişiler ‘otobanın kenarında cemaatle namaz’ kılmış. Sonrasında ise bilen de bilmeyen de değerlendirmeler yapmış. İtiraz edenlerin çoğunluğu, bunu ‘gösteriş için namaz’ diye etiketlemiş. 

Elbette gösteriş için namaz olmaz, ama böyle bir görüntüyü bu şekilde değerlendirmek doğru olur mu? ‘Otobanda namaz kılan’lara niçin böyle yaptıkları soruldu mu? Yakınlarda cami olduğu halde ‘cadde’yi mi tercih ettiler?

Bu vesileyle bir ihtiyacı yeniden gündeme taşımakta fayda var: İstanbul başta olmak üzere bazı şehirlerde ‘şehir için trafik’te tahminlerden daha fazla yoğunluk yaşanıyor. Hele hele kış aylarında günler kısa olduğu için çoğu kişi namaz vakitlerinde yollarda oluyor ve namaz vakti geçiyor. Bunlar için pratik bir çözüm bulunamaz mı? 

Meselâ, İstanbul’da Mecidiyeköy’den özel arabasıyla yola çıkan ve Kadıköy’e, Kartal’a ya da Beylikdüzü’ne gidecek bir yolcuyu düşünelim. Bu yolcu değil ikindi namazını, bazı durumlarda akşam namazını dahi kılamayabilir. Çünkü yoğun trafik sebebiyle 2 ya da 3 saat yolda, otobanda kalma ihtimali var. Peki, bu sıkıntıya pratik çare olarak yol kenarlarında küçük/prefabrik mescitler olsa kıyamet mi kopar? Şu an bazı metrobüs duraklarında bulunan mescitler gibi, şehir içi yollarda (İstanbul için E-5 gibi) ‘mini mescit’ler açılsa iyi olmaz mı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi ya da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu hususta bir ‘ihtiyaç tesbiti anketi’ yapmayı düşünür mü? 

Hatta istenirse, bahsettiğimiz yol kenarlarında ‘seyyar mescit’ler dahi açılabilir. Mesele, ibadet ihtiyacını bir hak olarak görüp görmemekte düğümleniyor. Nasıl ki İBB ‘seyyar ekmek büfeleri’ açtı, benzer şekilde ihtiyaç duyulan yerlerde ‘seyyar mescit’ler açılsa kime ne zarar verir?

Hiç kimse bilmeden, araştırmadan, incelemeden ‘hayır’ demesin. Vatandaşa sormak, onların ihtiyaçlarını dinlemek, teklifleri önüne koymak ‘kamu hizmeti’nin bir gereği değil mi? Soralım bakalım İstanbullulara, böyle bir ‘hizmet’ istemezler mi?

İhtiyaç duyulan her yere ve her yöne küçük, büyük, gerekirse ‘seyyar mescit’ler açılmasını talep ve teklif ediyoruz vesselâm...

Okunma Sayısı: 18155
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hakan Sayan

    28.3.2021 14:44:23

    Yorumları okuyorum. Olayı hep başka taraflara çekmişler. Her otoyolda ortalama 25 km aralıklarla park alanları bulunmaktadır. Bir sonraki park alanına yetişemeyecek olan bir öncekinde durur. Namazını kılabilir. Trafiği engelleme ihtimali olan bir yerde namaz kılmak ne kadar uygun alimlerimiz karar versin. Bu arada tesettüre de sanıldığı kadar insan karşı değil. Karşı olunan gereğince yapmayıp gösterişe kaçanlara. Türbanı örtüp, altına yırtık streç pantolon giyenlerin samimi olması hakkında insanların şüphesi var sadece. Saygılarımla.

  • Kerem

    27.3.2021 21:13:21

    Çok yanlış bir durum müslüman yol ortasında insanların hayatını engelleyecek kısıtlayacak onları zor durumda koyacak şekilde ibadet etmemeli.Yol kenarı dururken yol ortasında yapmak ayıbında ötesi olmuş.

  • bahadır

    20.3.2021 20:37:36

    Her benzinliğe mescid açma zorunluluğu getirilsin.Sorun çözümümüne büyük katkı olur

  • furkan

    15.3.2021 12:59:04

    benim yaptığımı yapmışama bizde öfkelenme kibir yok

  • ahmet şahin

    12.3.2021 20:04:07

    çok üzüldüm, seferi durumlarda kaza namazları yasakmı illede yol ortasımı. daha sakin yer yokmu.zaten sıkışık olan trafiği durdurmak revamı. hastahaneye yetişmek durumunda ambulans olamazmı. o ambulansta orada namaz kılanın yakını olamazmı. gösteriş değil ama düşüncesizlik

  • Ali Kayhan

    20.1.2021 11:16:11

    Faruk bey güzel ve isabetli bir öneride bulunmuşsunuz.Burada kılınan namaz gösteriş ya da teşvik diye kimse emin olamaz.fotoğrafta dikkatinizi çekmek istediğim nokta az ileride çamlık ya da ağaçlık alan olduğu.Bu ibadet orada hem daha az gürültü hem egzoz dumanından daha uzak ve temiz bir mekanda da namaz kılınılabilir dimi? Sizin öneriniz olan seyyar ya da basit bir prefabrik tek odalı mescitler yapmak ya da oraya koymak o kadar basit ve ucuz ki bir kaç günlük iş sadece.Daha vahimi ise 16 senedir mevcut iktidarın ihtiyaç olmadığı hal de çamlıcaya 50-60 bin kişilik cami yapana kadar bu tür sizin ki gibi çözümler yapması.

  • Erol SARI

    19.1.2021 05:58:27

    Güncel ihtiyaçları açık dille ortaya koymanız sebebiyle tebrik ve teşekkürler...

  • Murat

    18.1.2021 01:07:11

    Bu vatandaşların şov yaptığını sanmıyorum, fotoğraftan anladığım kadarıyla trafik zaten durmuş, kimseye zararları yok. ama yol kenarlarına mescit yapılırsa trafik açısından hem güvensiz olur hem de büyük bir israf. Diyanet, ulaşım nedeniyle namazı kazaya bırakmakta bir sakınca görse çoktan tedbir alırdı.

  • Durmuş

    17.1.2021 23:20:10

    Çok doğru, tesbit iyi bir düşünce ibadet birinci derecede ekmek su gibi ihtiyaç tır. Inşallah yollarda uygun yerlerde mini mescitler olmasini vatandas olarak isterim.

  • Abdulkadir

    17.1.2021 16:26:45

    Namaz gösteriş için yapılacak bir şov değil haşa.Namazı kılmak ta yeterli değil.Namaz nasıl hakiki namaz olur?Onu hakkıyla ve hak için eda edince:hakiki bir namaz kılınmış olur.İBB'nin bu konuda,derhal elini taşın altına koyması icap ediyor.Fotoğraftaki kişiler:ehl-i dünyaya ders verir nitelikte bir kare oluşturmuşlar.Uyan ey gözlerim,gafletten uyan dercesine.Uyanın artık ey gaflet ehli.Vakit,sahibimize secde etme vakti.

  • Merih Yılmaz

    17.1.2021 13:11:18

    Allah razı olsun, evet Hocam saygılar çok önemli bir ihtiyaç otoban kenarına mescidlere bir şöför olarak çok ihtiyaç olduğunu söyleyebilirim. Geçen gün ben de mecburiyetten avm otoparkında kılmak zorunda kaldım. (avm lere bile 1 mescit yetmiyor maalesef.)

  • murat

    17.1.2021 13:07:41

    Herşeyin bir yeri var. illede namaz kılınacak ise yolun ortasında değil müsait bir yere çekilir ve kılınır. Ya ibadet sırasında dikkatsiz bir sürücü gelse ne olacak İnsanlarımız abartmayı bir şeyleri insanların gözüne sokmaya çalışmayı seviyor. hem trafiği tehlikeye düşür sonrada dön ibadet de

  • Aykan

    17.1.2021 12:37:36

    Yol kenarlarında seyyar mescid fikri güzel. Teşekkürler.

  • Menduh

    17.1.2021 11:36:51

    İki konu var, herkes konuşur. Sağlık ve din. Birisi hayattan değeri ahiretten eder. Kaza yapan araçla nasıl yolculuk yapamıyorsak, kazaya kalan namazlada ebedi yolculuğü nasıl yapacağız.

  • Zeki

    17.1.2021 11:07:58

    Peki böyle bir ortamda cemaat ile kılmaya gerek var mı sizce Faruk Bey? En azından yol kenarı olsaymış...

  • Ali Bey

    17.1.2021 10:52:19

    Bağnaz ve yobazlık ülkede kol geziyor. gösteriş en sevdikleri iş. Şeytanında

  • Ali

    17.1.2021 09:27:49

    Avrupa’da böyle görüntüler maalesef bilmecburiye oluşuyor itiraz eden olsa dahi yine ancak bizim bu hususta cahil olan kesim itiraz ediyor. İslam’ın simgesi haline gelen vatanımız ve hassaten İstanbulumuzda hakikaten bu tür görüntüye mahal vermemek adına bir çok yerlerde ufak ‘da olsa bir er ve bir bayan mescidi olmak üzere inşa edilebilir. Halkımızın ekseriyeti hatta masrafını dahi karşılar.

  • Melikşah

    17.1.2021 09:03:11

    Namaz kılmak için yol kenarlarında konaklama tesisleri ve benzin istasyonları mevcut. Bunlar kul hakkından bahseden, riyakar insanlar. Trafiğin o yoğunluğunda yaptıkları ne Müslümanlığa sığar. Nede İslam'a yakışır. Rabbim dinimizi cahil müslümanların temsiliyetinden korusun.

  • Seyit Ali

    17.1.2021 08:31:53

    Evet ezanda kulağı namazda gönlü olan insanların düşüncelerini kaleme almışsınız. Yuksek tepelere cami yapmak yerine buralara müslümanların dini vecibelerini yerine getirebileceği şekilde ibadet yeri mutlaka yapılmalıdır. Esasında bu yolları daha baştan yaparken düşünülmelidir.

  • Sezai MUMCU

    17.1.2021 05:57:49

    Almanya'da bu tür görüntüleri almak insanlarin kisisel haklarinin (resminin özelligi hakki Anayasa 1,2 ye göre korunmustur, ceza hukukunda kaza görüntüleri almak suctur) Yine Almanya Münih'te LMU Üniversitesinin önünde islek caddede yeni ihtida etmis bir genc Alman birden yolun ortasina seccadeyi serer ve namazini kilar. Olay Anayasa mahkemesine intikal eder ( Mühtedi kardesimiz bilgisizliginden 10 adim ötede kaldirimin müsait bir yerinde veya 200 metre sonra yesil cimenlerin üstünde kilabilirdi. Islek caddece onca arabayi engellemis. Anayasa Mahkemesi temel haklarda umumun hakkinin ihlaline bakar ve de öyle karar verilmis. Ama mesele sudur: Hukuk devletinde bu gibi meseleler medyada manset, lakirdi edilmez. Bizler de def'alarca namazimizi yol kenarinda MÜSAIT ve TEMIZ bir yerde eda ettik. Türkiye Müslüman ülkesi ve FARZLARDA bahusus NAMAZDA RIYA OLMAZ!

  • Arif Arifan

    17.1.2021 03:10:30

    Çok teşekkür ederiz bu yazınız için. Ancak İstanbul’da, aslında gerçekten ihtiyaç olsa da, es geçilecektir. :(

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı