"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Tamir Kafe”ler bizde de açılacak mı?

Faruk ÇAKIR
03 Şubat 2024, Cumartesi
İsraf eden kişi ya da devletlerin iki yakasının bir araya gelmeyeceğine tarih şahittir. Ülkemizin ciddi sıkıntılarından biri de maaleseef, israfın ‘düşman’ olarak görülmemesidir.

Mal ve hizmetlere tahminlerden daha fazla zam yapılmakla birlikte, vatadaş olarak da gerektiği gibi tasarruf yapabilmiş değiliz. Tabii ki vatandaş tasarruf yapmıyor diye idareciler israf içinde yüzemez ve zam yarışı da yapamaz. Bunlar birbirinde ayrı meseleler...

Türkiye’nin ya da İslam ülkelerinin öncülük yapması gereken güzel bir kampanyayı çoğu zaman kızdığımız ya da kınadığımız Avrupa ülkeleri başlatmış. 

İsterseniz bu güzel habere bakalım: “Tamir Kafe (Repair Cafe) haraeketi her geçen gün taraftar buluyor. Harekete katılanlar, “Bu kadar çok şey satın almamamız ve israf etmememiz gerek” düşüncesiyle hareket ediyor. İlki 2009’da Hollanda’da faaliyete geçen ve küresel bir hareket haline gelerek dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren 2 bin 500’ü aşkın Tamir Kafe, arızalı ürünlerin tamir edilip yeniden kullanılabilir hale getirilmesini, böylelikle tüketim kültürünün değiştirilmesini amaçlıyor. Tamir Kafe (Repair Cafe) hareketi Hollandalı gazeteci ve çevre aktivisti Martine Postma tarafından 2009’da Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da hayata geçirildi. Bir buluşma ve tamir etme alanı olarak kurgulanan kafelerde, elektronikten tekstile bozulan, yırtılan, kırılan her tür eşya tamir edilerek yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. Kısa sürede küresel bir harekete dönüşen proje kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinde 2 bin 500’den fazla kafe açılırken 2016’dan bu yana kafelerde 80 bin 689 eşya tamir edildi. Bu ağın bir parçası olarak İngiltere’nin Tunbridge Wells bölgesinde 2021’den bu yana faaliyet gösteren Tamir Kafe’de elektrik, mekanik, takı ve bilgisayar gibi farklı alanlarda 28 tamir istasyonu ve bu istasyonlarda ürün tamir eden 75 gönüllü bulunuyor. (...)

“İtalya’nın Kalabria bölgesinde bulunan bir diğer Tamir Kafe, Far Eco adlı sivil toplum kuruluşu tarafından işletiliyor. Organizasyonun kurucusu Rossana Melito, (...) bu fikri 2022’de “Hiçbir şeyi atmıyoruz” sloganıyla hayata geçirebildiklerini aktardı. (...) Melito, şunları söyledi: “Aslında tamir etme kültürü, tüketim kültürü karşısında tersine bir eğilim oluşturuyor. Tüketmeye, satın almaya ve atmaya mecbur bırakılıyoruz. Biz bunun bir kandırmaca ve kötü bir alışkanlık olduğunu biliyoruz. Bu kadar çok şey satın almamamız ve israf etmememiz gerek. Biz bu yeni bakış açısının paylaşılması adına bu kafeyi açtık ve sonuçlarını da görüyoruz. Birçok insan bir şeylerin tamir edilmesinin ne kadar yararlı olduğunu anlıyor.” (AA, 31 Ocak 2024)

Avrupa’nın isarafa karşı bayrak açma anlamına gelen bu güzel uygulamasının bize de örnek olmasını arzu ederiz. Gerçekten de “Bu kadar çok şey satın almamamız ve israf etmememiz gerek.”

Bakalım “Tamir Kafe”ler bizde de açılacak mı?

Okunma Sayısı: 1496
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Erhan

    3.2.2024 12:18:04

    Kesinlikle çok doğru bir proje, ülkemizde de buna önayak olacak veya olması gereken mülki amirleri devlet yetkilileridir, özellikle ilgili branşlarda emekli insanları aynı yerde toplayıp bu manada ülkemize ve halkımıza destek sunabilme imkanlarını ortaya koymamız lazım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı