"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bediüzzaman Said Nursi'nin 'Ermeni' meselesine yaklaşımı...

24 Nisan 2018, Salı 21:30
Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz Yeni Asya Afyon İlme Hizmet Vakfı tarafından organize edilen programramda, Bediüzzaman’ın Ermenilere Yaklaşımı konusuna da değinmişti.

Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz Ermeni meselesinin; kin ve intikam söylemleri üzerinden değil de Bediüzzaman Said Nursi'nin yapıcı,müspet,hakperest yaklaşım ve söylemleriyle çözümleneceğini ifade etti.

Bediüzzaman'ın söylem ve yaklaşımlarının her zaman ve zeminde müspet karşılık bulacağını vurgulayan Güleçyüz, Hrant Dink'in 'Allah, Bediüzzaman'dan razı olsun' sözünü hatırlattı ve Bediüzzaman'ın hayatından aktardığı hatıralarla Ermeni meselesinde izlenecek yolun nasıl olması gerektiği noktasına vurgu yaptı.

Bediüzzaman Said Nursi'nin Tarihçe-i Hayat adlı eserinde geçen bir bölüm oldukça önem arz etmektedir.

''O muharebeler esnasında, Ermeni fedaileri bazı yerlerde çoluk çocuğu kesiyorlardı. Buna karşı Ermenilerin çocukları da bazan öldürülüyordu. Bediüzzaman'ın bulunduğu nahiyeye binlerle Ermeni çocuğu toplanmıştı. Molla Said askerlere, 

"Bunlara ilişmeyiniz!" diye emretti. Daha sonra bu Ermeni çoluk çocuğunu serbest bıraktı; onlar da, Rusların içerisindeki ailelerinin yanına döndüler. Bu hareket Ermeniler için büyük bir ibret dersi olup, Müslümanların ahlakına hayran kalınışlardı. Bu hadise üzerine, Ruslar bizi istila ettiklerinde, fedai komitelerin reisleri Müslüman çoluk çocuğunu kesmek adetini bırakıp, "Madem Molla Said bizim çoluk çocuklarımızı kesmedi, bize teslim etti; biz de bundan sonra Müslümanların çocuklarını kesmeyeceğiz" diye ahdettiler. Molla Said, bu sûretle o havalideki binlerle masumların felaketten kurtulmasını temin etmiş oldu.''

Tarihçe-i Hayat,Birinci Kısım,İlk Hayatı, s.99

                                              ***

Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kazım Güleçyüz Genç Saidler’ le buluştu. Bediüzzaman'ın Ermenilere Yaklaşımı konusuyla ilgili soruları cevaplandırdı  

Konuyla ilgili önemli makaleler:

I. Dünya Savaşı'nda Ermenileri hayran bırakan ahlâk

Bediüzzaman’ın bulunduğu nahiyeye binlerle Ermeni çocuğu toplanmıştı. Molla Said askerlere, “Bunlara ilişmeyiniz!” diye emretti. Daha sonra bu Ermeni çoluk çocuğunu serbest bıraktı…

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/i-dunya-savasi-nda-ermenileri-hayran-birakan-ahlak_399197

''Tehcir''deki doğrular - yanlışlar

Alman parlamentosunda 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarının onaylanmasının ardından 'Ermeni Tehciri' yeniden gündeme geldi.

Konuyla ilgili olarak Yeni Asya Tarihçi yazarı M. Latif Salihoğlu'nun ''Tehcir''deki doğrular - yanlışlar başlıklı yazı dizisini istifadenize sunuyoruz:

Devamını okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/gundem/tehcir-deki-dogrular-yanlislar_399212

‘Tehcir’deki doğrular-yanlışlar (2)

http://www.yeniasya.com.tr/m-latif-salihoglu/tehcir-deki-dogrular-yanlislar-2_331731

‘Tehcir’deki doğrular-yanlışlar (3)

http://www.yeniasya.com.tr/m-latif-salihoglu/tehcir-deki-dogrular-yanlislar-3_331904

‘Tehcir’deki doğrular-yanlışlar (4)

http://www.yeniasya.com.tr/m-latif-salihoglu/tehcir-deki-dogrular-yanlislar-4_332037

Hocalı Katliâmı münasebetiyle Bediüzzaman ve Ermeni çocukları

Okumak için tıklayınız:

http://www.yeniasya.com.tr/serdar-aktas/hocali-katliami-munasebetiyle-bediuzzaman-ve-ermeni-cocuklari_205515

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 18370
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı