"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İftiraya büyük tepki - A Haber’de Said Nursi ve Nur Talebelerine dil uzatıldı

06 Aralık 2021, Pazartesi
A HABER EKRANINDA EMEKLİ BİR SAVCININ BEDİÜZZAMAN SAİD NURSî’YE VE RİSALE-İ NUR NUR TALEBELERİNE YÖNELTTİĞİ İFTİRALAR YOĞUN TEPKİLERE YOL AÇINCA, PROGRAMCILAR ÖZÜR DİLEMEK MECBURİYETİNDE KALDI.

İSTİBDADA DA, İSYANA DA HAYIR

Emekli Savcı Ergün’ün iddialarının asılsızlığı vurgulanırken, Bediüzzaman’ın Abdülhamid dönemindeki istibdat uygulamalarını ve hafiyelik sistemini eleştirdiği, 31 Mart isyanına da karşı çıkıp isyancıları vazgeçirmeye çalıştığı ve divan-ı harb-i örfîde yargılanıp beraat ettiği vurgulandı.

BÜTÜN DARBELERE KARŞI ÇIKTIK

Nur Talebelerinin de Bediüzzaman'ın altını çizdiği ölçülerle ve Yeni Asya'nın yürüdüğü çizgide her zaman demokrasiyi, adaleti, hak ve hürriyetleri savunduğu; (27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 15-20 Temmuz dahil) bütün darbelere karşı çıktığı hatırlatıldı.

***

A Haber özür diledi

Sabah Gazetesi Haber Müdürü Nazif Karaman, “Bizim kontrolümüz dışında, yayın planlamamız dışında olay farklı bir noktaya gitti. Buna sebep olduğumuz için özür dileriz. İstemeden bir duruma sebep olduk. Ben bir gazeteci olarak sevenlerinden ve kamuoyundan özür diliyorum” dedi. A Haber Gece Ajansı programında sunucu Hikmet Öztürk de izleyicilerden özür diledi.

***

İftiraya büyük tepki

Emekli Cumhuriyet Savcısı Cihan Ergün’ün Üstad Bediüzzaman Said Nursi’ye yönelik iftira dolu sözlerine tepki yağıyor.

A Haber ekranlarında yayınlanan ve Gökhan Kurt’un sunduğu 4.12.2021 tarihli Detay programında Üstad Bediüzzaman Said Nursî’ye iftira atan Emekli Cumhuriyet Savcısı Cihan Ergün’ün sözlerine tepki yağdı. Programa katılanlar arasında Sabah Gazetesi Haber Müdürü Nazif Karaman, Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek de bulunuyordu.

Kimse Üstad için böyle bir ifade kullanamaz

Yeni Asya Neşriyat yazarlarından Ali Vapurlu, “Ahaber tv kanalında Cihan Ergün isminde eski bir savcı 15 Temmuz ile ilgili konuşurken: “Said Nursî Abdülhamid döneminin fetösüdür. Okuyucular vs. henüz onlar da darbeye kalkışmadılar” gibi mesnedsiz, cahilane ifadeler söyledi. Bu büyük bir iftiradır ve insanların bilinçaltına Risale-i Nur ve Üstadımız hakkında yanlış bir fikri empoze etme çabasıdır. Ahaber’in 4448881 numaralı telefonunu arayıp 2’yi tuşlayarak A habere bağlanıp tepki gösterdim ve gerekli düzeltmenin yapılmasını istedim. Ama herhangi bir düzeltme yapılmadı bu saate kadar. Üstadımızın Sultan Abdulhamid’e “Ömrünün zekâtını Ömer bin Abdülaziz gibi sarfet. Ta ki, bi’atın manası gerçekleşsin. Meşrûtiyeti kansız kabul ettiğin gibi, Yıldız’ı da mahbûb-u kulûb eyle. Zebaniler gibi hafiyeler yerine rahmet melekleri olan âlimlerle doldur; Yıldız’ı Dârül-Fünûn gibi yap” şeklindeki tavsiyesinden böyle bir iftira üretmek çok büyük bir hatadır. Hiç kimse Risale-i Nur hizmeti ve muazzez Üstadımız için böyle bir ifade kullanamaz” şeklinde konuştu.

İddianı ispat etmezsen müfterisin

Emekli Savcı Cihan Ergün’e, Yeni Asya Gazetesi okurlarından Ali Sinoğlu da tepki gösterdi. Sinoğlu, “Demişsin ki, “Said Nursî Abdülhamid döneminin fetösüdür.” Bu iddianı ispat etmezsen müfterisin... Demişsin ki, “Nur Talebeleri herhangi bir kalkışmada henüz suç üstü yakalanmadığı için...” Bil! Risale-i Nur Hareketi tarihinde hiçbir kalkışma olmadığı gibi her türlü menfi harekete de şiddetle karşı çıktılar. Aksini ispat edinceye kadar müfterisin. “O zamanda yaşasaydık veya yaşayan biri bize ulaşsaydı...” demişsin. O’nun yazdıklarının tamamı, hayatı bütün detaylarıyla kütüphane ve kitapçılarda mevcuttur... O mübârek Zat yüzyıllar önce yaşamış da değil, hâlâ onunla birlikte yaşayanlar var, hayatta... Okuyup, araştırıp ve şahitlerle görüşüp iddianı ispat etmezsen müfterisin... “O zamanda yaşamadığımız için onu ak kaşık misali hoca biliyoruz...” demişsin. Bunu doğru söylemişsin... İçerideki ve dışarıdaki bütün Kur’ân, iman ve İslâm düşmanları yıllardır araştırdılar, herhangi bir leke bulamadılar. Sende varsa açıklamazsan müfterisin... Evet, bütün Allah düşmanları yıllardır onun ile ilgili vatan, millet ve devlet aleyhinde bir delil aradılar... Sıra sende bildiğin bir şey varsa, bulursan açıklamazsan müfterisin. Biz Üstad Bediüzzaman’ı asrın müceddidi... Zamanın en büyük imamı... Küfrün belini kıran en büyük mütefekkir... Korkusuz bir İslâm mücahidi... Kur’ân’ın hizmetkârı bilmeye devam edeceğiz... A Haber’i de en ağır şekilde kınıyorum. Bu iftiraya alet olduğu için” ifadelerini kullandı. 

Nur talebeleri darbelere karşı çıktı

Emekli Savcı Cihan Ergün’ün A Haber’deki tepki çeken sözleri için “Gerçeklerle örtüşmüyor, tamamı iftira” denilirken, şu hususların altı çiziliyor:

* Bediüzzaman, Abdülhamid dönemindeki istibdat uygulamalarını eleştirmiş; hafiyelik sistemine karşı çıkmış; “Riyaset-i şahsiyenin kat’iyen aleyhindeyim” demiş; meşrûtiyet, adalet, hürriyet ve meşvereti savunmuş; ama 31 Mart isyanını da tasvip etmeyip isyancıları vazgeçirmeye çalışmış; asılsız iddialarla yargılandığı divan-ı harb-i mahkemesinde beraat etmiştir.

* Said Nursî hayatı boyunca asayişin muhafazasını ısrarla vurgulamış;

“Dahilde kılıç çekilmez” demiş; isyanlara asla sıcak bakmamış; fitne ve anarşi hareketlerine karşı çıkmış; çözümün hukuk içinde ve müsbet hareket prensibiyle aranması gerektiğini savunmuş ve maruz kaldığı çok ağır zulümlere rağmen bu duruşunu bozmamıştır.

* Nur Talebeleri de Bediüzzaman’ın altını çizdiği prensipler çerçevesinde ve Yeni Asya’nın yürüdüğü çizgide her zaman demokrasiyi, adaleti, hak ve hürriyetleri savunmuş; (27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat ve 15-20 Temmuz dahil) bütün darbelere, ağır bedellerini ödeyerek karşı çıkmışlardır. 

AHaber özür diledi

AHaber’den emekli savcı Cihan Ergün’ün Said Nursî sözlerine ilişkin açıklama yapıldı. Sabah Gazetesi Haber Müdürü Nazif Karaman, konuyla ilgili “Bizim kontrolümüz dışında, yayın planlamamız dışında olay farklı bir noktaya gitti. Tepki çeken sözler ortaya çıktı. Bizler de üzgünüz. Bizler Turkuvaz Medya, Sabah Gazetesi, A Haber olarak her zaman Said Nursi’yi haber ve belgesellerimizde her zaman anlattık ve anlatmaya devam edeceğiz. Dün akşamki yayından dolayı üzülenler ve tepki gösterenler oldu. Buna sebep olduğumuz için özür dileriz. Samimiyetimize güvenilmeli. İstemeden bir duruma sebep olduk. Ben bir gazeteci olarak sevenlerinden ve kamuoyundan özür diliyorum. Said Nursi’den bahsetmeye ve onun hizmetlerini anlatmaya devam edeceğiz” dedi. Öte yandan Ahaber Gece Ajansı programında sunucu Hikmet Öztürk de izleyicilerden özür diledi. 

HABER: NURSEZA PARLAKOĞLU - İSTANBUL

***

Konuyla ilgili olarak daha önceden kaleme alınan makaleleri okumak için tıklayınız:

Abdülhamid meselesinde Bediüzzaman’ı doğru anlamak
Bediüzzaman, zayıf ve şiddetli istibdâdı tenkid ediyor
Zayıf istibdat ve menfî siyaset
Şahsî fazîlet ve içtimâî kusur
Bediüzzaman’ın eserlerinden Abdülhamid tesbitleri
Bediüzzaman ile Sultan Abdülhamid’in konumu
Bediüzzaman Hazretleri Abdülhamid Han ile görüştü mü? 

***

Bediüzzaman Divan-ı Harb-i Örfi Mahkemesi’nde
Bediüzzaman’ın Divan-ı Harp’ten tahliye ve beraatı basında
Afyon Hapsinden 31 Mart ile ilgili yazılan mektup
Bediüzzaman 31 Mart Vak’asını nasıl görüyor?
31 Mart’ta; “Zemin bataklık ve dam ve plân serilmişti”
31 Mart Vak’ası’nın arka planı
31 Mart Vak’asında İngiliz siyasetinin etkisi
31 Mart ve Bediüzzaman (Birinci Gün)
31 Mart ve Bediüzzaman (İkinci gün)
31 Mart ve Bediüzzaman (Üçüncü gün)
31 Mart ve Bediüzzaman (Dördüncü gün)
31 Mart ve Bediüzzaman (Beşinci ve altıncı gün)
31 Mart ve Bediüzzaman (Yedinci ve Sekizinci Gün)
31 Mart ve Bediüzzaman (9.,10. ve 11. Günler) 

***

Said Nursi demokrasiyi savundu, adaletsizliğe meydan okudu
Said Nursi'nin istibdada hiç tahammülü yok 

***

Benzer içerikleri okumak için tıklayınız:

Cemil Meriç: Said Nursî, Deccal’lara meydan okuyan imanın remzi

“Said Nursî’yi tanımadığım yıllar bedbahtlıktır”

“Müslüman mütefekkir deyince, Said Nursî’yi tanıdım”

Aydınlar Said Nursî hakkında ne dedi?

Bediüzzaman umut kaşifi ve iman kahramanıdır

İslam dünyasının ihtiyacı BEDİÜZZAMAN MODELİ

Prof. Şerif Mardin: İlminin çapını ihata edemediğimiz zirvelerde bir dehadır

Kanadalı Araştırmacı: Ateisttim, Risale-i Nurlar’ı okuyarak Müslüman oldum

Cezayirli İbrahim: Risale-i Nur ile Kur’an’ı anlamak kolaylaşıyor

Muhammed Said Ramazan el-Buti, Kürt asıllı Suriyeli, İslâm Alimi ve Yazar (Merhum): Bediüzzaman’ın sözleri vicdanlara tesir ediyor

Dr. Mustafa Özel: Bediüzzaman, kapitalizmin mahiyetini ortaya koymuş

Ekmeleddin İhsanoğlu: Bediüzzaman bilim-din ahengini kuruyor

Prof. Dr. Colin Turner: Risale-i Nur tehlikeli hastalıklara çare sunan yegâne eser

SURİYELİ ÂLİM CEVDET SAİD ESKİ ŞEYHÜLİSLAM MUSTAFA SABRİ EFENDİNİN SÖZÜNÜ AKTARIYOR: “SAİD NURSÎ DOĞRU SÖYLÜYOR. O DOĞRUSUNU YAPTI. BİZ TÜRKİYE’Yİ TERK ETMEMELİYDİK.”

Thomas Michel: Hutbe-i Şamiye’ye Hıristiyanların da ihtiyacı var

İbrahim Nakşibendi (Suriyeli Alim): Bu Zamanda Kendisine İttiba Edilecek Yegane Alim Bediüzzaman’dır

Prof. Dr. Muhsin Abdülhamid (Iraklı âlim): Üstadın eserleri her zaman geçerli

Bediüzzaman, hürriyet, istibdat ve meşrûtiyeti ders veriyor

***

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: Said Nursî Büyük İslam Âlimi ve Kur’an Müfessiri

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu (İİT Eski Genel Sekreteri): Said Nursi bilim-din ahengini kuruyor.

Prof. Dr. Annemarie Schimmel: ÇAĞIN MEVLÂNA’SI; eserleri Avrupa’yı aydınlatacak

Amerikalı Tarihçi Carter V. Findley: Said Nursî, materyalizmi mağlûp etti

Prof. Dr. Mehmet Altan: Said Nursî derin izler bıraktı

Prof. Dr. Şerif Mardin: İlminin çapını ihata edemediğimiz zirvelerde bir deha

Zülfü Livaneli: Said Nursî insanı etkiliyor, ateşli bir üslûbu var

Ertuğrul Özkök: Adalet ve demokrasi için Said Nursî’ye kulak verin

Cemil Meriç: Said Nursî taviz vermeyen yalçın bir irade

Prof. Dr. Said Ramazan el-Butî (Şehit Suriyeli  Alim): Bediüzzaman’ın duruşu bütün dünya için örnek

İbrahim  Nakşibendi (Suriyeli Alim): Risale-i Nur İslam dünyasının kurtuluş reçetesi

Prof. Dr. Muhsin Abdülhamid (Iraklı âlim): Üstadın eserleri her zaman geçerli

Prof. Dr. Thomas Michel : Risale-i Nur Hıristiyanların Meselelerini de çözüyor

Prof. Dr. Nilüfer Göle: Dinin unutturulmasını Said Nursî önledi

Prof. Dr. Colin Turner (Durham Üniversitesi): Risale-i Nur tehlikeli hastalıklara çare sunan yegâne eser

Suriyeli Alim Cevdet Said: “Zaman imanı kurtarma zamanıdır”

Kanadalı araştırmacı, gazeteci ve yazar Freed A. Reed: Ateisttim, Risale-i Nurlar’ı okuyarak Müslüman oldum

Bekir Bülbül: “Küçük Sözler”in filmi nasıldoğdu ve çekildi?

***

23 MART 2020 YENİ ASYA 1. SAYFA

Okunma Sayısı: 9440
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hür

    7.12.2021 09:42:30

    Bediüzzaman a karşı tapılmış bu çirkin iftira karşısında kuru bir özür yetmez A haber o dönemle alakalı bir proğram yapıp asıl gerçekleri millete duyurmak artık üzerinize haktır

  • Caner

    6.12.2021 19:04:51

    Okul okumuş ama cahil kalmış. Hem okuması gerekenleri okumamış. Bu cahillik çok zor bir şey olması gerek. Biliyorum diyorsun ama birşey bilmiyorsun. Cahilliğinde gitmemiş keşke biraz okuyup araştıma yapıp öyle boş boş mesnetsiz konuşmasaydın. Kendine yazık etmişin. Ama üzülmemesi gerekir biraz doğru bilgi ile durum düzeltilebilir.

  • İlke

    6.12.2021 16:50:54

    Ustada geçmişte dil uzatanlar din dusmanlariydi zındık komitasiydi Bu gün dilbyzatanlar da aynı komitanin akp şubesi dir diye düşünüyorum

  • Ali ok

    6.12.2021 13:29:52

    Ya a haberde sonunda bunlarda oldu özrü kabahtinden buyuk.ahaberin emekli savcı ile ustada fetocu demesi akp nin din düşmanı ve istismarci olusundandir.akp son 20yilin en büyük din düşmanı ve istismacisidir yani din sahtekari ve gericisidir

  • Halil

    6.12.2021 10:50:57

    Bu mubarek nurlu Kervan kiyamete kadar gidecek biiznillah.Tabi bu sırada kendini bilmezlerin çamur atması normal.

  • erhan

    6.12.2021 10:29:04

    maalesef iktidar ve yandaşları gerçek düşüncelerini dile getirerek bu şekilde nabız yokluyorlar, bu güne kadar yaptıkları kadük kalmasın, bu vesile ile Nur Talebelerini de (haşa) şeytanlaştıralım, önümüzde engel sadece oy vermeyen diğer büyük cemaat kalıyor, ona da bir film uydurur dolayısı ile bunlardan tamamen kurtulmuş oluruz. Allah'ında bir hesabı var, ve ALLAH'ımdan dileğim zelil olursunuz ki; nasıl olmuşsunuz sağıra yatıyorsunuz!!!

  • Özdemiroğlu

    6.12.2021 09:56:38

    A Haber'in özür dilemesi yetmiyor. Bu sahanın uzmanı olan ihtisas sahibi isimler var. Hatta o savcıyı da tekrar A Haber'e çağırsınlar, yeni bir program yapılsın. Karşısında da Bediüzzaman ve R. Nur konusunda ehil olan kimse veya kimseler çıksın. O savcı tekrar konuşsun, ak mı kara mı anlaşılsın. Varmısın A Haber?

  • Toygar

    6.12.2021 09:43:39

    Allah büyük!..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı