"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Erken seçim kabile devletlerinde mi olur?

Kâzım GÜLEÇYÜZ
20 Ekim 2020, Salı
Muhalefetin başlattığı erken seçim tartışmasına katılan Erdoğan “Ne erken seçimi ya!” diye başladığı sözlerine “Dünyanın hangi gelişmiş ülkesinde, belirlenen zamanın dışında seçime gidilir. Oralarda hiç erken seçim dedikodusu duyar mısınız? Bunlar kabile devletlerinin yaptığı iştir. 3-6 ayda bir seçime giderler” diye devam etti.

Ve bu sözler yeni tartışmaları tetikledi.

Bir defa kabile devleti ne demek? 3- 6 ayda bir seçim yapan kabile devletleri kimler?

İkincisi: Gelişmiş ülkelerde erken seçimin dedikodusu yok, gerektiğinde kendisi var.

Meselâ 2019 Avrupa’sında; 2.5 yıl sonra, Johnson’ın Mecliste üç kez reddedilip dördüncüsünde kabul edilen teklifiyle 12 Aralık’ta yapılan İngiltere; 17 ay sonra 29 Eylül’de yapılan Avusturya ve aynı yıl içinde 28 Nisan’dan sonra 10 Kasım’da yapılan İspanya seçimleri, bunun yakın ve güncel örnekleri.

Bu yıl Şubat başında Almanya’nın Thüringen Eyalet Meclisi’nde aşırı partilerin desteğiyle seçilen başbakanın, diğer parti liderlerinden gelen erken seçim talebi üzerine, 24 saat sonra istifa etmek zorunda kalması da.

Bu ülkeler kabile devletleri mi?

Kaldı ki, erken seçimin gelişmişlik veya geri kalmışlıkla ilgisi ne? Dahası, tam tersine erken seçimin, ihtiyaç duyulduğunda tereddütsüz başvurulan mekanizmalardan biri olarak, demokrasideki gelişmişliğin bir göstergesi olduğunu söylemek dahi mümkün.

Bir diğer nokta: Kendisi normal vaktinden önce yapılan 3 Kasım 2002 erken seçimiyle iktidara gelmiş olan AKP iktidarındaki beş genel seçimden üçü de erken seçim oldu.

Biri 2007’de Meclise cumhurbaşkanı seçtirilmemesi krizi üzerine öne alınan 22 Temmuz, ikincisi AKP’nin 2015 7 Haziran seçiminde tek başına iktidarını kaybetmesi üzerine bir koalisyon kurdurtulmayıp altı ay sonra dayatılan 1 Kasım ve üçüncüsü 2018’de normal sürenin dolmasına daha bir buçuk sene varken yaptırılan 24 Haziran seçimleri.

Bunları yaparken kabile devleti miydik?

Eğer toplum istiyorsa seçim her zaman yapılabilir ve yapılmalı. Hele iktidar politikaları sebebiyle siyasetin tıkandığı dönemlerde.

Bugün böyle bir tıkanma ile karşı karşıya olan Türkiye’de erken seçim, CHP liderinin ifade ettiği gibi esnafın, işçinin, emeklinin, sanayicinin ve bütün Demokratların talebi.

Okunma Sayısı: 3627
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hilal

    20.10.2020 17:22:28

    Kazım abi, tebrik ederim sizi. Çok doğru söylüyorsunuz. İşine geldiği gibi davranıyorlar. Sanki, Sultan Hamit gibi 36 sene iktidarda kalmaya hevesliler.

  • Abdulkadir

    20.10.2020 16:47:04

    İyi de kardeşim;siz erken seçim talebinde bulunduğunuzda burası medenî devlet,muhalefleriniz istediğinde;kabile devleti mi oluyor,bu devlet.İşinize gelince kimseyi dinlemiyor,halkı kaale almıyor ve istediğinizi kolaylıkla yapabiliyorsunuz.Ama öte taraftan da halk;yönetimin değişmesini isteyince oralı olmuyor ve kulak arkası yapıyorsunuz.Hatta tepki de gösteriyorsunuz.Böyle bir yönetim sistemi hangi ülkede var ki.Bakın gelişmiş ülkeler bile,kısa aralıklarla seçime gidiyor;ve o ülkeler üzülerek ifade etmek gerekir ki,ülkemizin bayağı ilerisinde.Onlar kabile devleti mi şimdi?Yapmayın Allah aşkına.Bu ülke ancak ve sadece;erken seçim ve yepyeni bir yönetici kadrosuyla istediğini elde edebilir.Çünkü bu yönetimle,işimiz çok ama çok zor.Bu ülkenin devası;erken seçimdir,bu kadar basit...

  • Oğuz Yiğiter

    20.10.2020 01:17:16

    Bırşey konuşulmaya başlamışsa ve ihtiyaç ızdırar derecesine gelmişse, bu iş öyle sun'i engellemelerle geçiştiriemez. İnşaallah herşey fıtrî seyrinde cereyan eder, ülke de normalleşme yönünde bir an önce rehabilitasyon çalışmalarına başlar...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı