"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İstihbarat vesayeti demokrasiyle kırılır

Kâzım GÜLEÇYÜZ
15 Nisan 2021, Perşembe
Almanya’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Bilim ve Politika Vakfının (SWP) dünkü yazımıza konu ettiğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ilgili raporunda MİT için yaptığı tesbit çok önemli. Sistem gerçekten MİT’e yaradı.

Bu noktada OHAL KHK’larından biriyle üniversiteden ihraç edilen anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun, milletvekili seçilmeden önce söylediği “KHK’ları MİT hazırlıyor” sözü de, bu süreçteki istihbarat vesayetinin yasamaya bakan yönünü vurgulayan önemli ve çarpıcı bir örnekti.

Oysa demokratik işleyişte kanun tasarıları siyasî otoritenin talimatıyla ve onun belirlediği çerçevede bürokratlar tarafından hazırlanır. Oluşturdukları metin önce Bakanlar Kurulunda, sonra Meclisin ilgili komisyonlarında ve ardından Genel Kurulda enine boyuna tartışılıp müzakere edilir. Toplumun ilgili kesimleri de bu sürece katılır ve gerekirse katkı sağlar. Böylece kanunlar, her aşamada aktif ve yoğun katılım ve katkılarla geliştirilerek olgunlaştırıldıkları ve olabildiğince geniş bir mutabakata dayandırılabildikleri ölçüde isabetli, sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar. 

Ancak emrivaki usulüyle hazırlanıp yürürlüğe konulan OHAL KHK’larında bu süreçler işlemediği için, uzun dönemlere yayılan çok yoğun bir problemler silsilesi biriktirildi.

Türkiye bu sıkıntıyı had safhada yaşıyor.

Mecliste yasalaştırılan KHK’lardan bazıları için AYM’nin vermeye başladığı iptal kararları bu hukuksuzluk düzenine karşı çok gecikmeli de olsa hukuk freninin galiba nihayet devreye girmekte olduğunu düşündürüyor.

Ama diğer tarafta, OHAL’in şeklen kalkmasının üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen Meclis hâlâ yasa kılıfında sunulan KHK dayatmalarına maruz kalmaya devam ediyor. Son örnekleri STK’lara kayyım ve güvenlik soruşturması ile ilgili düzenlemeler.

Güvenlik soruşturması teklifinde yaşananlar, teklifin ilk etapta muhalefetin reyleriyle reddedilmesi ve müzakerelerde—suç ve cezanın şahsîliğini çiğnediği için—en çok tepki çeken maddelerden birinin metinden çıkarılması ise, kamuoyunun etkinlik ve gücünü hissettirmesi ölçüsünde dayatmaları etkisiz kılarak sonuç almanın mümkün olduğunu gösteren tecrübeler olarak kayıtlara geçti.

İstihbarat vesayeti de demokrasiyle aşılır.

Okunma Sayısı: 3475
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İsmail Atak Cebecili

    15.4.2021 08:59:22

    İstihbarat savaşları gizli, örtülü olurdu. Enteresan, araya giren kuruluşlar vasıtasıyla âleni hale gelmiş. Ya savaş büyük, ya yapılanlar çok ciddi yanlışlar. Ülkemizde ise, anlaşılmaz, üstü örtülü, anlaşılması zor, önü, arkası, sonu belli olmayan yüzlerce olay. ALLAH hayırlar versin.

  • Sezai MUMCU

    15.4.2021 01:39:13

    DARBE ANAYASASI degissin taleplerine UYGUN Iktidar o zamanlar Halkimizdan ve Hukukculardan Yeni Anayasa Tasarisi gönderin degerlendirelim dediler... HERKES INANDI! Neticede TASLAKLARI ALIP KÜFLÜ RAFLARA KALDIRDILAR 1001 YAMALI Darbe Anayasaya bir kac yama daha eklediler GAYET MÜKEMMEL ONARILMIS DARBE ANAYASASI HUKUKSUZLUGUN esi olmayan NÜMUNESI olarak Müzelik hale getirildi. Ancak onu sergileyecek MÜZEYI ESKI FIRAVUNLARIN MÜZESI bile böyle sacmaligi biz bile kabul etmeyiz diyeceginden cekinerek bir kösede biraktilar. Kimbilir belki Myanmar, BAE veya Kuzey Kore den ANAYASA HUKUKU ithal edilir. Türkceye tercüme ve bu sayede ISTIBDAT DEMOKRASI TEHDITINDEN KURTULUR!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı