"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TSK’da “namaz açılımı” mı?

Kâzım GÜLEÇYÜZ
07 Mart 2013, Perşembe
Genelkurmay’ın Ergenekon mahkemesine gönderdiği, Bilgi Destek Dairesince hazırlanan “Psikolojik hedef: TSK din düşmanı değildir” başlıklı belgede, TSK için yapıldığı iddia edilen “din düşmanı” propagandasını aşmak için yapılacak karşı propaganda ile ilgili epeyce madde yer alıyormuş (Taraf, 4.3.13).

27 Nisan e-muhtırasının ardından hazırlandığı belirtilen belgede, “İcra edilecek faaliyetler” başlığı altında yapılması planlanan çalışmalardan biri, TSK personelinin kalabalık bir kitle olarak cenaze namazına iştirak etmesi, bir kısmının vakit namazına da katılması ve üst düzey emekli personelin camiye gittiğine dair haber yapılması.
Ama aynı belgede muvazzaf üst düzeylerin uygulama dışında tutulmasına ilişkin kayıtlar var:
“Uygulamanın domino etkisi yaratabilecek niteliklere haiz olması nedeniyle, üst düzey yöneticiler bu uygulamanın içerisinde olmamalıdır.”
Gerekçe: “Rütbeli personelin bir kısmının öğle namazına katılması uygun olmayabilir. Bu durum, ‘Dincilere taviz veriliyor’ gibi algılanabilir.”
Dahası, domino etkisi. Yani üst düzey komutanlar camiye gidip vakit namazı kılarsa, alt kademelerde herkes camiye koşar, önü alınamaz!
Buna karşılık, rütbeli personelin “sivil olarak” camiye gittiğine dair haber yapılması isteniyor.
Bütün bunlar, TSK karargâhındaki zorlu ikilemin hâlâ tam olarak aşılamadığını gösteriyor.
Bir tarafta “din düşmanı” olarak görülmeme hassasiyeti, diğer tarafta “Rütbeli personelin camide namaz kılması ‘dincilere taviz’ olarak algılanabilir” kompleksi ve üst düzey komutanları “cami açılımı”nın illa ki dışında tutma gayreti...
Böyle bir “zorlanma”ya ne gerek var?
Kara Kuvvetleri eski komutanlarından, rahmetli Muhittin Fisunoğlu, generallerin görevdeyken de, görev dışındayken de Cuma namazına gitmediğini, bir generalin Cuma’ya gitmesinin orduda doğal karşılanmadığını söylemiş; “Cuma kılacaksam emekli olunca kılarım” demiş; biz de bu anlayışı 8.5.1998 tarihli yazımızda eleştirmiştik:
“Böyle bir anlayışla ordu-millet kaynaşması olur mu? Bir generalin, namazını camide halkla iç içe kılmasının orduya, ülkeye ve millete ne gibi bir zararı olabilir?” (Zulüm Devam Etmez, s. 115).
Öte yandan, belgedeki “namaz açılımı”nın 27 Nisan sonrasında geliştirilen yeni bir yaklaşım olmadığını, 28 Şubat’ın en sıkı dönemlerinde de benzer uygulamaların görüldüğünü belirtelim.
Nitekim 1998 Mayıs’ındaki bir şehit cenazesinde o dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Tümg. Erol Özkasnak’la  iki korgeneral de saf tutmuş; medyada “Generaller namazda” manşetleriyle duyurulan bu katılım için Org. Çevik Bir, “Orduda isteyen herkes namaz kılabilir. Bizim sizden ne farkımız var? Biz din düşmanı değiliz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu (Age, s. 114).
Biz de bu tavrı “arkasının getirilmesi şartıyla ümit verici bir işaret ve başlangıç” olarak yorumlayıp, “Çünkü halk, bağrından çıkan ordunun her seviyedeki mensubunu her vesileyle arasında görmek ve bağrına basmak istiyor” diye yazmıştık. Bu görüşümüzü bir kez daha tekrarlıyoruz.

Okunma Sayısı: 2318
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • h.h.k

    7.3.2013 00:00:00

       İnşaallah aslına rucu eder.Askerlik ocağı tekrar peygamber ocağı olur.Askerimizde Mehmetcik ismine tam layık olur..Her geçen gün aşağıya düşen ordumuzun perestiji tekrar yükselir.
       Ruhsuz bir asker savaş meydanında başarı kazanabilir mi?Askere dinden başka ne ruh verebilir?Ölürsem şehid,kalırsam gaziyim anlayışını ancak Din verir.Çünkü şehidlik Yüce Allahın tekelinde olan bir şey..Ölüme gidecek bir şahsa bütün dünya saltanatı vadedilse niye yarar.
       Samimi ve ciddi bir açılım olmasını umut ediyor ve gelişmeleri takip ediyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı