"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Veziroğlu’dan Bediüzzaman’a

Kâzım GÜLEÇYÜZ
18 Ocak 2020, Cumartesi 00:10
Prof. Dr. Nejat Veziroğlu’nun Avrupa, Güney Amerika, Arap ve Güneydoğu Asya Birlikleri ile ilgili sözlerini aktarmıştık.

Bu gibi birliklerin dünya hükümetini kuracaklarını, savaşların biteceğini ve kaynakların silaha değil, kalkınmaya tahsis edileceğini belirten Veziroğlu “Dünya cennet olacak” diyordu.

Hele dünyanın şimdiki vaziyetinde gerçekleşmesi son derece zor görünen bir ütopya.

Ama bunu hedef ve ideal edinen nesiller yetiştirilebilse elbette hayal olmaktan çıkar. 

Nitekim Bediüzzaman’ın Medresetüzzehra projesi ve Risale-i Nur’la başlattığı hizmet, böyle bir idealin nasıl hayata geçirilebileceğinin en canlı, orijinal ve müşahhas örneği.

O projenin uluslararası boyutta vereceği muhteşem neticeleri ifade ederken “Felsefeyi dinle, Avrupa medeniyetini Kur’an’la barıştıracak” diyerek cihanşümûl bir vizyon ve perspektif ortaya koymuştu Said Nursî.

Keza “Avrupa ikidir” dedikten sonra İsevîlik din-i hakikîsinden ve İslamdan aldığı feyizle adalet ve hakkaniyete ve insanlığa fayda verecek fen ve sanatlara hizmet eden birinci ve müsbet Avrupa’ya nazarları çevirirken de.

Aynı şekilde “Müslümanlar ve Hıristiyanlar aralarındaki ihtilâf konularını bir kenara bırakıp ortak düşmanları olan dinsizlik ve ahlâksızlığa karşı ittifaka muhtaçlar” derken de.

İslam birliğinin dünya siyasetindeki formülünü “cemahir-i müttefika-i Amerika” benzeri bir yapı ve model olarak tarif ederken de.

Bu parçaları birleştirince ortaya çıkan resim, Prof. Veziroğlu’nun önerdiği küresel modelle çok örtüşen bir nitelik arz ediyor.

Ancak Veziroğlu’nun sıraladığı birlikler içinde maksada en uygun ve başarılı olma şansı en yüksek olanı, demokrasi ve hukuk değerleri üzerine inşa edilen Avrupa Birliği.

Said Nursî’nin referans gösterdiği Amerika Birleşik Devletleri modeli de aynı şekilde.

Bu iki birliğin gücü, kendi içlerinde kişi hak ve özgürlüklerini sağlam güvencelere bağlamış, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerini tam olarak hâkim kılmış olmalarından geliyor.

Peki, diğer birlikler niye aynı güç ve etkinliğe sahip değil? Çünkü üyeleri olan devletlerin demokrasi ve hukuk alanında çok ciddî sorunları var. Hele Arap ülkeleri ya tek adam rejimleri veya askerî diktatörlüklerle yönetiliyor. Bu da birlik olmalarını engelliyor.

Oysa birliğin şartı adalet ve hürriyet...

Okunma Sayısı: 2492
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    18.1.2020 17:03:43

    Sayın Veziroğlu'nun; 'Dünya cennet olacak' sözü ümit verir mahiyette önemli.Ama bu söze katılmamak ta normal karşılanmalı.Çünkü özellikle de,yaşadığımız süreçte,böyle bir iddia elbette ki büyük bir iddia.Dünya ancak ve ancak;Îman ve Kur'an hizmetiyle ve özellikle de genç kesimin;dünyanın vermiş yahut göstermiş olduğu aldatıcı unsurlara olan ilgisini azaltarak;hatta gerekirse,yok ederek mümkün hale gelebilir yahut Allah'ın izniyle getirilebilir.Veziroğlu etkileyici ifadeler kullanmış.Ama kullanmış olduğu ifadeler kolay gerçekleşecek ifadeler değil.Bu işin reçetesi;Kur'ân-ın elmas hakikatleri ve Risale-i Nur Külliyatıdır.Başka türlü de;dünyanın cehennemi andıran halinden uzaklaşması zor görünüyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı