"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zühtü Arslan: AYM, AİHM’e uymalı

Kâzım GÜLEÇYÜZ
05 Ekim 2023, Perşembe
AYM Başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan, AİHM’in Yüksel Yalçınkaya kararıyla ilgili soruları, “AİHM kararına biz katılmıyoruz. AYM’nin kararı belli zaten. Dolayısıyla bizim kararımızdan farklı bir karar verdiler” şeklinde, “malûmu ilam” kabilinden gayet “siyasî” bir cevapla geçiştirdi.

Devamındaki “AİHM’in kararları kamuoyunda belli, tartışılıyor. Son karar da tartışılıyor. Ama neticede kararı Türkiye’de mahkemeler verecek. Yeniden yargılama sürecinde bakacağız. Bizim önümüze gelecek, biz de o zaman karar vereceğiz” sözleri de o nitelikte.

Dediği gibi AYM’nin kararı da belli, AİHM’in kararı da. Ve AİHM’in kararı AYM’nin kararından farklı. AİHM’in kararı tartışılıyor. Ve Arslan söylemese de AYM’nin kararı da tartışılıyor.

Neticede kararı Türkiye’de mahkemeler verecek. Konu önüne gelince AYM de karar verecek.

İşte o aşamada önemli olan husus, bilhassa AYM’nin nasıl bir karar vereceği. Önceki kararını devam mı ettirecek, yoksa AİHM kararına uygun hale mi getirecek?

Arslan AYM üyesi ve başkanı olmadan yıllar önce, Yrd. Doç. Dr. unvanıyla yazdığı “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türk anayasa yargısı: Uyum sorunu ve öneriler” başlıklı makalede, o zamanki AYM’nin AİHS ile uyumsuz kararlarını değerlendirip eleştirmiş ve sonuç olarak şu görüşü dile getirmişti:

“AYM’nin varlık nedeni, siyasal otorite karşısında bireyin hak ve özgürlüklerini korumaktır.

“AYM’nin Strasbourg’la (AİHM) yüzleşme zamanı gelmiştir. AYM, bir şekilde AİHM tarafından Sözleşmeye (AİHS) aykırı bulunan kararlarını yeniden gözden geçirerek, benzer ihlallerin tekrarını önleme gayreti içinde olmalıdır. AYM’nin Strasbourg hukukuyla arasındaki uyuşmazlığı gidermesinin yolu, Sözleşmeyi ve Sözleşme organlarının içtihatlarını kararlarında öncelikle dikkate almasıdır.”

Şimdi de olması gereken bu. Çünkü AİHM Büyük Dairesinin diğer kararları gibi Yalçınkaya kararı da kesin, bağlayıcı ve emsal niteliğinde. Bu karara uymak, herkesten önce AYM’nin görevi ve sorumluluğu. Öncelikle AYM bu karara uyacak ki, diğer mahkemeler için de AİHM’in “Hak ihlali var” dediği önceki kararlarını düzeltme yolu açılsın.

Gerçi tek adam rejiminin yargıyı siyasallaştırıp kontrol altına almaya yönelik karar, tasarruf ve atamaları, AYM ve diğer yüksek mahkemeler başta olmak üzere yargı kurumlarını AİHS kriterlerinin de, AİHM kararlarıyla çizilen hukuk çerçevesinin de çok uzağına savurdu. Dahası, son dönemde görüldüğü gibi yer yer AYM ile Yargıtay’ı da karşı karşıya getirdi.

Hukuktan uzaklaşmanın yol açtığı bu kaosu bitirmenin yolu yine hukuka dönmekten geçiyor.

Okunma Sayısı: 6662
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdurrahman Büyükkeskin

    7.10.2023 08:11:55

    Böyle bir Anayasa Mahkemesi olurmu hiç?. AHİM senin yapmadığın işlemle sanada atıfta bulunuyor AYM Başkanı. Bõylesi Deli saçmalığı olmaz.Zühdü Aslan Bey. AHİM kararları sizi bal gibi bağlar ve uymak ve yasal sorumlulukları bal gibi yerine getirmekle sormlusunu.AİHM açık ve net ;Kanunsuz suç ve ceza olmaz dedi.

  • Mehmet Kaşlıoğlu

    5.10.2023 16:42:17

    Zulüm ve gadirle hukuku ihlâl edilmiş, haysiyet ve şerefi pâyimal edilmiş mazlumların huzurunda ahz-ı mevki ile tazallüm-ü hâl eden bîçarelerin şu dünya-i fânîde ihkak-ı hak için mesned-i re’sleri, mahkemelerdir. Şu halde, ne şerefbahş bir taht-ı âlîdir ki; mazlumlara melce’ ve penah, zalimlere de hüsran ve tebah oluyor. İnsanların ebrarını da eşrarını da cem’ eden huzur-u mehâkim öyle korkulacak bir yer değildir; belki muhabbete, hürmete lâyıktır. Sultanlarla köleleri, asilzadelerle âhâd-ı nâsı müsavi tutan şu makam, saltanattan da mübecceldir. Hususiyle, bütün âlem-i insaniyete devirlerin, asırların akışı boyunca adalet dersini veren İslâm mahkemeleri; akvam-ı sairenin engizisyonlarına mukabil, adalet nurunu bîçare beşerin kara sahifesine haşmetle aksettirmiştir. Adliye ve adalet tarihimiz, bunun binlerle misaline şahittir.

  • Mehmet Kaşlıoğlu

    5.10.2023 16:40:20

    Acaba bir Şeriat “Karıncaya bilerek ayak basmayınız” dese, tazibinden men’ etse, nasıl benî Âdemin hukukunu ihmal eder? Kellâ! Biz imtisal etmedik. Âdil mahkemeler; Kâinat Hâlıkının Hak isminin, Âdil isminin ve daha çok esma-i İlâhiyenin tecelligâhıdır. Hak namına hükmeden, Âdil-i Mutlak hesabına adalet eden ve hakikî, İslâmî bir adalet olan kürsî-i muallâ ne yüksektir, ne mübecceldir. Hak tanımaz mağrur zalimleri huzurunda serfüru ettiren, haksızları hakkı teslime icbar eden âdil mahkemeler, en yüksek tebcile ve en âlî ihtirama sezadırlar

  • Mustafa KULOĞLU

    5.10.2023 13:27:53

    Mecburuz uymaya altında kapı gibi imza atmışız.

  • Ahmet Zeki

    5.10.2023 10:07:36

    Türkiye AİHM kararlarına uymalı. Bu kararlara uyma sözü vermiş. Bunu yerine getirmek onurun gereği. Türkiye'yi onursuz göstermeye kimsenin hakkı yok.

  • Aysuna

    5.10.2023 08:17:32

    Bu dönemin en büyük nimeti sizi ve sizin gibi kalbi geniş güzel insanları tanımak oldu...İmtihansız herkes melek...Allâh razı olsun can abim🌺🌺🌺🌿

  • Aysuna

    5.10.2023 08:12:59

    "Yargı,altın çağını yaşıyor.."diyenlere inat,amasız,fakatsız mazlumun yanında duran yiğit abim Allâh razı olsun🌺🌺🌺👍🏻

  • S.topuz

    5.10.2023 08:05:26

    Geciken ve geciktirilen ADALET adalet olur mu? Bütün alem-i İNSANLIĞIN gözü önünde mahcub duruma düşüyoruz bu çok hızlı iletişim ve haberleşme çağında. Herkes bizimle alay edecektir eğer bu inadlaşma ve bencillik devam ettirilirse! Nerede kaldı Millîliğimiz ve Maneviyatımız ve Sekzenbeş milyon Vatandaşın kul Hakları? Nerede kaldı!...

  • S.topuz

    5.10.2023 07:56:19

    Hangisi doğru? Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Ankara’da düzenlenen bir programda yargı bağımsızlığı mesajı verdi. Arslan,  “Bağımsız ve tarafsız bir yargı olmadan bırakın hukuk devletini aslında devlet bile olmaz” dedi. Dedi de, bunun tam tesini uygulayan, hakimlere, savcılara, Anayasa mahkemesine ve AIHM mahkemesini bile tanımayan kişi veya makam mevkî sahiplerine karşı bu bahsedilen ADALAET mercileri ne yaptı, ne yapıyor ve ne zaman, ne yapacaklar? Eğer hiç bir şey yapılmadıysa, bu nasıl bir DEVLET ki? Allah c.c cesaretiniz ve şecaatinizi ziyade etsin. ..."Zira şimdi hüküm-ferma, şecaat-i imaniye ve akliye ve fenniyedir. Bazan bir münevverü'l-fikir, yüze mukabildir. Ecnebiler size bu şecaatle galebeye çalışıyorlar. Yalnız şecaat-i fıtriye kâfi değil!.. Bediüzzaman Said Nursi Risale-i Nur Külliyatı Tarihçe-i Hayat - 70 👏👏👏🌷🤲🌷😔🌙☝️

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı