Amerika Kıt’ası’nı kimin keşfettiği konusu, araştırmacılar ve ilim adamları arasında bile asırlardır tartışılmaya devam edegeliyor. Aynı tartışmanın, bundan sonra da devam edip gideceği anlaşılıyor.
GÜNÜN TARİHİ 3 Ağustos 1492
Amerika Kıt’ası’nı kimin keşfettiği konusu, araştırmacılar ve ilim adamları arasında bile asırlardır tartışılmaya devam edegeliyor. Aynı tartışmanın, bundan sonra da devam edip gideceği anlaşılıyor.
Buna rağmen, ister işin gerçeği itibariyle olsun, isterse yapılan yoğun propaganda ve tahşidat sebebiyle olsun, Amerika’yı ilk keşfeden ismin İspanyol asıllı Kristof Kolomb olduğu hatıra geliyor.
İşte, dünya genelinde ağırlıklı olarak kabul gören bu yöndeki görüş ve düşünceye göre, Kristof Kolomb’un yola çıktığı, daha doğrusu denize açıldığı tarih, 3 Ağustos 1492’dir.
Cenova doğumlu denizci kâşif Kristof Kolomb, o tarihte İspanya’nın Palos Limanı’ndan üç adet gemi ile batı istikametine doğru yola çıktı. Böyle bir sefer düzenlemekteki maksadının, aslında Hindistan’a ulaşmak ve ardından yeni kıt’alar keşfetmek olduğu şekilde rivayetler var.
Daha evvel Portekiz Kralı’na destek için müracaat eden ve fakat olumlu cevap alamayan Kolomb, bu kez İspanya Kralı Ferdinand ve Kraliçe İsabella’ya başvurarak, yapacağı uzun ve riskli seyahat için yardım talebinde bulundu.
Azimli Kolomb’un bu yardım talebi, neticede kabul edildi. Ayrıca, Santa Maria, Nina ve Pinta isimli gemilerle birlikte yaklaşık 120 kişilik bir mürettebat grubu da onun emrine verilerek, yapacağı seyahat resmen de desteklenmiş oldu.
* * *
Denizci kâşif Kristof, nihayet yola çıktı ve okyanusa açılmaya başladı.
Rüzgârdan faydalanmak için, önce Güneybatı yönünde ilerledi. 3 Eylül’de Kanarya, 12 Ekim’de ise Amerika Kıt’ası’yla bağlantılı olan Bahama Adaları’na vardı. Atlas Okyanusu üzerindeki bu bölgeyi, rivâyete göre yanlışlıkla “Batı Hindistan” zannetti.
(Ara notu: Amerika’daki ülkelerden biri olan Bahama Milletler Topluluğu, ABD’nin Florida eyaletinin Güneydoğu kıyısı açıklarındaki takım adalardan müteşekkildir.)
* * *
Bu tarihî hadise ile ilgili olarak aktaracağımız diğer hususlar, kısa ifadelerle şöyledir:
* Kâşif Kristof, Santa Maria gemisinin Bahama’da karaya oturması üzerine, burada 39 kişiyi bıraktı ve 15 Mart 1493’te yani 224 gün sonra ilk hareket ettiği noktaya, Palos Limanı’na geri döndü.
* Denizler üzerinde yaptığı bu ilk keşif seferinin ardından, 25 Eylül 1493’te ikinci, 30 Mayıs 1498’de üçüncü ve 3 Nisan 1502’de dördüncü kez sefere çıktı.
* Ne var ki, Kristof Kolomb, 20 Mayıs 1506’da, başta Kral Ferdinand olmak üzere, İspanya’daki dostları tarafından terk edilmiş olarak hayata gözlerini yumdu.
* Atlas Okyanusu üzerindeki deniz yolculuğunu İspanyol bayrağı altında yapan Kristof Kolomb’un, gerçekte Amerika'nın kâşifi olup olmadığı hususu tartışma konusu olmaya devam etmesinin bir sebebi, gidip keşfettiği yerin yeni bir kıt’a, yani Amerika Kıt’ası olduğunu, kendisinin de net bir şekilde anlayamadan ölmesidir.
* Kristof Kolomb’un tam da keşif seyahatlerinde bulunduğu o dönemde, İspanya’daki Yahudiler kitleler halinde sınır dışı ediliyordu. Nitekim, o sığınmacıların çoğunluğu, Osmanlı Devleti tarafından kabul edilerek, ağırlıklı olarak Selânik’te iskân edildi. Vâesefâ ki, Osmanlı’nın sonunu getiren de bu hastalıklı damarın tâ kendisi oldu.

Kristof Kolomb (1451-1506)
***
-Türkiye ile ABD arasında ara ara krizler yaşanır. Bu krizlerin bir kısmı, ipleri koparacak kadar gerilir. Sonra, araya diplomasi girer ve kriz çözülür. Yine aynısı olacak; herkesin ona göre hareket etmesinde fayda var.