"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tevâzunun Sultanı Yavuz Sultan Selim

N. Nur ENER
15 Haziran 2016, Çarşamba
Her zamanki cami iftarlarımızdan farklı bir iftar geçirmek üzere yollara düşüyoruz.

Bu kez evvelâ bir dâvete icabet edeceğiz, ondan sonra cami ziyaretimizi gerçekleştireceğiz. Kalabalık Fatih sokaklarına geldiğimizde Ramazanın burada bir başka yaşandığını görüyoruz. İftara yetişme telâşıyla sokaklarda koşuşturan insanlar bir bayram havası hissettiriyor bize. Yavuz Sultan Selim Camii’nin kalabalık avlusundan geçerek dâvetli olduğumuz eve doğru yöneliyoruz.

Balkonunda çiçek olan evler…

Balkonunda çiçek olan evlerin sahiplerinin naifliğiyle ilgili yazılıp çizilenleri mutlaka görmüşsünüzdür. Evlere adeta kimlik katan bu çiçekli balkonlar, pencereler evin içerisindeki naif insanlardan haber verir… Bu akşam da böylesi bir evde iftar yapmak nasip oluyor. Dünya tamahından arınmış, sımsıcak olan bu eve adım attığımızda gözümüzü camın önündeki çeşit çeşit çiçeklerden alamıyoruz. Çiçeklerle bezenmiş pencerenin önünde Haliç’e karşı kurulmuş iftar sofrasına oturuyoruz. Çiçeklerin güzelliği ev halkının mütebessim çehresiyle birleşip bizleri kucaklıyor. 

Küfeki taşının sırrı

İftarın ardından cami ziyaretimizi gerçekleştirmek üzere evden ayrılıyoruz. Yavuz Sultan Selim adına oğlu Kanunî Sultan Süleyman tarafından 1522 yılında Haliç’e hakim bir tepe üzerine inşa ettirilen bu cami 2500 yıl ayakta durma özelliğine sahip küfeki taşından yapılmış. Kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre Caminin üzerinde araştırma yapan uzmanlar, küfeki taşının nükleer dalgaları geçirmediğini tesbit etmiş. 

Dünyayı titreten padişahın küçük türbesi 

Haliç’e bağdaş kurmuş kubbenin üzerinde uçuşan ve gecenin karanlığına rağmen bembeyaz parlayan martılar hangi kelimeyle anlatılır bilemiyoruz. İstanbul’un beşinci tepesinde bulunan bu cami Tarihî Yarımada’yı, Beyoğlu’nu ve Galata Kulesini kucaklıyor. Dünyayı titretecek kadar büyük icraatlarda bulunan Yavuz Sultan Selim’in cami avlusunda bulunan sade ve küçük türbesi de dikkatimizi çekenler arasında.  Rahmetli dedem anlattığı tarih kıssalarında Yavuz Sultan Selim’den bahsederken hep “Tevâzunun ve cesaretin Sultanı Yavuz Sultan Selim Hân” derdi. Dedemin anlatmak istediğini yıllar sonra anlamış olmanın verdiği tebessümle cami girişindeki hattı okumaya çalışıyoruz. Girişinde “Her nefis ölümü tadacaktır” âyetinin yazılı olduğu bu türbe sayesinde dünya lideri olan Yavuz Sultan Selim’in bizlere bırakmış olduğu son mesajı bir kez daha tefekkür ediyoruz. Yavuz Sultan Selim’in Türbesi'nin yanında ise kızı Hatice Sultan ve eşi Ayşe Hafsa Sultan, şehzadeleri Murad, Mahmud, Abdullah ve Sultan Abdülmecid ve oğullarının kabirlerinin olduğunu öğreniyoruz.

Okunma Sayısı: 1648
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı