"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bozdağ: Avcı kararı manidar

25 Aralık 2014, Perşembe 13:39
Adalet Bakanı Bozdağ, Yargıtay’ın Hanefi Avcı’nın 'Devrimci Karargah'tan aldığı cezayı onaması hakkında “Dileğimiz, Yargıtay’ın değişim yaşarken, ‘Değişimden önce karar verildi’ şeklinde bir değerlendirmeye muhatap olmamasıdır. Tabii ben de manidar buluyorum” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’ya 'Devrimci Karargâh Örgütü' davasında "örgüte yardım etmek" suçundan verilen hapis cezasını Yargıtay’ın onaması hakkında konuştu:

“Dileğimiz Yargıtay’ın yanlış anlaşılmalara yol açacak tartışmaların içinde hiçbir zaman olmamasıdır. Dileğimiz, Yargıtay’ın değişim yaşarken, ‘Değişimden önce karar verildi’ şeklinde bir değerlendirmeye muhatap olmamasıdır. Tabii ben de manidar buluyorum. Çünkü Yargıtay’da yasa gereği seçimler var. Daire başkanları seçildi. Pazartesi günü zannedersem birinci başkanlık kurulunun seçimi olacak. Daha sonra başkanlık kurulu yasa gereği Yargıtay’ın daireleri arasında üye dağılımı ve iş bölümünü karara bağlayacak. Böylesi yasal bir sürecin arifesinde kararın verilmiş olmasını herkes gibi ben de ünlem işaretiyle karşılıyorum.”

Bozdağ, Cemaat’e yapılan operasyon kapsamında Fethullah Gülen hakkında verilen yakalama kararının henüz bakanlığa gelmediğini söyledi.

Kitaptan sonra hayatı değişti

Hanefi Avcı'nın hayatı Eskişehir Emniyet Müdürü'yken yazdığı “Haliç'te Yaşayan Simonlar - Dün Devlet Bugün Cemaat” isimli kitaptan sonra değişmişti.

Avcı, Gülen Cemaati’yle ilgili bölümü geniş etki meydana getiren kitapta, Cemaat'in başta Emniyet olmak üzere, yargı, MİT, ordu ve diğer devlet kurumlarında örgütlendiğini, bu kurumların sistemlerini bozarak çalışmalarını engellediğini, personel arasında ayrımcılık ve düşmanlıkoluşturduğunu, özel yetkili mahkemelerce yürütülen soruşturmaların, arka planda Cemaat'in talimatıyla Emniyet İstihbarat’taki unsurları ve Cemaat'e bağlı savcılarca yürütüldüğünü, hukuksuz işlemler yapıldığını yazmıştı.

Kendi anlatımına göre bir zamanlar Gülen Cemaati ile yakın ilişkisi olan Avcı kitabın yayınlanmasından 38 gün sonra tutuklanmıştı.

Avcı, Devrimci Karargâh davasında "terör örgütüne yardım etmek" suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün, "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamasından 2 yıl 2 ay 20 gün hapis, "yargı görevini yapanları etkileme" suçundan 2 yıl 6 ay hapis ve "ruhsatsız ve vahim nitelikte otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşıdığı" gerekçesi ile 5 yıl ve 500 gün adli para cezası olmak üzere toplam 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası almıştı.

Eski emniyet müdürü Hanefi Avcı geçen Haziran ayında Anayasa Mahkemesi'nin haklarının ihlal edildiğine karar vermesi üzerine cezaevinden çıkmıştı. Anayasa Mahkemesi karara gerekçe olarak tutukluluk gerekçelerinin yetersiz olmasını göstermişti. Dört yıl tutuklu kalan Hanefi Avcı, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanmıştı. Oda TV kapsamındaki yargılanma süreci de devam ediyordu.

'Kitap' cezasına bozma

Yargıtay, Avcı'ya yazdığı kitap nedeniyle "yayın yoluyla işlenen yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis ile soruşturmanın gizliliğini ihlal suçundan verilen 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasını 24 Aralık’ta bozuldu.

Yargıtay, Avcı’ya "Yasadışı silahlı Devrimci Karargâh terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek" suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını ise onadı.

Hanefi Avcı'ya "ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak" suçundan verilen 5 yıl hapis cezası da düzeltilerek onandı. Bu suçtan verilen cezada 1/6 oranında takdiri indirim uygulanmasına karar verildi.

(AA- Al Jazeera)

Okunma Sayısı: 1367
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı