"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ramazan-ı Şerif’i nasıl bayraklaştırabiliriz?

Şükrü BULUT
08 Nisan 2022, Cuma
Ramazan-ı Şerifin bir milleti, toplumu ve insani değerleri temsil eden yönünü ortaya koyan Bediüzzaman Hz.leri, bu mübarek ayı ve orucunu “Şeair” ile tarif ediyor.

Şeairi ise, bir önceki mektubunda ”mesâil-i şer’iyede bir kısım mesâil (meseleler), eşhâsa(kişilere) taallûk eder; bir kısım umuma, umumiyet itibarıyla taallûk eder ki, onlara ‘şeâir-i İslâmiye’ tabir edilir. Bu şeâirin umuma taallûku (ilgili olması) cihetiyle, umum onda hissedardır. Umumun rızası olmazsa, onlara ilişmek, umumun hukukuna tecavüzdür. O şeâirin en cüz’îsi (sünnet kabilinden bir meselesi) en büyük bir mesele hükmünde nazar-ı ehemmiyettedir.” sözleriyle ifade ediyorlar. Yani İslâm dininin ve bu dine mensup Müslüman milletlerin sembolü, bayrağı ve şeairi olarak tarif ediyor. Milletin tanımını yaparken de; “milliyetimiz İslamiyet’tir” diyorlar. Bir Şeair, bayrak veya sembol olarak Ramazan-ı şerifin coğrafyalara, topluluklara ve şehirlere nasıl bir kimlik kazandırdığını merak edenler, Bediüzzaman’ın Ramazan Risalesi’ni mutlaka okumalıdırlar.

Ramazan-ı Şerifin hissedildiği ve daha doğrusu göz ile görülebilinecek şekilde hayata yansıdığı coğrafyalarda; İnsaniyet-i Kübra olan İslamiyet’in dalgalandığını söyleyemez miyiz? İnsana, şehirlere, coğrafyalara ve iklimlere yeni bir ruh veya kimlik kazandırıyor, Ramazan-ı Şerif… Bu kimliğe karşı çıkanların bu mübarek ayda çocukça bahanelerle mızmızlanmalarını gördüğümüzde, itiraz edenlerin ya korkak birer münafık veya serseri bir dinsiz olduğunu da rahatlıkla müşahede edebiliyoruz. İman ile küfrün karşılıklı mücadelesi, Hz. Âdem (a.s.) babamızdan bu yana devam edip geldiğine göre, bu vızıltılara ehemmiyet verecek halimiz de yok. Zira tek bir bayrak, o coğrafyanın kimliğini ilana yetiyor. Ezan-ı Muhammediler, Kur’anlar, minarelerden yükselen salalar, mukabeleler, teravihler, ramazan süslemeleri, çocukların iftar öncesindeki sevinç çığlıkları, davetler ve kapı kapı fakir arayan gönlü tok Müslümanlar coğrafyamızdaki milliyetimizi ne kadar güzel ilan ediyor, değil mi?

Her ramazanın başında, hayıflandığımız bir mesele var ki, bu sene de gafletimize geldi… Bu güzel şeairin veya Kur’an Bayramının insani sosyalleşmenin zirveye çıkışını gerçekleştirdiği halde, geçmiş zamanlarda olduğu gibi yine gelişine hazırlık yapamadığımıza hüzünlenip duruyoruz. Belki de Receb-i Şerif ile birlikte oturup hazırlıklara başlamamız gerekiyordu. Fertten ta ülkenin büyük kalabalıklarına kadar… Kendi ailemizden, globalleşen şu dünyamızdaki komşu milletlere… Ramazan temizliği, hazırlığı ve süslemelerine evimizden başlayarak; imkânı yetersiz olan civarlara, caddelere ve hatta alış-veriş merkezlerine kadar bu kudsi bayramın süs ve bayraklarını asmamız gerekiyordu. Dedim ya, yine unuttuk. İçinde bulunduğumuz zamanın keşmekeşliği, dağınıklığı ve hâkim cereyanların tasallutu, mübarek mevsimin kapısından içeriye adımımız atana kadar, adeta bizi hipnoz ediyor ve ancak Ramazan-ı Şerif ile birlikte Ahir Zaman manyetizmacılarının sihirleri ve hipnozları bozuluyor. Belki de, ihtiyacını hissettiğimiz gelecek ramazanların hazırlıklarını, projelerini, her yerde bayrak bayrak dalgalandırılması çalışmasını yine şu Ramazan-ı Şerifin içinde yapmalıyız. Şeytanların tutsak, malaniyattan içtinap ettiğimiz ve Müslümanların olabildiğince birbirilerine muhabbet ve şefkatle baktığı bu Ramazan’ın içinde “Gelecek Ramazanın” hazırlığına başlamak, en kolay metot olsa gerek. Eksiklerimiz, aksaklıklarımız, ihtiyaçlarımız, yeni hizmetlerimiz ve sosyal hayatımızın icap ettirdiği diğer hususları bu Ramazanda daha iyi hissediyor ve hatta görebiliyoruz.

Farkında olamazsak da şeair olarak Ramazan-ı Şerifin, sınır tanımadan dünyamızın ekseri coğrafyalarında ve bilhassa metropollerinde, milliyetimizi dalgalandırıyor. Yüzlerce devletlerin idare saraylarında ve meclislerinde, varlığını ilan eden Ramazan-ı Şerifi bayraklaştırdığımız nispette millet olarak değer kazandığımızı, bu kudsi mevsimde Müslümanları gıpta ile seyreden bakışlardan anlıyoruz. Esasında biz o bayrağı yükselterek dalgalandırmaya çalışırken; hem millet, hem aile ve fert olarak yükseldiğimizin de farkındayız. Melbourne’dan Atlanta’ya sofralarımızda birlikte iftar ettiğimiz milyonlarca Hıristiyan, Budist, Hindu ve Yahudi ile o bayrağı dünyamızın beş kıta ve yedi ikliminde dalgalandırdığımızın da şuurunda olmalıyız değil mi?

Okunma Sayısı: 1396
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmet

    10.4.2022 00:14:13

    Üstadımızın Ramazan-ı Şerif ile ilgili risaleyi şeair bahsinin hemen arkasında kaleme alması da çok önemli bir noktadır. Rabbim bu hakikatleri anlama ve anlatma imkânı versin bize..

  • Hüseyin T

    8.4.2022 12:50:55

    İnsan hayatında öyle zamanlar olur ki bedenen ruhen ve fikren dinlenmenin, düşünmenin, deruni muhasebenin yoğun olduğu vakitler vardır.. işte ramazan vakti böyle aylardan bir aydır ..Ramazanda günün muayyen bir zamanında belli bir süre aç kalmanın hikmetlerinden biri de insanın tok iken ne kadar tövbe tefekkür etse de enerji ve nefis yüklü olduğu için tam anlamıyla rafine olmayı sadeleşmeyi yaradana yönelmeyi sağlayamaz..Oruç insana sadeleşmeyi arınmayı sağlayan bedeni bir frendir durup düşünmedir beşeri acziyetini hissetmedir kul olduğunu kul hakkı olduğunu sınırlı bir zamanla burada olduğunu anlamasına sebep olan manevi bir istasyondur..

  • Esma

    8.4.2022 11:02:37

    Milliyetimiz İslamiyettir sözü çok önemli. Zaman geçtikçe, başka bağların bu mananın yerini tutamayacağını daha iyi anlıyoruz. Kalbinize ve dilinize sağlık.

  • S.topuz

    8.4.2022 08:41:08

    Ramazan öncesi zahiri hazırlık ve süslemeden ziyade manevi bir temizlik ve hazırlık yapmak zorunda. Bunu tam yapamadığız için ESKİ RAMAZANLARI özlüyoruz. Çünkü o zamanlar manevi HAVA ve çevre aile ortamı ve ferdler arasındakı samimi irtibat çok daha muhkem ve heyecanlı ve yapıcı idi. Ramazan havası RECEP VE ŞABAN  aylarıyla hemen devreye girerdi. Şimdi RAMAZAN ÇIKMAK ÜZERE insanlar ancak meselenin ehemmiyetini anlayabilirse ne ala? Allah c.c cümlemize kolaylık versin. Niyetlerimizi halis, ibadetlerimizi de Kabul etsin inşaallah.Amiiin.

  • S.topuz

    8.4.2022 08:40:38

    Ahirzaman eşhası Müthişelerinin insanları her yönden kuşatıp esareti altına aldığı, nefis ve ŞEYTANın da yardımlarııyla, gaflet bataklığına düşmüş ve günah çamurlariyla bulaşık olan MÜSLÜMANLAR ve İNSANLIK , öyle çok kolay bir şekilde Maneviayata, Şeaire ve umuru İlahiye odaklanıp konsantre olamıyor. Nefis ve Şeytanın hile ve hıdalarıyla çok büyük mücahede, mücadele ve müdafaa yapmak zorunda. Seytanın işi TAHRİP olduğundan çok kolay. Mü' minlerin işi tamir ve tahkim olduğundan, en büyük, en zor ve en önemli CIHADI ifa etmekle mükellef.

  • Bülent Bektaş

    8.4.2022 05:46:49

    Çok güzel bir yazı olmuş Emeğinize sağlık

  • Haşim Özkan

    8.4.2022 04:41:08

    Rabbim şu ramazan-ı şerifi rızasına uygun olarak idrak etmeyi hepimize nasip etsin.Daha nice ramazanlarda buluşma ümit ve duası ile Cumanız mübarek olsun azizim.

  • H.ibrahim Karahan

    8.4.2022 01:45:56

    Allah razı olsun

  • Mustafa yaprak

    8.4.2022 01:03:40

    Şimdi o tadı tam alamıyoruz olsak da bu makale ile eski ramazanlar da dolaşır olduk. "Globalleşen şu dünyamızdaki komşu milletlere… Ramazan temizliği, hazırlığı ve süslemelerine evimizden başlayarak; imkânı yetersiz olan civarlara, caddelere ve hatta alış-veriş merkezlerine kadar bu kudsi bayramın süs ve bayraklarını asmamız gerekiyordu" Aynen böyle olmalı. Allah razı olsun.

  • Hasan

    8.4.2022 00:38:17

    Ramazanışerif ile kimliklerimiz arasında kurduğunuz irtibat çok güzel ve orjinal olmuş. Allah razı olsun🌹🤲🤲

  • Mustafa-kemal coban

    8.4.2022 00:08:17

    Pandemiden hayirlisiyla çikişımızıda ilave ederek ramazani bu sene daha coşkuyla ilan edebiliriz.yeniden bir hamle.bahar aylarindayiz.nisan yagmurlariyla günahlarimizdan arinabiliriz

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı