11 Mayıs 2013, Cumartesi
Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz ile ilgili doğru bilinen bazı yanlışlara dikkat çekerek, “Bir insan uzağı ve yakını net görüyorsa gözü sağlam demektir”, “Tuzlu yemekler göz sağlığını olumsuz etkiler” ya da “Çok yakından televizyon izlemek veya kitap okumak gözleri bozar” gibi genel inanışların doğruyu yansıtmadığını söyledi.
Doğan, havucun görüşü arttırdığı bilgisinin de doğru bilinen yanlışlardan olduğunu vurguluyor. Doğan, göz sağlığı ve gözle ilgili bazı genel yargılarla ilgili bilgi verdi. Dinlendirici gözlüğün baş ve göz ağrısını azaltmayacağını belirten Doğan, “Çünkü dinlendirici gözlük diye bir şey yoktur. Özellikle gençlerde net görmede problem olmamasına rağmen astigmat ya da hipermetrop gelişebiliyor. Çocuklarda ise sıklıkla görülen çok yakından televizyon izlemek ya da kitap okumak sanıldığının aksine gözleri bozmayıp ancak bir göz bozukluğunun habercisi olabiliyor” dedi.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Prof. Doğan, göz sağlığı ile ilgili doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı: “Çok ağlamak gözyaşını kurutmaz, çünkü ağlamak psikolojik bir olaydır ve gözyaşı, göz çevresindeki çeşitli dokular tarafından sürekli üretilir. Gözlükten kurtulmak için ‘gözü çizdirmek gerekir’ tanımı doğru bir ifade değildir. Görme kusurunun tedavisi için uygulanan lazer (excimer) tedavisinde, gözün saydam tabakası belirli bölgelerde inceltilir. Çizmek gibi bir işlem yapılmaz.
Okunma Sayısı: 964
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.