"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye, F-35’lere karşılık, S-400’leri kutuya koymak istiyor

Dr. Aytekin COŞKUN
17 Eylül 2024, Salı
Kısa bir süre önce Ankara kulislerinde ilginç iddiaların ortaya çıktığı konuşuluyor.

Birçok basın mensubu köşelerindeki yazılarında bu konulara değinse de tam olarak netlik yok. Aktarılan bilgilere bakıldığında, Türkiye, Rusya’dan alınan S-400’leri hava savunma sahasında kullanmak yerine kutuya koyarak, özellikle ABD tarafından bastırılan yeniden F-35 projesine dahil olmanın yolunun, buradan geçtiğine dair açıklamaların olduğunu biliyor. NATO üyesi konumundaki Türkiye’nin NATO üyesi olmayan ve NATO savunma envanterinde bulunmayan S-400’leri Rusya’dan almasından bu yana kendini uluslararası platformlarda haklılığını anlatamadı. S300’leri Rusya’dan alarak, hava ve kıta sahanlığı savunmasında NATO üyesi olmasına rağmen ses çıkartılmayan komşumuz Yunanistan olmasına rağmen. Ona ayrıcalık tanınması ise ayrıca tartışılabilir. Türkiye F-35 projesinden tek taraflı olarak ve haksız bir şekilde çıkartıldı. Bununla da kalmayıp projeye maddi destek olarak yatırılan milyar dolarlarda şu an bloke durumunda.

Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından havadaki yeteneklerini geliştirebilmek için çeşitli arayışlar içerisine girdi. Bir yandan KAAN ve İHA/SİHA sistemlerin geliştirilmesi sürerken Türkiye, Eurofighter gibi alternatifleri de değerlendirmeye çalıştı. Fakat Almanya bu savaş uçağını vermekten kaçınıyor. Bununla birlikte Ankara kulislerinde dolaşan iddialar ise Türkiye’nin F-35’leri satın almak için ilginç S-400’ler için yeni bir öneride bulunduğu yönünde. Kulislere göre Türkiye; F-35 programına tekrar katılmak için ABD’nin koşulu olan S-400 sorununu çözmek amaçlı bir teklifi masaya getirmiş durumda. Basında çıkan haberlere göre, Türkiye, ABD’den 1 filo F-35, 1 filo F-35B (dikey iniş kalkış varyantı) talep ediyor ve buna karşın Rusya yapımı S-400 Hava Savunma Sistemleri’ni “kutulara koyalım, siz denetleyin” önerisinde bulunuyor. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı V. Nuland, ocak ayında Türkiye'nin S-400 sorununu çözmesi halinde F-35 programına yeniden girebileceğini öne sürmüştü. Bu açıklama Ankara’nın yeniden S400 leri konumlandırma noktasında düşünmeye sevk etmişti. Öte yandan Türkiye’nin S-400 sorunu çözmek için, dostane ilişkilerin tavan yaptığı şu günlerde, bu iyi ilişkileri bozmayacak ve Rusya’yı kızdırmayacak şekilde olmasını istiyor. İyi ilişkiler içinde olduğu Pakistan veya Hindistan’a satmayı değerlendirebileceği de bir süredir gündemde.

ABD, İngiltere, İtalya, Avustralya, Kanada, Norveç, Danimarka, Hollanda ve Türkiye ortaklığında başlayan F-35 projesi, Türkiye açısından olumlu sonuçlanmadı. 2002’de girilen JSF (Müşterek Saldırı Uçağı) Projesi kapsamında Türkiye, 100 adet F-35 almayı taahhüt etmişti. Hatta 6 adet F-35A Türkiye için üretilmişti ancak bu uçaklar Luke Askeri Hava Üssü’nde depoda bekletiliyor. Zira Rusya’dan satın alınan S-400 Hava Savunma Sistemleri

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasıyla sonuçlanmıştı. Programdan çıkarılmadan önce Türkiye, F-35 programının 2. Seviye ortağı konumundaydı. Aynı zamanda uçağın orta gövdesi dahil olmak üzere birçok parçasını yerli firmaları ile üretiyordu. Türkiye bu projede, hem ortak yönünü ortaya koyacak, uçakları daha ucuza alacak, aynı zamanda ürettiği parçaların kullanılması ile ekonomik açıdan da kazanç hanesine artı koyacaktı.

Bununla birlikte F35 ler 5. Nesil son insanlı uçaklar olarak biliniyor. Bundan sonra bu prototipler daha da geliştirilerek insansız savaş uçağı yani dijital insansız, bilgisayar destekli 6. Nesil olmak üzere üretilecek. Dolayısı ile bu treni kaçırmak istemiyor.

S-400 lerden gelecek olan para ve F-35’ler den artırılacak olan paralar, ekonomik düşünüldüğünde S 400 lerden vaz geçilebilir mi? Bekleyelim görelim.

Okunma Sayısı: 923
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa Said Kara

    17.9.2024 13:47:14

    Yunanistan baştan ayağa silahlandı. ABD yığınak yaptı. NATO nerede? Müttefikiz öyle mi!

  • Mustafa Said Kara

    17.9.2024 13:46:30

    Yorumlarda NATO yanlısı tavrı anlayamıyorum. Madem NATO ile müttefikiz neden bizim için bir tehdit olan PKK ya destek oluyorlar. Müttefikler birbirine bunu yapar mı? Sadece hükumeti eleştirmek için NATO savunusuna gerek yok. Bölgemizdeki her türlü fitneye benzin dökenlere laf söylemek lazım. Gazze'de neler oluyor görüyorsunuz, NATO nerede?

  • Kamil Sarı

    17.9.2024 13:43:30

    Yazılarınızı beğenerek okuyorum hocam. Devam edin lütfen.

  • Mehmet FIRAT

    17.9.2024 10:48:20

    Maalesef yazı konuyu ve sonuçlarını izah etmede yetersiz. Ülkede ve dış basında konu ile ilgili yüzlerce yazı ve makale varken daha dolu bir yazı beklerdim. Bahsedilen iddia da yeni değil en az 2 yıldır konuşulan bir senaryo. Konu ile ilgilenenler için aşağıdaki link güzel bir çalışma. https://edam.org.tr/dis-politika-ve-guvenlik/s-400-sorununa-kisa-bir-bakis

  • Mahmut Tarıf

    17.9.2024 10:36:03

    Notlar:2 Türkiye Patriotlardan vazgeçme sebeplerinden biri de ortak üretim ve teknoloji transferinin olmaması idi. Hâlbuki Rusya’dan alınan S400’ler tamamen hazır alınmış olup en küçük bir ortak yapım ve teknoloji transferi olmamıştır. Yani istenen şartlar yerine gelmemiştir. Kendi istediğiniz F35’leri tanıma sistemi S400’lerde yok iken tüm NATO’nun istediği bir uçağı etkisiz kılacak savunma sistemini alıp, bu uçağı tanıtıp sonra da müttefiklerinizden razı olmasını beklersiniz? Hesap olmayacak talepler üzerine yapılmıştır. İşin aslı, o dönemde boş hamasetler ile düşürülen Rus helikopteri karşısında Putin’in öfkesini dindirmek için, soğuk bir intikamdan onu vazgeçirmek için savunma sistemimizin ihtiyacı olan silahlar bahane edilerek Rusya ve Putin’in gönlü hoş edilmiştir. Olan depolarda çürüyen 2,5 milyar dolarlık enkazdır ve millet bunu sorgulayamamıştır bile. En pahalı mal, hiç kullanmadığınız maldır. Tek adam rejiminin keyfi tavırlarının verdiği zaraları taşımaya devam ediyoruz.

  • Mahmut Tarıf

    17.9.2024 10:35:51

    Notlar: 1 Doktor bey, bence alanınız dışındaki konularda pek bilgi sahibi değilsiniz ve yazılarınız hatalar/ bilgisizliklerle malul. Basit bir örnek; Yunanistan ve S300’lere neden itiraz edilmediği: Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) yasası 2017 yılında çıkarılmıştır ve NATO ile ABD karşıtı ülkelerden silah alımlarına yaptırım başladı. Yunanistan 19902lı yıllarda S300’ leri aldı ve dolasıyla yaptırım kapsamına alınmadı. Ayrıca Yunanistan türkiye ve İngilterenin baskıları sonucu S300’leri girit adasına taşımak zorunda kaldı. Bir diğer husus S300’lerde F35’ leri tanıyacak teknoloji ve donanımın olmaması. Yani kim takar S300’leri!

  • A. Yılmaz

    17.9.2024 00:21:43

    Yunanistan alırken ses etmeyen ABD Türkiye alınca neden rahatsız olur ki?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı