"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Esnafta huzur kalmadı: Piyasalar alt üst!

14 Mayıs 2018, Pazartesi 00:45
Ekonomik güvensizlik ve istikrarsızlık ortamında çıkmaza giren üreticiler kervanına tatlıcılar da eklendi. Gelinen noktayı ‘kabul edilebilir’ bulmadıklarını söyleyen esnaf üretimi durdurabiliriz sinyali verdi.

Ekonomik gidişatın çıkmaza girdiğini belirten uzmanlar ve siyasiler “ekonomik kriz kapıda bekliyor” tesbitinde bulundu. Ekonomik durumu verilerle gözler önüne seren Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de Trabzon da yaptığı konuşmada“Türkiye ekonomisinin alarm veriyor. Ekonomik kriz kapıda bekliyor” dedi. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Mehmet Yıldırım da sektörlerinin alarm verdiğini söyledi. Yıldırım, “fıstık fiyatlarının 210 liraya çıkması nedeniyle fiyatların ‘kabul edilebilir’ seviyeye gelinceye kadar fıstıklı ürün yapmayı düşünmediklerini söyledi.

Kârı ceplerine indiriyorlar

Yıldırım,  2017 yılının başında 60 lira civarında seyreden fıstık fiyatının şu an 210 liraya yükseldiğini belirterek, “Normalde olması gereken fiyat 70-75 liradır. Fiyatlardaki bu fahiş artışın sebebi karaborsacı ve stokçulardır. Üreticiden 60 TL’ye topladığı fıstığı depolayarak, piyasaya azar azar çıkartarak, kademeli yükselterek satmaya başladığı fıstığı Ramazan ayının yaklaşmasıyla 210 liraya çıkarmışlardır. Aradaki bu yüzde 300 karı ceplerine indiren stokçulardır” dedi.

Üreticinin huzuru kaçtı

Geçtiğimiz günlerde bir grup çay üreticisi, topladıkları çayı köprüden aşağı dökerek protesto eylemi yapmıştı. Üretici kadınlar adına konuşan Naciye Terzibaş ise protestolarındaki amacın özel sektörün uygulamaya soktuğunu söylediği sömürü düzenine karşı kendi haklarını savunmak olduğunu söylemişti. Üretici hükümeti duruma müdahale etmemekle suçlarken işsiz insan sayısını da gündeme getirmişti. 

İşsizlik oranları yükseliyor

Cumhurbaşkanı adayı İnce, “Gelişmekte olan ülkelerde enflasyon yüzde 3 iken, Türkiye’de niye yüzde 11. Sadece Nisan ayı enflasyonu niye yüzde 1,87’di, işsizlik neden yüzde 11 o zaman? Genç işsizlerde işsizlik oranı neden yüzde 20’nin üzerine çıktı? Bütün bu göstergelere baktığımızda ekonomimiz bizim alarm veriyor. Göstergelere baktığımızda işler çok kötü.” dedi.

Denetleme yok

Karaborsacılar ve stokçuların sektördeki denetleyici ve belirleyici mekanizmaların oluşmamasından doğan boşluktan yararlandıklarını, son beş gün içinde fıstık fiyatını 150 liradan 210 liraya çıkardıklarını savunan Yıldırım, “Bu durumda en çok zarar görenler ise fıstık üreticisi, fıstığı son ürün olarak satan kuruyemişçi, baklavacılar ve fıstık kullanan diğer sektör mensuplarıdır.

 

Haber Merkezi

Etiketler: esnaf, piyasa
Okunma Sayısı: 3041
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı