"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'İpe serilen tatlı'nın ilginç serüveni...

30 Ocak 2016, Cumartesi 13:27
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin maddesi olan ve halk arasında ipe serilen tatlı olarak bilinen cevizli pekmez sucuğu, Türkiye'nin dört bir yanında farklı yöntemlerle üretilirken, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminlerle kış aylarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini koruyor.

Geçmişte insanların köylerde kendi ihtiyacı için geleneksel yöntemlerle ipe serilerek hazırlanan pekmez sucuğu, günümüzde modern tesislerde üretilerek pazara sunuluyor.

Pekmez sucuğunun üretim serüveni, Kahramanmaraş ve bölgesinde sonbaharda bağ bozumu ile başlıyor. Bertiz köylerinde zengin üzüm bağlarından elde edilen pekmez, kazanlarda nişasta ile kaynatılıp hazırlanıyor.

Daha sonra ustaların ellerinde nakış nakış işlenerek ipe dizilen ceviz, pekmez şırasına birkaç kez batırılıp çıkarılması ve sonrasında fırında kurutulması ile elde ediliyor. Yüksek enerji değerine sahip olan cevizli sucuğun aynı zamanda içerdiği besin değeri bakımından da zengin protein deposu olarak biliniyor. 

Hava sıcaklığının düşmesiyle tüketimin arttığını söyleyen üretici Ali Öztürk, Baydemirli Mahallesine 7 yıl önce kurduğu tesiste yıllık 300 ton sucuk imal ettiklerini belirtti.

İçerisinde katkı maddesi olmayan sucuğun enerji deposu olduğunu ifade eden Öztürk, "Pekmez sucuğunu Kahramanmaraş'ın yöresel ürünü olarak 2008 yılında üretmeye başladık. Yöresel lezzetimiz cevizle pekmezin karışımıyla elde ediliyor. Yılda 300 ton üretim yapıyoruz, piyasaya 11 liradan biz satıyoruz, vatandaş çarşıda 19 liradan alıyor. İçerisinde katkı maddesi olmadığından sağlık yönünden çok faydalı, özellikle kış aylarında daha çok tüketiliyor." diye konuştu.









Okunma Sayısı: 5346
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı