"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Asıl hüner sahibi kimdir?

Hasan KOÇ
13 Aralık 2019, Cuma
California Üniversitesi’ne bağlı Bedari Kindness Enstitüsü’nde çalışan bir grup antropolog ve psikolog, “başkalarına iyi davranmanın” insan psikolojisi ve genel olarak insan sağlığına ne tür katkılar sağladığını araştırmışlar.

Araştırma sonucunda başkalarına karşı olabildiğince hoşgöürülü olmanın sağlığımız için faydalı olduğu hususunda görüş birliğine varmışlar. Hem maddî hem manevî açıdan faydalı olan bu davranış aslında bir hüner gerektiriyor. Karşınızdakinin bütün olumsuzluklarına rağmen ona karşı iyi davranmak hatta bu sebeple onu terk etmeyip kardeşliğini ve arkadaşlığını kuvvetlendirebilmek hüner işi. 

Risale-i Nur’da ifade edildiği gibi “Asıl hüner, kardeşini fena gördüğü vakit onu terk etmek değil, belki daha ziyade uhuvvetini kuvvetleştirip ıslahına çalışmak, ehl-i sadâkatin şe’nidir.” (13. Şuâlar) Hakikatince, mesleğimizin kazandırdığı bu “asıl hüner” ile hareket etmek ve bu hüneri yitirmemek gerektir. Bu asıl hüneri kazanıp muhafaza edebilmek hem bizlere hem de içtimaî hayatta ki bütün insanlara maddî ve manevî saadeti getirecektir.

Nasıl ki böyle yapmak bir hüner ise bir kardeşimizi fena gördüğümüzde onun bu haline kızarak irtibatı kesmek, sırt dönmek, bir daha görmek ve görüşmek istememek de ciddî bir hünersizliktir. Kardeşine sıkı bir tesanüt ve kuvvetli bir uhuvvetle bağlı olan Nur Talebeleri böyle hünersizliklerden sakınırlar. Kardeşini fena gördüğünde ona daha sıkı bir irtibatla sarılırlar ve kardeşini kaybetmemek için ne gerekiyorsa onu yaparlar. Böyle bir hüneri kazanmakla birlikte onu ihlâs, muhabbet ve gayretle koruyarak tezyidine çalışırlar.

Okunma Sayısı: 2783
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı