"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Asrın tabibi Bediüzzaman

Hüseyin GÜLTEKİN
17 Şubat 2020, Pazartesi
Taraf-ı İlâhî’den bize bir emanet olarak verilen vücudumuzun sağlığını korumak için her tedbiri almak, hastalanınca da tedavi için hekimlere başvurmak, onların tavsiyeleri istikametinde hareket etmek, verdikleri ilâçları istimal etmek elbette gerekli ve elzemdir.

Bu meyanda Üstad Bediüzzaman’ın; “aklım ve kalbim vücudum ile meşgul olmaması için, doktorlara gitmedim, ilâçları da istimal etmedim” sözü oldukça düşündürücüdür. Üstadın böyle bir tavrı ve tercihi kendisine has bir durum olabilir veya çok evhamlı, hastalık hastası olan insanlar için yol gösterici bir çare olarak görülebilir diye düşünüyorum.

 Üstad böyle evhamlı hastalara yönelik olarak evham ve merakın kendisinin de bir nevi hastalık olduğunu ve hastalığı ikileştirdiğini haber veriyor. Yine yirmi beşince Lem’ada “çok ağır hastaların başında ağlayanların vefat ettiklerini, nice ağır hastaların sıhhatlerine kavuşup, hayatlarına devam ettiklerini,” ifade ediyor Bediüzzaman.

Böyle me’yus ve evhamlı hastalara tam da yerinde telkin ve tavsiyelerde bulunan Üstad Bediüzzaman Sikke-i tasdik-i Gaybi’de; “me’yus ve ümitsiz hastalara manevî bir teselli bin ilâçtan daha faydalıdır..” dikkat çekici tesbit ve teşhisleriyle de hekimlere yol gösterici önemli ikaz ve tavsiyelerde bulunuyor.

Yine Üstadın; “Risale-i Nur’un şahs-ı manevinin ve masumların makbul duâları bin doktordan daha tesirlidir..” mesajı da tedavide duânın önemine  dikkatleri çekmesi de calib-i dikkattır.

Ayrıca, “ilâçlara şifa hasiyetini veren Şafi-i Hakikî olan Cenab-ı Hak’tır..” tesbiti de sebeplere fazla takılmadan şifayı yalnız ve yalnız Allah’tan dilemenin önemine işaret ediyor 

Yine Üstad’ın; “hazık (işinin ehli ve mütedeyin hekimlerin taysiyelerine uyunuz..” tavsiyeleri de hastalar açısından dikkate alınması gerekli bir tesbittir.

Üstad Bediüzzaman’ın hastalara ve hekimlere yönelik tavsiye ve ikazları bunlardan ibaret değil. Yirmi beş devadan ibaret olan Hastalar Risalesi, başta hekimler olmak üzere hasta olan veya olmayan her insanın okuyup faydalanacağı başlı başına bir şaheserdir.   

Hastalıkların, hastaların ve hastalık hastası olan insanların çoğaldığı bu zamanda, bu tavsiyeler daha büyük önem taşıyor. Sağlık gibi hayatî bir meşgalenin ciddiyetinin şuuru ile mesleğini icra eden işinin ehli olan hekimlerin yanında, işinin ehli olmayan veya mesleğini bazı hekimlerin ve hepimizin asrın tabibi olan Bediüzzaman’ın konu ile ilgili, tesbit, teşhis ikaz ve tavsiyelerine kulak vermemiz gerekir diye düşünüyorum.    

Okunma Sayısı: 1729
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    17.2.2020 21:22:37

    Evet;asrın tabibi Üstad Bediüzzaman,asrın ilacı da Risale-i Nur'dur.Çünkü Üstad;Efendimizin(asm) varisi ve Risale-i Nur da,Kur'ân-ı Kerîm'in bu zamandaki en büyük ve en muhteşem tefsiridir.Kimin ne şikayeti varsa;Nur hakikatleri,onun için derde derman hakikatlerle doludur.Hastalar Risalesi'nde,tüm hastalıklara deva olacak hakikatler mevcuttur.Hepimizin;bu hakikatlerden hissemizi almamız gerekmektedir.Çünkü muhtaç olan biziz.Rabbimiz ise;hiçbir şeye ve hiçbir kimseye,asla ve kat'â muhtaç değildir ve olmayacaktır.

  • Abdullah Tunç

    17.2.2020 07:57:24

    Mevcut tıp kronik hastalıklarda başarı sızdır.Bulduğu şey, ömür boyu ilaca mahkum etmektir. Viral hastalıklar ha riç,bir kısım mikrobik hastalıklarda başarılıdır. ( tifo, kolera,brusella gibi) Bu gibi bulaşmalardan korunmak zor dur.Tedbirlere riayet edilebilir. Mesela; taze peynir yememek, brusella hasta lıkllı hayvanların ürünlerini yememek gibi.Sağlıklı yaşamak için,az yemeli, sağlıklı besinlerle beslenmeli,hareket siz hayattan uzak olmalı,işlenmiş gıda ları almamalı ve yeteri kadar su ve kaya tuzu almalıdır.Hastalıkların iyileşmesinde açlığın rolünü de unut mamak gerekiyor. Bunlara riayet edilir se kolay kolay insan hastalanmaz.Ma nevi,psikolojik hastalıklara karşı da en güçlü ilaç,çare kuvvetli imandır.Tevek kül ve rızadır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı