"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokrasi maskeli tek adam rejimi

Kâzım GÜLEÇYÜZ
05 Aralık 2023, Salı
Bediüzzaman “canavar”a benzettiği menfaat üzerine dönen siyasetin özelliklerinden birini, “Lisan-ı siyasette lâfız mananın zıddıdır” diyerek ifade eder. Ve örnekler verir:

“Zulüm, başına adalet külâhını geçirmiş. Hıyanet, hamiyet libasını (elbisesini) giymiş. Cihada bağy (isyan) ismi takılmış. Esarete hürriyet namı verilmiş. Ezdad (zıtlar) suretlerini mübadele (değiş-tokuş) etmişler.”

(Mektubat, Hakikat Çekirdekleri-35)

Sonraki dönemde bu listeye “İstibdad-ı mutlaka cumhuriyet namı verilmiş” diyerek yeni bir madde daha eklemişti Said Nursî.

Gerek Osmanlının son döneminde, gerek cumhuriyet sonrasında siyasete de yansıyan genel tabloyu özetleyen bu örnekler halihazırda yeni versiyonlarıyla vizyonda.

Meselâ dillerden düşmeyen demokrasi, 21 senedir iktidarı ellerinde bulunduranlarca sadece kendi iktidarları ve taraftarları için geçerli olacak şekilde kullanılıyor. Keza millî irade kavramı da.

Halbuki demokrasi iktidarıyla ve her görüşten muhalefetiyle toplumdaki farklı kesimlerin tamamını içine alan bir sistemdir.

Millî irade de yalnızca iktidarı değil, sandıktan çıkan tablonun genelini ifade eder.

Çok tekrarlanan meşhur deyişle iktidar her rejimde var, ama hür muhalefet sadece demokrasilerde olur. Ve muhalefet aynı zamanda demokratik bir iktidar alternatifidir. Bugünkü iktidar yıpranıp halkın oyları ile indirildiğinde nöbet muhalefete intikal eder.

Bir taraftan demokrasi söylemleri dillendirilirken, diğer taraftan muhalefet bilhassa son seçimlerde hep yapıldığı üzere “hain, düşman, terörist” ilan edilirse, eleştiriler siyasî baskılarla ve yargı sopası kullanılarak susturulmaya, sindirilmeye çalışılırsa hangi demokrasiden söz edilebilir ki?

Özellikle demokratik dünyada başka bir örneği bulunmayan yeni yönetim sistemine geçildikten sonraki durum, muhalefetin alabildiğine etkisizleştirilmeye çalışıldığı ve demokratik dengeyi sağlayacak yargı, yasama, üniversite, medya, STK’lar gibi diğer kurumların ve toplum dinamiklerinin de iktidara bağımlı hale getirildiği bir yapı ile, çok parti görüntüsü altında tesis edilen tek partiye dayalı bir tek adam rejimini ifade ediyor.

Üstadın “İstibdat ne şekilde olursa olsun, meşrutiyet libası giysin ve ismini taksın, rast gelsem sille vuracağım” sözü bu rejim için de geçerli.

Okunma Sayısı: 2673
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • anmet aydın

    5.12.2023 17:07:18

    KHK'lılar ne zaman görevine dönecek ? Dönüş olmadan demokrasi olmaz...

  • Aysuna

    5.12.2023 11:03:47

    🌿🌺🌿🌺🌿🤲🏻

  • Aysuna

    5.12.2023 11:03:23

    Dün Adâlet Hanım'ı gördüm.Elinden terazisi alınmış,Ankara sokaklarında bir oraya bir şuraya çarparak dolaşıyordu!!!

  • Adem Yılmaz

    5.12.2023 09:02:43

    Ülkemizde iktidarıyla muhalefetiyle bir tek adam rejimi yaşanıyor. Liderlik koltuğuna oturan kalkmamak için her şeyi yapıyor. Bugün iktidar muhalefetle yer değişse yine değişen pek bir şey olmayacak. Sistemin kökten değişip demokratik bir siyasi sistem oluşturulması lazım. Yoksa ali gider veli gelir. Aynı tas aynı hamam devam eder.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı