"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hz. Ali’den yönetim prensipleri

Kâzım GÜLEÇYÜZ
31 Ekim 2020, Cumartesi
Hz. Ali’nin (ra) Mısır’a vali tayin ettiği Malik bin el-Hâris’e gönderdiği mektubundan bir bölüm daha aktaralım:

Unutma ki, idaren altında bulunan insanlar sınıf sınıftır. Bir kısmının ıslahı diğerinin ıslahına bağlıdır. Bunlar birbirlerine ihtiyaç duymaksızın yaşayamazlar. Bu sınıflar şunlardır: Allah’ın askerleri, genel ve özel işlere bakan kâtipler, adaletli kadılar, adalet ve hakkaniyetle çalışan memurlar, vergi veren Müslümanlar, cizye ve haraç veren zimmîler, ticaretle uğraşanlar, sanatla ilgilenenler ve en alt sınıfı oluşturan yoksul ve miskinler. Allah bunların hakkını üstün kılmıştır.  Bunlarla ilgili hükümler, Kitap ve Sünnettedir.

Ordu, Allah’ın izniyle halkın koruyucusu, yöneticilerin ziyneti, dinin izzeti ve emniyetini sağlamak için bir araçtır. Halkın düzeni ancak orduyla sağlanabilir. Ordu, düzenini sağlamada düşmanlarına karşı güç oluşturmada ve ihtiyaçlarını karşılamada vergiye dayanır. Ordu ve  vergi mükellefleri ancak kadılar, memurlar ve kâtiplerle düzelip güçlenebilir. Bunlar ihtiyaç sahiplerini gözetir, vergileri toplar, toplumun ve  fertlerin işlerini güvence altına alırlar. Bütün bunlar ancak tüccarlar ve sanatkârlarla ayakta durabilir. 

Tüccar ve sanatkârlar meslektaşlarını bir araya getirip pazarlar kurar, insanların ihtiyaçlarını karşılayıp başkalarının elde edemediği kazançlar elde ederler. Yoksul olup yardım edilmesi, gözetilmesi gereken ihtiyaç sahiplerinin ve miskinlerin durumlarının düzeltilmesi, vali üzerindeki haklarındandır.

İnsanlar arasında hükmedecek kimseleri seçerken en değerli olanları seç. Sonra onların verdikleri hükümleri öğrenmeye çalış.

Memurların durumunu gözden geçir. Onları sevgin ya da eğiliminden dolayı seçme. Deneyip durumlarını öğrendikten sonra görevlendir. Ücretlerini gerektiği kadar ver. Bu, hallerini düzeltmeleri ve elleri altındaki mallara göz dikmemeleri için önemlidir.

Çiftçileri düzelterek ziraî toprakları verimli hale getir. Çünkü bunların ıslah olması onların dışındakilerinin de ıslah olması demektir. Bütün insanlar çiftçinin ve ziraî arazinin iyali gibidir. Vergi toplamaktan ziyade gözün arazi ıslahında ve ülkenin imarında olsun. Çünkü vergi ülkenin imarından sonra toplanabilir. Kim ülkeyi imar etmeden vergi toplamak isterse ülkeyi harap, insanları bîtap eder.

(Yarın son)

Okunma Sayısı: 3467
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Yahya Evrin

    31.10.2020 14:19:16

    Hz.Ali Efendimiz in "Kim ülkeyi imar etmeden vergi toplamaya kalkarsa ülkeyi harap,insanları bitap eder."sözünü günümüze uyarliyalim.

  • Oğuz Yiğiter

    31.10.2020 13:28:33

    Aynı konuyu üç ayrı bölümde işleyen son makale serisi, gazete satırları arasında kalmayıp, imkan ve talebe göre, bu çok önemli Âl-i Beyt mesleği belgesini, broşür, dergi ya da sosyal medya videosu formatlarında neşredilmesi acizâne kanaatimdir. Daha geniş kitlere ulaşma imkânı doğabilir. Mesajlar hâlâ çok güncel ve tâze.. Tebrikler, dualar...

  • Ramazan Sahin

    31.10.2020 08:31:38

    Onca vergi alıyorlar ama nerelere harciyorlar bizden aldıkları bu paraları? Saraylara, yandaş medyaya, yandaş patronları daha da zengin etmeye, silahlara mermilere bombalara.vs. biraz da sus payı olarak fakir fukara fonundan fakirlere. Orta direk ne yapsın? Beli kırılmaya ve yükü çekmeye devam.

  • Mehmet

    31.10.2020 01:00:21

    Vergi bugün çok büyük bir problemimiz.Işsiz misin veya geçimini nasıl temin ediyorsun diye soran bir anlayış yok.Varsa yoksa ver vatandaş ver.Akar yakıt olsun,elektrik olsun,doğalgaz gübre,yem,zirai ilaçlar almış başını gitmiş. Gelir düzeyimiz mesarif in misli olsa amenna.yoktan da vergi alınıyor,vergidende vergi alınıyor.Veremedin mi faiz tahakkuk ettiriliyor.ya hu bu vatandaş işsiz evinin iaşe ve ibadesini temin edebiliyor mu diye sorma vergisini veremezse hemen faiz yolunu aç.Böyle Olmamalı .

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı