"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Tenkit etmeyin, meşveret edin”

Kâzım GÜLEÇYÜZ
07 Ağustos 2022, Pazar
Haklı şûrânın ihlas ve tesanüdü netice verdiğini belirten Üstadın Nur Talebelerine tavsiyelerinden biri: “Birbirinizi tenkit etmeyiniz, medar-ı niza (çekişme konusu) bir mesele varsa meşveret ediniz.”

Bu tavsiyenin ne kadar hayatî bir öneme sahip olduğu, hizmet tarihi boyunca yaşanan birçok tecrübe ile defalarca görüldü.

İnsan olan yerde elbette hatalar olabilir.

Keza farklı fıtrat, mizaç ve meşreplere sahip olarak yaratılmış olan insanlar arasında şahsî ve hissî uyumsuzluklar da yaşanabilir.

Veya bilhassa siyaset rüzgârlarının etkisiyle, dış âlemdeki hadiseleri değerlendirmede  farklı bakış açılarıyla anlaşmazlıklar olabilir.

Bu gibi durumlarda hata olduğu düşünülen hususlar uluorta ve kırıcı tenkitlere konu edilmeyip, meşveretlerle neticeye bağlanmalı.

Fıtrat-mizaç-meşrep uyuşmazlığı veya fikir ayrılığı gibi hallerde, bunların uhuvvet ve tesanüdü zedeleyip sarsacak sonuçlar doğurmaması için meşveretler devreye girmeli.

Şahsî ve hissî imtizaçsızlıkların ve siyasî fikir ayrılıklarının kalıcı küskünlük ve ihtilâflar meydana getirmesine fırsat verilmemeli.

Bu tarz haller kırıcı tenkitlere konu edilmeden meşveret zeminlerinde müzakere edilerek karara bağlanmalı ve meşveretten çıkacak sonuca da herkes tâbi olmalı ve uymalı.

Meşveret kararını da tenkit etmek gibi katmerli bir yanlışa asla tevessül edilmemeli.

Meşveretten çıkan kararların herkes için bağlayıcı olduğu, bu kararların rağmına hele meşveret dışı zeminlerde ileri geri konuşulmasının fitneye yol açacağı unutulmamalı.

Tesanüdü tahrip eden bu çeşit tavır ve davranışlara, Zübeyir Gündüzalp’in ifade ettiği “Muarız ekalliyet nazara alınmaz” ölçüsü uygulanmalı ve kesinlikle  itibar edilmemeli.

Çözümü için meşveret sistemi içinde belirlenen yol ve mekanizmaların kullanılması gereken hususlarda, bunları bypass edip işi emrivakilere döken tavırlardan kaçınılmalı.

Sistemin işleyişinde boşluklar olursa—ki hayatın hızlı akışıyla ortaya çıkacak yeni ihtiyaçlar her zaman için böyle boşlukları doğurabilir—bunlar yine temel ölçü ve prensipler çerçevesinde meşveretlerle doldurulmalı.

Velhâsıl, problemleri büyümeden çözmenin ve hizmet odaklı müsbet gündemlerle yola devam etmenin en sağlam formülü meşveret.

İhlâs ve tesanüdü pekiştirmenin de.

Okunma Sayısı: 2890
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • h.bulat

    7.8.2022 20:37:18

    Bizim vazifemiz meşveret etmek olmalıdir. Meşveretin sonucu alinan karardan zararda doğabilir kàr da.

  • h.bulat

    7.8.2022 20:33:30

    Yorum yazan Sadi Ceylan kardeş yorumunuzda ..."Dünyada dini cemaatler içinde meşveret sistemini kullanan tek cemaattir"...hükmünü vermeniz doğru olmamış. Meşveret eden tek cemaat cümlesi yerine meşveret kuralinı en iyi uygulayan cemaat deseydiniz daha doğru olurdu sanırım.

  • Mehmet Türeli

    7.8.2022 15:45:37

    Amr İbni Âs radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledi: “Hâkim, hüküm verirken içtihatta bulunur da isabetli hüküm verirse, iki sevap kazanır. Yine hüküm verirken içtihatta bulunur da yanılırsa, bir sevap kazanır.” (Buhârî, İ’tisâm 21; Müslim, Akdıye 15. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Akdıye 2; Tirmizî, Ahkâm 2; Nesâî, Âdâbü’l-kudât 3; İbni Mâce, Ahkâm 3)

  • Said Ceylan

    7.8.2022 15:31:25

    Bu güzel yazı için teşekkürler Kazım abi. Dünyada dini cemaatler içinde meşveret sistemini kullanan tek cemaattir yeni asya nur cemaati. Kıymetini bilip daha fazla sahip çıkmalıyız

  • Necati

    7.8.2022 13:28:27

    Risale-i Nur'un şahs-ı manevisi temsil eden has şakirtlerinin şahs-ı manevisi Ferid makamının mazharıdır. Bu şahs-ı manevi inanıyoruz Yeni Asya meşveret sistemidir. Dolayısı ile bu meşveret yıllardır hiç bir temel meselede yanlış karar almamıştır. Hep isabet ve istikamet üzere kararlar almıştır. Bu kararlara uymamak, tenkit etmek büyük vebali olan bir şeydir. İnsanı Allah korusun şahs-ı manevinin dışına atar.

  • Ali

    7.8.2022 07:49:31

    Bizim, sizin ve onlarin MESVERETI oldukca kararlar da mütefavit olabilir. Hangisi hak, hangisi batil MESVERET? Meslekler ve mesrebler bir olmayabilir zira bu sart degildir, dolayisiyla MESVERETLERDEN de farkli sonular ikabilir. Tabiat Risalesindeki gibi hakimiyet noktasinda hangisi hangisene galip, hangisi maglup veya esit?

  • Bülent Bektaş

    7.8.2022 07:07:29

    İhlas tesanüd meşveret; Bunları ıyı anlamanın yegane yolu Risale-i nurlar ile meşgul olmaktan ve derslere devam etmekten geçtiğini hepimiz biliyoruz Hâlâ bu konudaki problemlerin devam ettiğini görüyoruz maalesef Buda imtihan sırrı diyelim Hizmete sımsıkı sarılmak lazım Ve siz değerli yeni asya yazarlarını hiç bir zaman yanlız bırakmayarak ve gazetemiz yeni asya ya sahip çıkarak

  • Hüseyin Yilmaz

    7.8.2022 00:33:50

    İnşallah bu elimizde bulunan, pahası biçilmez, değerli, başka kimsede ve cemaatler de bulunmayan "meşveret sistemini", doğru şekilde icra etmeyi, benimsemeyi, geliştirmeyi ve uygulamayı temennisiyle...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı