"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Lahanacılar Çeşmesi

Kübra ÜNÜVAR
25 Nisan 2021, Pazar
İSTANBUL’UN TARİHÎ ÇEŞMELERİ - Hazırlayan: Kübra Ünüvar

Tarihte yapılan her eserin bir hikâyesi vardır. Yapılan caminin, hanın, bir evin bile... Öyle de yapılan çeşmelerin de temsil ettiği bir mana, üzerinde durulması gereken hikâyeleri vardır. 

Çengelköy’de bulunan bu çeşmenin de tarihte yer tutan bir hikâyesi vardır. Eskiden mızrak, okçuluk, cirit gibi yarışlar olur, padişahlar da bu yarışları desteklerlerdi ve sonunda da destekledikleri takım için anıt yaptırırlardı. Tarihte de ilk derbi Lahanacılar ve Bamyacılar arasında gerçekleşti. Osmanlı döneminde III. Selim Lahanacıları, II. Mahmut ise Bamyacıları destekledi. Merzifon’un büyük lahanalarının ünü sebebiyle, takımlardan birine “lahanacılar”, Amasya’nın ünlü bamyası sebebiyle diğer takıma ise “bamyacılar” denmişti. III. Selim’de Lahanacıları desteklediği için lahana başlı bu çeşmeyi yaptırdı. Daha sonraları da 2 takım arasındaki müsabakalar devam etti. 

Semti Süslüyor

1854 yılında yapılan çeşme Kavasbaşı Ahmed Ağa tarafından yapılmıştır. Kesme taştan yapılan meydan çeşmesinin üstünde altı satırlık kitabe yer almaktadır. Lahana şeklinde olan üst kısmı kurşun ile kaplıdır. Pek çok kez restorasyon gören çeşme, yapılan yol çalışmaları sebebiyle zarar görse de halkın tepkileriyle eski haline getirilmiştir. Suyu akmayan çeşme Çengelköy semtini süsleyen güzel bir yapıya sahiptir. 

Okunma Sayısı: 1748
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı