"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Soyadlar üzerinden usûlsüzlük tesbiti yapılır mı?

Mehmet KARA
12 Nisan 2019, Cuma
İstanbul’da seçim sonuçları açıklanmadığı için hâlâ Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Mevlüt Uysal’ın yaptığı bir açıklama bu süreçte en çok tartışılan ve üzerinde yorum yapılan bir yorum oldu!

Uysal’ın “usûlsüzlük” iddiası günlerdir sosyal medyada en çok konuşulan konulardan birisi. Uysal, bu açıklamasında “Soyadlarına bakıldığında AK Parti’ye oy verdikleri kolayca tesbit edilebilen 3 bin 92 seçmenin kaydı düşürülmüş” demişti.

Şimdi herkes soyadına göre hangi partiye oy verdiğinin tahmin edilmesini isteyerek bir bakıma “geyik” yapıyor.

Uysal’ın bu açıklaması ise bizlere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, miting meydanlarında söylediği “Biz Türkiye’de beka sorunu diyoruz, ama gerçek sorun belli oldu; Kemal, Meral, Temel… Hepsi beş harften oluşan bir ittifakın kapsamı içerisinde bulunan anlamlı isimler olarak dikkat çekiyor” sözü geldi.

Tek farkı Bahçeli, isimler üzerinden, Uysal soyadlar üzerinden yorum getirmiş…

Bu süreç normale dönünceye kadar daha neler göreceğiz neler…

***

LÂTİFE

31 Mart mahallî seçimlerinin üzerinden günler geçmesine rağmen tartışması devam ediyor. Seçim gecesi Anadolu Ajansı’nın verileri kesip 11 saat sonra verileri vermeye başlaması üzerinden tartışmalar alevlenmişti.

AA üzerinden tartışmalar sürerken Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, 1 Nisan’da Anadolu Ajansı üzerinden süren ‘veri paylaşımı’ tartışmasını değerlendirirken “AA benim müşterim değil, benden veri almıyor. AA 90’lara geldiğinde ben daha yeni veri giriyordum” demiş ve devletin resmî ajansı üzerinden bir tartışma başlamıştı. Bu açıklamadan sonra AA’dan ne bu açıklama ile ilgili ne de sonrasında bir açıklama gelmemişti.

Bundan 11 gün sonra Ajansın Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni gazeteci arkadaşım Hasan Öymez, “YSK abonemiz değil. Bu kararları nerden alıyor bilmiyoruz” diye bir sosyal paylaşımda bulundu.

Öymez, AA’nın üst düzey bir yetkilisi olduğu için hemen cevaplar verilmeye başlandı. Paylaşımı görünce, Öymez’i de yakından tanıdığımız için “nazire” yaptığı değerlendirmesini yapmış ancak buna tepkilerin geleceğini tahmin etmiştik. Tahmin ettiğimiz gibi oldu… Tepkiler gelince Öymez, paylaşımını silerek, “Lâtifeyi ciddiye aldılar” diyerek bir paylaşım daha yaptı.

AA’dan 11 gün boyunca açıklama yapılmayınca, bir yetkilinin böyle bir açıklama yapması ciddiye alınması normaldi. Öyle de oldu. Öymez’in bundan sonra nazire ya da lâtife yaparken dikkatli olacağını tahmin ediyoruz. Yılların gazetecisi böylece yeni bir tecrübe daha kazanmış oldu.

***

KHK’LILARA MAZBATA VERİLMİYOR!

İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinin hâlâ bir neticeye bağlanamaması üzerinden tartışmalar devam ederken, il ve ilçelerdeki itirazlar üzerine belediye başkanlarının değiştiği de oluyor.

Seçim sonrasında ilginç hadiselere de rastlanıyor. Bir partiden belediye meclis üyesi seçilen kişiler daha bir hafta geçmeden partisinden istifa edip iktidar partisine katılıyorlar. Oldum olası bir partiden seçilip başka bir partiye geçen milletvekili veya belediye başkanlarının milletin iradesine saygı göstermediğini düşünmüşümdür. Bu durum biraz daha farklı daha bir hafta geçmeden parti değiştirmek de neyin nesi? Bu ne hız?

Seçimlerde bazı adayların seçimi kazandığının YSK tarafından açıklanmasına rağmen mazbatalarının verilmemesi bu seçimin garipliklerden birisi.

YSK’nın verdiği bir karar da tartışma konusu oluyor. YSK, seçildiği halde Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden uzaklaştırılan, sonrasında bir partiden aday olup belediye başkanı seçilen bazı isimlere de mazbataların verilmeyeceği ile ilgili bir karar verdi. Kararda mazbatalar ikinci gelen kişilere verileceği de açıklandı.

Kurulun bu kararı, ilgili kanun ve KHK’da yer alan “Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz” hükmü gereğince aldığı söyleniyor.

Şimdi bir düşünelim. Mazbatası verilmeyen kişi, KHK ile görevine son verilmiş. Hakkında dâvâ açılmış, mahkeme karar vermiş. Aday olmasında bir sakınca görülmeyince aday olmuş, YSK ‘da adaylığını onaylamış.

Peki, şimdi sormazlar mı insana… Seçimlere katılmış ve belediye başkanı seçilmiş bir insan üzerinden, şimdi böyle bir karar normal mi? Bu şimdi reva mı?

Okunma Sayısı: 3311
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı