"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AB, birliktelik ve reform

Muhammet ÖRTLEK
18 Haziran 2022, Cumartesi
AB’nin, Rusya’nın devam eden Ukrayna işgaliyle ilgili ortak vizyon geliştiremedikleri tartışılıyor.

AB’nin Ukrayna’ya desteği mevcut hâliyle sürerse, Rusya’nın askerî yönden uzun süreli zayıflatılması stratejisinin devamına işaret eder. Diğer taraftan AB’nin, Rusya’yı ateşkes veya barışa zorlamasının da bir maliyetinin olacağı aşikârdır. 

Ancak son günlerde konuşulan “Ukrayna’nın Rusya’ya toprak vermesi” fikrinin bölgeye istikrara getirmeyeceği de nettir. Birde tarafların karşılıklı olarak bazı meseleleri açıklığa kavuşturmadan, savaşın ne pahasına olursa olsun bir an önce sona erdirilmesi ise, savaş sonrasında Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginliğin veya bölgesel istikrarın nasıl seyir izleyeceği sorunuyla da karşı karşıya kalınabilir.

AB ülkelerinin Rusya’ya alacakları tavırda farklı fikirlere sahip oldukları biliniyor. Hatta bu hususta Macaristan marjinal bir istisnadır. Elbette Rusya’nın Avrupa’ya karşı petrol, doğalgaz, gıda vb. argümanları kullanması da bunun başlıca nedenlerindendir. Ancak NATO’nun da Ukrayna’daki sürece dahil olması, AB içerisinde farklı fikirlerin zaman alsa da uzlaşabildiğinin delili niteliğinde. Buna en önemli gelişme, AB’nin aldığı bir kararla 2030’a kadar enerji politikasında Rusya’dan bağımsızlaşacağını hedeflemesidir.

Bununla birlikte savaşın daha da uzaması, petrol ve diğer ürünlerdeki fiyat artışlarının devamının AB’de oluşturulan fikir birliğinin test edilmesini bir üst seviyeye taşıyacaktır. Aynı zamanda Avrupa’nın muhtemel ateşkes şartları üzerinde hakim olmadığı eleştirileri yapılıyor. Yani Avrupa’daki savaşın sonlandırılması veya barış planı gibi ileri sürülen görüşlerin, AB’nin güçlü bir müzakere aktörü olmasından değil, AB devletlerinin kendi iç kamuoylarına yönelik bir politika aracı olduğu endişesine ihtimal veriliyor. Daha da önemlisi savaşın tamamlandığında veya kalıcı bir ateşkese karar verildiğinde AB’nin Rusya ile nasıl bir ilişki içine gireceği meselesidir.

Uzun yıllardır BM’de bir reform yapılması konuşulurken, Ukrayna’daki savaş da AB’nin kendi içinde reforma gitmesini gündeme taşıdı. Özellikle Avrupa Konseyi’nde alınan kararlar oy birliğine dayansa da, bu kararların alınmasında daha çok güçlü devletlerin ağırlığının hissedildiği belirtiliyor. Hâl-i hazırda henüz olgunlaşamayan AB Savunma ve Dış Politikası’nda hem Covid-19 salgını döneminde hem de Ukrayna’daki gelişlerde tam fikir birliğinde hareket edilemediğini gösteriyor. AB’de neredeyse 1 yıldır tartışılan Avrupa’nın Geleceği konusunda 9 Mayıs 2022’de bir sonuca varıldı. Buna göre “AB yönetim sistemini derinlemesine gözden geçirmek, oy birliğini kaldırmak, AB yürütme yetkisini reforma tabi tutmak” vb. öneriler AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberto Metsola’ya sunulmuştu. Yine reformlarla ilgili, AB’nin Orta ve Doğu Avrupa üye devletlerinin tutumu da önem arz ediyor.

Rusya’nın savaşı devam ettirmesi, Batılı ülkeler arasında yaptırım yorgunluğuna doğru gidildiğine delillendiriliyor. Yine de yaptırımların ciddi bir argüman olduğu anlaşıldı. AB, Rusya’yla nasıl başa çıkabileceğini şimdilik gösterdi. Ancak reformu gözden kaçırmamalıdır.

Okunma Sayısı: 1055
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    18.6.2022 17:59:06

    Yalnız RUSYA  OLMADAN ve RUSYAYLA iyi ve barışcıl ilişkiler askıya alınıp, her an "RUS AYISI" korkusu pompalanarak ve silahlanma yarışıyla da DÜNYAYA SULH-U  UMUMİ hiç gelemez! Evet, Rusya bu İŞGALLE bizim açımızdan  büyük bir hata yaptı ve belki de pişmanlar. Yalnız ABD ve NATO da bu işe RUSLARI bi nevi zorladı ve hatta yeşil ışık yaktı da denilebilir. Almanya da bu işte kusurlu! Çünkü RUSLARLA olan D.Berlin anlaşması ve diğer konularda gereken titizliği ihmal etti! Ve netice ortada! Çözüm, tekrar RUSYAYLA yeni ve sağlam bir "BARIŞ ANLAŞMASI" YAPMAKTIR. Gerisi havanda su döğmek ve DECCALİZMİN değirmenine SU vermekten başka bir şey değildir.

  • S.topuz

    18.6.2022 17:58:02

    Birileri RUSYA İLE AVRUPANIN ENTEGRE OLUP, DÜNYAYA BARIŞIN GELMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN çok aldatıcı PİLANLAR PEŞİNDE. Ey Akl-ı SELİM sahipleri! SAKIN OLA bu oyuna gelmeyin ve DÜNYA BARIŞI İÇİN NE GEREKİRSE yapın. Zaman "AHİR ZAMAN". Fazla Vaktimiz de zaten kalmadı gibi? Deccalizmin TUZAKLARINI BOŞA ÇIKARIN ve SULHU UMUMİYİ ve BARIŞI ACİL OLARAK SAĞLAYIN. İNSANLIĞIN BUNA ÇOK ihtiyacı var. BIKTIK artık Terör ve SAVAŞLARDAN. GINA geldi.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı