"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Neden bunları konuşuyoruz ki

Sebahattin YAŞAR
16 Mayıs 2020, Cumartesi
‘Ama’lı cümleler her zaman korkutur beni; ‘ben’li olur ve ‘benlik’ kokar.

Oysa ‘biz’ de, (‘biz’e rağmen) ‘ama’ olmaz.

‘Ama’, fikir yoğrulurken gerekli.

‘Ama’ların müdavelesinden sonra, ‘ama’ demek, bambaşka ‘ama(ç)’lı.

Zaman, şahs-ı manevî zamanı, şahıs değil.

‘Ama’nın sınırlarını iyi bilmek gerekir.

Şeytanın en çok attığı taşlardan biridir, ‘ama’.

Oysa, ‘Hak yolunda kim olursa olsun kendinden daha iyi olduğunun ihtimaliyle enaniyetten vazgeçmek…’, bir ihlâs kaidesidir.

Kevser havuzunda erime dersini veren, şimdi eriyememe imtihanı veriyor.

Bir kere nefsi emmareye hak vermeyegör, dökülme, çözülme başlıyor. Önce, ‘...kimse bizi bu hakikat dâvâsından ayıramaz…’, ’biz kendimizi burada bulduk…’ cümleleri, bir şeyler kendi isteği gibi gitmeyince de, ‘tamam, ama’lı cümleler gelmeye başlıyor.

Sonrası, ‘Ben bu satırları böyle anlamıyorum.’ cümleleri. Ve, ‘Zaten bir şeyler içime sinmiyordu.’, Ve devamı, ‘O adam orada olduğu müddetçe…’ 

Sonuç, ‘benim onlarla bir arada olmam mümkün değil, ille de herkes aynı potada olmak zorunda değil’.

Bütün hikâyeler böyle başlayıp böyle bitiyor. Kazanan hep nefis oluyor.

Kevser havuzunda erimek kolay değil. Eleştirileceksin, belki hakaretler, iftiralar, gıybetler… İmtihanın olacak, ama o şahs-ı manevîden ayrılmayacaksın. Olgunlaşmak bu işte. Çetin mevsimden geçeceksin, sarsılacaksın, ama kopmayacaksın dalından. Dalından kopan olgunlaşmaz, çürür.

Yaşlar, şartlar değiştikçe, satırlar farklı şeyler mi söyler insana?

İstişare onun için vasattır belki de, vasat da, normaldir.

Neden bunları konuşuyoruz ki, onu da bilmiyorum.

Okunma Sayısı: 1386
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ESRANUR

    31.5.2020 19:55:51

    Neden konuşuyoruz? Çünkü buz tutmuş enaniyetlerimizi havuzda eritemediğimizden. Ve de havuzun içinde olmamıza rağmen erimeye diretmemizden. Üstelik şahs-ı maneviyi oluşturan bütün fertlerin değil de bazılarının havuzda enaniyetini erimesini beklemeden dolayı biz hep bu konuları konuşuyoruz sayın yazar. Bu minvalde yazılarınızın devamı duasıyla. Hislerimize tercüman oluyorsunuz. Tebrikler

  • Abdulkadir

    16.5.2020 18:12:14

    2) İşte bu yüzden,cümleler oldukça önemli.Her zaman kelimelerimizi seçerek konuşmalı,karşıdaki nasıl anlar diye;nasıl ve ne şekilde bir cevap metodu kullanır diye düşünmek durumundayız.İşin içine 'ama' girdi mi,nefis girdi mi;o iş kötü sonla biter.Dolayısıyla;her daim,enaniyetten uzak durmak kaydıyla;cümle ve kelimelerin yeri ve zamanını iyi ayarlamaları ve ona göre,karşıdakine hitap etmeliyiz.Bizler müsbet hareket etmekle mükellefiz 'ama' menfi hareket bize uymaz.'Ama' yine de kardeşiz ve dostane hareket edeceğiz.'Ama'sız bir hayat isteriz ama; 'ama'sız da olmuyor işte.En iyisi; 'ama'yı da,ene havuzunda eritip,misyonumuzu 'ama'ya yer olmadan devam ettirelim,bi deneyelim bakalım neler olacak?...

  • Abdulkadir

    16.5.2020 18:12:04

    1) Bir cümle kullanırız,devamında 'ama' bağlacı geldi mi;sonrası sıkıntı yaşatıyor.Ama'lı,fakat'lı cümleler,sorunlu olur çoğu zaman.Karşıdaki konuşmaya başlıyor,herkes pür dikkat adamı dinlemekle meşgûl;sonra bir bakıyorsunuz adam 'ama' diyor ve orda ipler kopuyor.Genelde denir ya hani;cümleler güzeldir,sonrasında 'ama' geliyorsa eğer 'ama'dan öncesini at gitsin diye.Ama bağlacından sonrası,olumsuz olur çünkü.En azından,karşıdaki o cümleden hoşlanmaz.Bu her yerde böyledir nerdeyse.Cemaat gruplarında da,çoğu zaman bu sıkıntıyla karşılaşılır.Herkes aynı görüşten,aynı görüş yahut ideolojiden yana tavır almaz ya,bu da öyle.Kardeşiz,biriz,beraberiz;aynı amaç doğrultusunda hareket ediyoruz,'ama'...İşte o an,herşey bambaşka bir hâle bürünüyor.Ciddi anlamda tartışmalar baş gösteriyor.Hâlbuki az önce;amaçlar,görüşler yahut fikirler aynıydı.Ama bir anda ipler koptu,sinirler gerildi.

  • Emre

    16.5.2020 06:10:29

    On numara

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı