"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sigara haram mıdır, mekruh mudur?

Süleyman KÖSMENE
18 Ocak 2024, Perşembe
Akhisar’dan Ahmet Dere: “Hem ehl-i hak olan Ehl-i Sünnet ve Cemaat’in mezhebinde bir şeyin şer’an çirkinliği, pisliği; nehy-i İlahî sebebiyledir.”1 Bu hüküm gereği sigaranın şeriattaki hükmünü açar mısınız?”

Genel Çerçeve

Tütün içmek ayet ve hadislerde ismen haram kılınmış bir madde değildir. Yani hakkında açık bir nehy-i İlahi yoktur. Fakat vücuda zararsız bir madde de değildir. Böyle olunca mubah diyenler olduğu gibi, aşağıda bir kısmını vereceğimiz çerçeve ayetlerden kıyas yoluyla hüküm çıkarıp tahrimen mekruh veya hatta haram diyenler de olmuştur. Ekser âlimler, tütünün mubah denecek ölçüde masum olmaması, bununla beraber hakkında ismen nehy-i İlahî bulunmaması nedeniyle, verdiği hasarlardan yola çıkarak tahrimen mekruh demişlerdir.  

Tütün 15. Asırdan beri bilinen ve içilen bir zararlı maddedir. Kur’ân indiği günlerde bilinmez ve içilmezdi. Dolayısıyla Kur’ân’da hakkında ismen bir hüküm gelmedi. Vahiy Sahibinin gelecekte kullanılacak bir madde hakkında ismen bir hüküm indirmemiş olması elbette bir zaaf değil, bir rahmet tecellisidir. 

Ehl-i sünnet mezhebine göre bir şey hakkında açık nehy-i İlahi varsa, yani açık yasaklama varsa, o şey pistir, yani haramdır. Açık nehiy yoksa, sigara gibi zarar da veriyorsa, o şeye mekruhtur denmiştir.

Ayetlerin, gelecekte kullanılacak bir zararlı maddeyi ismen haram kılması geleceği gören bir vahye yakışan bir şey olmaz mıydı? Hayır. Böyle olsaydı şu sakıncalar doğardı:  

1-Bu madde bulunmadan önceki insanlar böyle bir haramı kavramazlardı, neticede Kur’ân anlaşılmaz bir kitap olurdu.    

2-Henüz bir madde kullanılmadan onu haram kılmak, Kur’ân’ın gerçekliğine uymazdı.  

3-Bâtıl’ı tasvir etmiş olurdu ve bilinmeyen bir madde hakkında merakları tahrik etmiş olurdu.        

Çerçeve Ayetleri

Bu yüzden insanlarca henüz bilinmeyen ve kullanılmayan bir zararlı maddeyi genel çerçeveyle sakındırmak, ismen sakındırmaktan daha gerçekçidir. Kur’ân bunu yapmıştır.

İşte çerçeve belirleyen bazı ayetler:

- “Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın!”2 

-”Kendi kendinizi öldürmeyin.”3

-“Mü’minlere eziyet edenler günah işlemişlerdir.”4

-“Peygamber onlara temiz şeyleri helal kılar, pis şeyleri haram kılar”5

-“Gökyüzünde (kıyametin yaklaştığını) haber veren bir dumanın belireceği Gün’ü bekle.”6  

 “İsraf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez.”7

-“Biz sizi boş yere mi yarattık?”8     

Tütün Zararlı mıdır?

Bu ayetlerden hangisine tütünü vursanız, tütün içmenin caiz olmadığı sonucu çıkar. 

Şu haberlere bir bakın:

*İstatistiklere göre her yıl dört milyon, her gün ise on bin’in üzerinde insan sigaranın zararlarından dolayı hayatını kaybediyor.

*İhtiva ettiği ağır metaller nedeniyle 1 nargile ortalama 5 paket sigaraya denk zehirlenme yapıyor.

*Tütün içerdiği nikotin, katran ve diğer zehirli gazlar sebebiyle insan bedeninde toksik etki yapıyor. Özellikle katranın içeriğinde 4500 civarında insan vücudu için zehirli kimyasal bileşik bulunuyor. Bu kimyasal bileşiklerden 40 kadarının ‘kesinlikle’ kansere yol açabileceği bilim adamları tarafından tespit edilmiştir.

Dipnotlar:

1- Mektubat, s.42 2- Bakara Suresi: 195

3- Nisa Suresi: 29 4- Ahzab Suresi: 58

5- A’raf Suresi: 57 6- Duhan Suresi: 9, 10

7- En’am Suresi: 141 8- Mü’minun Suresi: 115

Okunma Sayısı: 3063
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nureddin

    20.1.2024 10:37:35

    Bu ayetler ışığında fazla karbonhidrat yağ şeker...hareketsiz bir hayat zirai ilaçlar beşeri ilaçların bir çok kısmı insan zara noktası var.örnekler çoğaltılabilir....Bence bu konuda tıbbiyeliler doğru ve güvenilir bilgi elde etmeleri gerekir aksi takdirde mekruh bile diyemezsiniz çünkü kaç tane ne kadar zarar sigara tütün nargile ...... maalesef kapitalizim para kazanmak için bir çok yalan bilgide yayıyor.Sigara hakkında tuz şeker zirai ilaç beşeri ilaç hayvanı ioaç yem.......liste uzar.Kuranı hekimin uyarısı ile bunların hepsine dikkat etmek gerekir. Sigara ucuz vergi fahiş israf falan değil 1 pkt 15 Gr tütün 7 7 TL maliyetin %70 80 tütün.Sigarayı öne ćıkarıp alkol ve uyuşturucudan hiç bahis etmezler.

  • Coşkun

    18.1.2024 19:51:18

    eskiden içilen tütün ile günümüzde kimyasal reaksiyona uğrayarak tehlikeli bir hale dönüşen sigara çok farklı.. hükmü de buna göre olmalı.. sigara içmek bir insanlık suçudur.. insan genetigini bozmaktır.. çok mu çok pis bir şeydir vs..

  • Harun

    18.1.2024 00:15:21

    Sigaraya verilen ücret ve hastalanınca tüm harcanan çaba ve ücretler israftır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı