"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kredi almak da bir “almak”tır…

Ahmet BATTAL
16 Mayıs 2013, Perşembe
Bankadan ya da başka bir finansman aracısından…

Faizli bankadan ya da faizsiz bankadan…
Nakdî kredi ya da mal bedeli için kredi…
… almak, bir “kredi almak” değil midir? Evet öyledir.
Kredi almak da bir almak değil midir? Evet öyledir.
Öyle ise ve krediyi alan dindar ise nelere dikkat edecektir?
Şunlara:
-Krediye gerçekten ihtiyacım var mı yoksa gereksiz yere mi borçlanıyorum.
Zira bilhassa bu zamanda borç, “yiğidin kamçısı” değil, “dindarlığın bir lekesi”dir.
-Kredi almak için akdedeceğim mukavelenin fıkhî hükmü nedir?
Zira her bir kredi biçimi, dinî ve fıkhî hükmü itibariyle farklı sonuçlara tekabül eder. Helâli var, mekruhu/şüphelisi var, haramı var.
-Bismillah diyebiliyor muyum? Veren de bismillah diyebiliyor mu?
Bu son şartı benim uydurduğumu düşünebilirsiniz.
O zaman Bediüzzaman’ın Lem’alar’da (s. 137) yer alan şu cümlelerini okuyunuz:
“Esbab-ı zâhiriye eliyle gelen nimetleri o esbab hesabına almamak gerektir. …
Eğer o sebep ihtiyar sahibi ise, o Bismillâh demeli, sonra ondan al. Yoksa alma. Çünkü ‘Üzerine Allah’ın adı zikredilmeyen şeylerden yemeyin’ (En’âm Sûresi, 6:121) âyetinin mânâ-yı sarihinden başka bir mânâ-yı işarîsi şudur ki: ‘Mün’im-i Hakikîyi hatıra getirmeyen ve O’nun namıyla verilmeyen nimeti yemeyiniz’ demektir.
“O halde, hem veren Bismillâh demeli, hem alan Bismillâh demeli. Eğer o Bismillâh demiyor, fakat sen de almaya muhtaçsan, sen Bismillâh de, onun başı üstünde rahmet-i İlâhiyenin elini gör, şükürle öp, ondan al. Yani, nimetten in’âma bak, in’amdan Mün’im-i Hakikîyi düşün. Bu düşünmek bir şükürdür. Sonra o zâhirî vasıtaya istersen duâ et; çünkü o nimet onun eliyle size gönderildi.”
Özetle, bir nimeti alanın da verenin de Allahın adıyla alması ve vermesi şart. Aksi hal mesuliyet sebebi. Ancak ihtiyaç varsa o başka mesele.
Para ya da finansman desteği de elbette bir nimet ve yukarıdaki kural bankadan ya da komşudan alınan bu para için de geçerli.
Faizli ya da faizsiz, herhangi bir banka ile yapılan kredi tedarik akdinin “dinî açıdan caiz” olması yetmez. Verenin Allah adına vermesi ve alanın da Allah adına alması şart.
Mal kredisi caiz mi? Âlimlerimize göre evet.
Yani bankanın kredi alıcısına nakit para vermek yerine onu mal sahibi ettiği ve peşin alıp vadeli satma esasıyla işleyen üç bacaklı akitler caiz mi? Evet.
Bu üç bacaklı sözleşmede finansman tedariki ve satışa aracılık işini yapan finansman aracısının banka olup olmamasının ve banka ise faizli ya da faizsiz banka olup olmamasının akdin sıhhat şartlarına manisi var mı? Yok.
O halde helâl bir hukukî işlemi dinen “yanlış” bir işletmeciyle kurmaya izin var mı?
Bilhassa bu “yanlış” tedarikçi, krediyi verirken “Bismillah” demediği gibi böyle demeyi red de ediyorsa, nasıl olacak da ondan alacağız.
Krediye muhtaç olmak ne demektir? Bu “ihtiyaç”, haramı helâl eden bir zaruret hali midir?
Bu soruların dinî hükmünü ve cevabını Gazetemizin uzman yazarlarına bırakalım.
Ama anlaşılıyor ki verirken Bismillah demediği gibi böyle diyenlerden hazetmeyen ve müşteri olmasından bile rahatsız olan faizli bankadan caiz türden faizsiz kredi alınamaz.
Ama anlaşılıyor ki faizli banka da işleten bir patronun faizsiz bankasından alınacak kredi de aynı sebeple “sorunlu”.
O halde “faizli bankalardan faizsiz pencere açmak” denilen, “görünüşte masum” bankacılık taktiği, hakikatte ancak meyhane dibine cami yapıp meyhaneden doğruca camiye adam kapmaya çalışmaya benziyor. 
Özetle, krediye muhtaçsan faizsiz bankaya git. “Ama bunların kredi maliyeti faizli bankalarınkinden daha yüksek” diyerek kaçma. Zira onun da sebebi var.

Okunma Sayısı: 2510
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mr Paul Green

    15.7.2015 14:40:40

    Merhaba Am Mr Paul Green,% 3 faiz oranıyla açık ve anlaşılabilir bir hüküm ve koşullar kredi Meşru ve güvenilir kredi lender.I vermek Am. Sadece 5000 $ 6.000.000 $ USD, Avro ve Pound itibaren. Ben faturaları ödemek için İş Kredileri, Bireysel Krediler, Öğrenci Kredisi, Araç Kredisi ve Kredi veriyoruz. Eğer bir kredi ihtiyacınız varsa ne yapmak zorunda size şimdi doğrudan hemen benimle temas için: [email protected] Çok Yaşa. Saygılarımızla, Mr Paul Green E-posta: [email protected]

  • i. kaban

    16.5.2013 00:00:00

    Değerli Hocam,

    Bankacılık işlemlerinde faizsiz bankaları kullanmaya dikkat eden birisi olarak işleyiş ile ilgili bazı gözlem ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum müsaadenizle.

    Kredi işlemlerinin bahsettiğiniz gibi gerçek bir alım satımın finansmanına dayalı olmak zorunda olduğu faizsiz sistemde, söz konusu gerçek malın finansman sonrası satıcıya yapılacak ödeme ile edinilmesi gerekmekteyken, dolayısıyla daha önce alınan veya alınmış gibi gösterilen malların finansmanından kaçınılması gerekirken, faizsiz bankalarda hedef baskısının ciddi olarak hissedildiği içinde bulunduğumuz ortamda, bahsettiğimiz işlemlerin sıhhatinden ne kadar emin olunabilir.

    Buna bağlı olarak eklemek gerekirse; üst yönetimce, bir taraftan verilen hedeflerin gerçekleştirilmemesinden şube/kredi yöneticisi sorumlu tutulurken, diğer taraftan da yapılan işlemlerin faizsizlik ilkelerine aykırılığının vicdani bedelini de aynı kişilere yıkmak gerçek hayatta ne kadar uygulama alanı bulabilir? Bu temelde yapılan işlemlerin amacına uygunluğundan ne kadar emin olunabilir?

    Hedef baskısı çalışanları devamlı kredi kullandırmaya ve bu paralelde pazarlama faaliyetlerini yoğunlaştırmaya iterken, müşterilerin de bu faaliyetler eliyle ihtiyaçları olmayan malların tüketimine yönlendirilebileceği hususu ne kadar sorgulanmaya değer bulunmaktadır. Bu durumun varlık-fiyat balonu oluşturma hususundaki katkısı ve konunun faizsizlik anlayışındaki yeri irdelenmekte midir?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı