"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Melekler ve görevleri

Ali FERŞADOĞLU
26 Kasım 2016, Cumartesi
İnsanın manevî yapısı ve psikolojik hali ile ilgili olan melekler: Bunların başında Cebrail (as) gelir. Vazifesi, İlâhî mesajları peygamberlere ulaştırmaktır. Buna “Vahiy Meleği, Ruh’ül-Kudüs, Ruhu’l-Emîn” de denir.

Evet, bu gruba giren meleklerin diğer kısmının bir görevi de, Allah’ın peygamberlerine ve kuvvetli iman sahibi olan zatlara kuvvet vermek, sıkıntı ve üzüntülü anlarında onları teskin etmek, maneviyatlarını yükseltmek, bütün insanların doğru yola gitmesi, istikamet dairesinde hareket etmesi için onlara duâ etmektir. Ve gerektiğinde mücazat vermektir.

“O zaman sen mü’minlere, ‘Rabbinizin gökten indirdiği üç bin melekle yardım etmesi size yetmez mi?’ diyordun. Evet, eğer siz sabrederseniz ve Allah’ın emirlerine karşı gelmekten kaçınırsanız, düşmanlarınız şu anda üzerinize gelecek olsalar bile Rabbiniz size nişanlı ve alâmetli beş bin melekle imdat edecektir.”1

•Özel görevli melekler: Bir de meleklerden bir kısmı özel olarak görevlendirilmişlerdir. Bunlar da bu grupta incelenir:

•Hafaza melekleri: Her insanda bulunan iki muhafız melek. Bunlar insanda her türlü iyi ve kötü hareket, davranış ve sözleri, fiilleri yazarlar. Bunlara Kur’ân’da “Kiramen Kâtibin” adı verilir. 

“İki melek, insanın sağında ve solunda oturarak yaptıklarını yazmaktadırlar. İnsan hiçbir söz söylemez ki, yanında gözetleyen yazmaya hazır bir melek bulunmasın...”2

Nasıl ki, polis teşkilâtında ve sair teşkilâtlarda kameralar, bilgisayarlar, teypler vardır. Aynen öyle de, bu meleklerde İlâhî kameramanlar mevcuttur... 

•Münker ve Nekir ismi verilen melekler: Görevi, insanlar öldükten sonra kabirde sual sormaktır. 

•Azrail (as) ise, ölüm anında ruhları almakla vazifeli olan melektir. 

•Mikâil, rızıkları dağıtmak ve Allah’ın iradesine göre hadiseleri, tabiî seyrinde akışını sağlamaktır.

•Kıyametin kopmasını haber vermek için “Sur”a üfürecek olan İsrafil adındaki melek...

Melekler her an bizimle ilgilidirler. Hatta sadece insanlarla değil, kâinatla alâkadar ve onun tedbir ve terbiyesinde, tefekkür ile dellâllığında vazifelendirilmişlerdir. Dolayısıyla iyi/güzel/hayırlı işler/ameller yapanlara da ilham getirirler. 

İşte, meleklerin koruma ve ilhamlarına mazhar olabilmek için, koruma alanı ve iletişim kuracak kapsam alanı içinde olmamız gerekmektedir. Gayrimeşrû işler, meleklerin kapsam alanı dışındadır ve habis ruhların kapsam alanı içindedir...

Dipnotlar: 1-Al-i İmrân Suresi, 124-125. 2-Kaf Suresi, 17-18.

Okunma Sayısı: 4398
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı