"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diyanet ve cami

Fatih Yokuş
23 Aralık 2021, Perşembe
Deizmin artması, ahlâkı çöküntünün çoğalması ve yozlaşmanın tavan yapması düşündürücü ve üzücüdür. Diyanet ve onun mensuplarına, manevî tahribatı önlemede fazladan iş düşmektedir.

Diyanet; ihtişamlı genel merkez, il ve ilçe müftülük binaları, lojman ve makam araçlarıyla değil; cami ve cemaatı ile kaîm ve daim olur. Camideki cemaatin çeşitliliği, sayısı, devamlılığı, bayanların rahatlıkla ibadet edebilmeleri, çocukların sesleri, caminin açık olması ve sohbetlerin olması camiye değer katacaktır.

Vaizlerin cami dışındaki insanlarla irtibat kurmaları, irşad faaliyetlerini arttırmaları, cami ile vatandaş arasında köprü görevini yapmaları Diyanete değer katacaktır. Camilerde; memur mantığı ve mesaî kavramıyla görev, mesaî bitimi camiyi, hatta bahçesiyle beraber ibadete kapatmak, vatandaşın kullanımını engellemek yanlış olduğudur.

Daha öncede camiler mesai bitimi kapatılır, ancak namaz kılınacak bir yer bırakılırdı. Ne günlere kaldık.

Hırsızlık bahane. Camileri cami olmaktan çıkarmak şahane. Cami; Müslümanların bir araya geldiği, dertler ve sorunlara çözüm arandığı, ilim ve istişarenin yapıldığı yerlerdir.

Arapça cem’ kökünden türeyen “toplayan, bir araya getiren” câmi’ kelimesi, Cuma namazı kılınan el-meacidü’l-câmi’ (cemaati toplayan mescid) tamlamasının kısaltılmışıdır.

Mescidü’l- Harem; Mekke’de “Harem” bölgesinde yeryüzündeki inşa edilen ilk mabet ve camidir. Peygamberimizin (asm) Medine’ye hicret ettiğinde yaptığı ilk iş ise Mescudu’n- Nebi inşa etmesidir.

Günümüze kadar inşa edilen camiler; eğitim, öğrenim, imarethane, dinlenme, irşad ve sosyal faaliyetleriyle 7/24 açık olan yerlerdi.

Ne günlere kaldık? Bu vazifeyi rıza-i İlâhî için yapan imam ve Diyanet camiasından özür dileyerek; makam araçları, lojmanlar, protokoldaki yerler... ve benzeri imkânlarla mutlu azınlık. Merkezden hazırlanan hutbe, merkezi sistemde okutulan ezan ve verilen vaiz. Camiler sadece namaz kılınan ve belli saatlerde açılıp kapanan yerler olarak kabul edilirse vah halimize!..

Bu gidişat hayra âlâmet değildir. 

Selâm ve duâ ile.

Okunma Sayısı: 1974
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali

    23.12.2021 12:08:13

    Dini yorgunluk ve bıkkınlık oluştu. Şu an camiler en gariban ve sahipsiz dönemini yaşıyor denebilir. At yorgun araba bakımsız arabacı bıkkın. Tarihi camiler; kılima pervane saat çöplüğüne döndü. Cemaat kendi camisine katkı yapmalı..

  • Said

    23.12.2021 08:17:43

    Camide kapalı, birde wc leri. Vaizlerde namaz kılan bir çok insanı malûm darbeden sonra adam darbe nedir bilmez yalan nedir bilmez aldatma nedir bilmez ama her defasında gönüllerini kırdı geçirdi.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı