"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nur dairesinde tesanüd

İbrahim ERSOYLU
06 Eylül 2019, Cuma
Nur dairesinde tesanüt: Nur’un “şahs-ı manevî”sini oluşturan Nur Talebelerinin, İhlâs ve Uhuvvet Risaleleri’nde belirtildiği gibi, Üstadın meslek ve meşrep ölçülerinde ittifak ederek, meşveretle, birbirleriyle sıkı bir dayanışma içinde iman ve Kur’ân hizmetini yapmalarıdır.

Günümüzde tahribatçı nifak ve dalâlet komiteleri, şahs-ı manevî tarzında ittifak ederek, iman ve ahlâkın tahribine çalışmaktadırlar. Hedeflerine ulaşmada engel gördükleri dinî cemaat ve tarikatların, özellikle Nur Talebelerinin iman ve Kur’ân hizmetlerini akamete uğratmak için bir kısım siyasîleri ve devlet kuvvetlerini onlara musallat ederek aralarına fitne – fesat sokarak tesanütlerini bozdukları görülmektedir.

Bunlara karşı en yapılacak en etkili mukavemet: Nur Talebelerinin, aralarındaki ihtilâfları küçülterek çözmeleri, birbirleriyle ittihat ve tesanüt ederek fitne tuzaklarını bozmaları ve hizmete kararlılık ve sebatla devam etmeleridir.

Benzer komiteler: Üstad hayatta iken saff-ı evvel Nur Talebelerini birbirine düşürerek tesanütlerini bozmaya teşebbüs etmişler, ancak Üstadın uyarılarıyla buna dikkat çekerek, tuzakları boşa çıkardığı bir mektupta anlatılmaktadır. 1

Üstad başka bir mektupta: Nur Talebeleri arasında tesanüde ziyade ehemmiyet vermesinin mühim bir sebebini; yalnız Risale-i Nur’a faydası olduğu için değil, tahkikî imana sahip olmayan avam-ı ehl-i imana, dalâlet cereyanlarına karşı nokta-i istinat teşkil etmesi olarak ifade etmiştir. 2

O diğer bir mektupta: Nur Talebelerinin birbirlerine en fedakâr nesebî kardeşten daha yakın olduklarını, kardeş kardeşinin kusurunu örtüp affetmesi gerektiğine işaret etmektedir. 3

O başka bir mektupta: “Sakın çok dikkat ediniz; içinize bir mübayenet (ayrılık) düşmesin… Nefis ve şeytan sizi kardeşinize karşı itiraza ve haklı olarak tenkide sevk ettiği vakit deyiniz ki: 

“Biz değil böyle cüz’î hukukumuzu, belki hayatımızı ve haysiyetimizi ve dünyevî saadetimizi, Risale-i Nur’un en kuvvetli rabıtası olan tesanüde feda etmeye mükellefiz.” 4 buyurmuştur.

Aziz Üstadımız, kardeşleriyle tesanüdünü bozanlara çok kızdığı hatıralarda nakledilmektedir. Birkaç sene önce bir saff-ı evvel ağabeyimizden, vefatından az evvel bizzat dinlediğimiz bir hatırada kendisinin, Ankara’da Tarihçe-i Hayat’ın basımında Atıf Ural ile yaşadığı bir ihtilâfı Üstada gidip şikâyet etmesi üzerine, Üstad bu işe kızdığını, ona, “Kardeşim! Risale-i Nur siz olmadan da hizmet eder. Sen git o kardeşinle tesanüdünü muhafaza et” dediğini bize nakletmişti.

Son söz: Üstadımızın ifadesiyle büyük ve mühim bir umur-i hayriyenin çok muzır manileri olur. Şeytanlar ve şeytanlaşmış ehl-i dalâlet o hizmetin hadimleriyle çok uğraşırlar.

Onlar vazifelerini yaparlarken biz de onlara karşı müteyakkız olmalıyız; aramıza fitne sokmalarına fırsat vermeyerek, İhlâs ve tesanütle birbirimize kenetlenmeli, çakıl taşları mesabesindeki ihtilâfları ve problemleri istişare zemininde Nurun ölçüleri ışığında hallederek yolumuza devam etmeliyiz.

Okunma Sayısı: 1816
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Salih

    8.11.2019 12:41:13

    Allah sizden razı olsun muhterem kardeşim şu yazıyı herkesin okuması lazım

  • Abdulkadir Turan

    6.9.2019 18:46:34

    Nur mesleğinin en önemli hususlarından biri de Üstad Hazretlerinin son derece önem verdiği tesanüttür.Ayrı yahut aykırı hareket Nur mesleğinde yoktur.Tesanüt bağını koparacak her türlü fitneye karşı azami derecede gayret göstererek engel olmak zorundayız.Rabbim biz Nur talebelerini tesanüt sırrıyla her daim hemhâl eylesin.İstifadeli yazınızdan dolayı çok teşekkür ederim ağabeyim.Allah'a emanet olunuz.

  • Ali R. Yardimoglu

    6.9.2019 07:16:48

    ....tam ihtiyac olan 1 makale, tebrik ederim; yani, kendini begenmislik ve cok salgin ve en tehlikeli "gizli kasintilik" tan kacmali, kacinmaliyi(m), burada (z) olmaz, cogul soylenmez, kendime konusuyorum......

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı