"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şaşmaz pusula

Kâzım GÜLEÇYÜZ
29 Mart 2020, Pazar
Said Nursî gibi, Kur’an’ın bu çağa mesajlarını vukuf ve isabetle yansıtan, müceddid kimliğine sahip bir âlim ve düşünürün vefat yıldönümleri, hem onun “Ölümüm hayatımdan çok hizmet edecek” sözündeki mesajı defaatle teyid eden hizmet hamlelerine vesile oluyor, hem de aktüel gündemin çoğu zaman ruhlara kasvet veren boğuculuğundan bunalan zihinlere, o gündemin arkaplanına nüfuz eden derin yaklaşımlarla, onun Kur’anî irşad ve ikazlarını tekrar hatırlayıp, olup bitenleri Risale-i Nur perspektifinden tekrar kuşbakışı bir nazarla gözden geçirme ve rahat bir nefes alıp, tazelenmiş bir enerjiyle yola devam etme fırsatını veriyor.

Bediüzzaman’ın en önemli özelliklerinden biri, doğrularla yanlışların birbirine karıştığı, hattâ bazı münferit doğruların bütün içindeki anlamından koparılıp yanlış hedefler için kullanıldığı dehşetli “ahirzaman” ortamında, Kur’anî ve Nebevî parametrelerden hareketle, en karmaşık durumlarda bile istikameti kaybettirmeyen şaşmaz bir pusulayı, yol haritasını ve rehberi Risale-i Nur’daki hizmet prensipleriyle ortaya koymuş olması.

Bu ölçü ve prensipler, dikkatli ve şuurlu okurlarını, günübirlik olayların görünen veya gösterilen yüzüne takılıp kalmayan; perde gerisine de nüfuz ettirip dessas fitne ve oyunların içyüzünü fark ettiren; genel gidişat ve istikameti kapsayıcı bir bakışla görüp ona göre en isabetli tavrı alabilmeyi mümkün kılan; ve ilâveten herşeyi hem kader programı, hem de ahirete bakan yönleriyle yorumlama kabiliyetini kazandıran engin bir feraset, basiret ve öngörüyle teçhiz ediyor.

Risale-i Nur bize, akıp giden hadiselerin perde gerisinde kaderin ince sırlarını okuyabilmeyi; hiçbir şeyin, herşey Kudret Elinde olan Sonsuz Rahmet ve Hikmet Sahibinin izni ve rızası haricinde vuku bulamayacağına duyulan inancın huzur ve sükûnetiyle teskin olmayı; herşeyde rahmet-i İlâhiyenin izini, özünü, yüzünü görebilmeyi; şefkat duygusunu İlahî rahmetin üzerine çıkaracak şekilde istismar etme yanlışına düşmemeyi ve olayları “Pencerelerden seyret, içlerine girme” sözüyle dile getirilen “mesafeli duruş” tavsiyesi çerçevesinde ibret nazarıyla izlerken “Vazifeni yap, vazife-i İlâhiyeye karışma” prensibini de hiç hatırdan çıkarmamayı öğretiyor.

Onun içindir ki, en olumsuz gibi görünen gelişmeler dahi Risale-i Nur’dan dersini tam almış hizmet erbabını ümitsizliğe sevk edemiyor. Zira herşeyden önce “Vazifemiz hizmettir, takdir ve netice Allah’a aittir” ölçüsü buna izin vermediği gibi, “Allah Hakîm’dir, abes iş yapmaz; Rahîm’dir, ihsanı ve merhameti çoktur” yaklaşımı ile “Bu dünyanın bir de ahireti var” inancı, onu rahatlatıyor.

“Değil yalnız hayat-ı uhreviyenin, belki dünyadaki hayatın dahi saadet ve lezzetini isteyenler, Risale-i Nur’un imanî ve Kur’anî derslerinde bulabilirler ve buluyorlar” (Kastamonu Lâhikası, s. 165-6) cümlesi işte bu manaları ifade ediyor. Anlamak ve yaşamak duasıyla...

Fotoğraf: Erhan Akkaya

Okunma Sayısı: 6564
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmet

    29.3.2020 21:49:45

    Selamun aleykum Kazım bey bu yatsı namazından sonra okunan dualar ,yakın camilerde bir biri içine geçiyor ve anlamakta güçlük çekiyoruz .daha önce kullanılan yanlış olan merkezi sistem vardı,sanki bu uygulama bu vakitte kullanılsa daha iyi olacak hem anlaşılır,hemde beraberce birlikte amin diyerek daha bir tesirli daha etkili olur inşaallah. Gündeme getirilebilir gibi

  • Osman YILDIRIM

    29.3.2020 10:24:58

    Sayin Kazım Bey; Bu hakikatleri böylesi deruni hisle işlerken sureti haktan gözüküp Yeni Asyaya olmayacak bir uslup ve tavırla iftiralarda bulunup yüklenmeyi Nurculuk addeden bazı bedbahtlara ne demek lazım. Biliyorum onları Allaha havale etmekten başka bir şey yok ama bir defa iki defa değil sürekli Yeni Asyaya hakaret ve iftiralarla yüklenenlere başka bir yol ve yordam yokmu doye de düşünmekteyim. Allah aşkına bu nasıl bir dindarlık bu nasıl bir Nurculuk ki durup dururken Yeni Asyayı hedefe koyup olmadık hatetlerde bulunanlara bu dünyada yspılacak bir şey yokmudur diye düşünmekteyim. Birde varislik payesini kullanarak bu aşağılık tavırlarını sergilemekteler. Bunlar kim acaba aklıbaşında bir adamları yokmudur acaba bunlar yap~lacak şeymidir diye sorulamaz mı acaba. Selam ve saygılarımla

  • A. Ferşadoğlu

    29.3.2020 07:01:33

    Risale-i Nur'un sunduğu bu Kur'an'i prensiplerin vurgulamanız çok önemli: Bu ölçü ve prensipler, dikkatli ve şuurlu okurlarını, günübirlik olayların görünen veya gösterilen yüzüne takılıp kalmayan; perde gerisine de nüfuz ettirip dessas fitne ve oyunların içyüzünü fark ettiren; genel gidişat ve istikameti kapsayıcı bir bakışla görüp ona göre en isabetli tavrı alabilmeyi mümkün kılan; ve ilâveten herşeyi hem kader programı, hem de ahirete bakan yönleriyle yorumlama kabiliyetini kazandıran engin bir feraset, basiret ve öngörüyle teçhiz ediyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı