"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Siber vatan,” öyle mi?!!

Kâzım GÜLEÇYÜZ
27 Ocak 2021, Çarşamba
28 Şubatçıların, henüz yeni yeni gelişmekte olan internet yayınlarını zapturapt altına alabilmek için, site içeriklerinin çıktısını basın savcılarına iletme zorunluluğu getirmek gibi “Zihni Sinir proceleri”ne imza attıklarını hatırlıyoruz.

Gelinen noktada aynı zihniyet daha “sofistike” yöntemlerle işini yürütme hesabında.

Bunların son dönemde en yaygın kullanılanı, rahatsız olunan ve duyulması istenmeyen haberlere “bağımsız (!) yargı” eliyle “erişim engeli” konulması ve işi daha da sağlama alıp çift dikiş yapmak için “erişim engeli” haberleri için de ayrıca “erişim engeli” kararı alınması.

Son yıllarda bu tür kararlar o kadar çok verildi ki, artık takip edebilmek dahi zorlaştı.

Ama yine de olup bitenler dikkatle takip edilip her biri tek tek kayda alınıyor ve bunlar raporlanıp muhafaza ediliyor. Demokrasi, basın ve ifade özgürlükleri üzerindeki baskılar kalktığında hepsinin kapağı tekrar açılır.

Tek adam rejimiyle iyice önü açılan resmî ideoloji muhafızlığının yeni hedefi, uluslar arası boyutu da olduğu için kontrol alamadığı sosyal medyayı susturup etkisiz kılmak.

İçeriden ve dışarıdan gelen bütün tepki ve uyarılara rağmen Meclisten geçirilen malûm yasayla öngörülen kısıtlamalar adım adım hayata geçiriliyor. Uymayan sosyal medya şirketlerine önce para cezaları, ardından reklam yasakları... Sırada bant daraltması var.

Herşeyin yerli ve millîsini uydurma furyasında Whatsapp’a karşı Bip kampanyaları ve “siber vatan” söylemleri eşliğinde götürülen bu süreç Türkiye’de iyice tırpanlanan temel hak ve özgürlükleri tümden kullanılamaz hale getirmekten ve ülkeyi dünyadan koparıp içe kapatmaktan başka ne sonuç verir?!!

Gerçi sınır ve engel tanımayan iletişim teknolojisinin verdiği VPN gibi imkânlarla bu kısıtlamalar bir şekilde ve bir ölçüde yine aşılır.

Ama sosyal medyaya da yasak koyan bir ülke imajı bizi Kuzey Kore ve Belarus gibi “dünyadan tecrit edilmişler” sınıfına sokar.

AB adaylığından böyle bir kategoriye savrulmayı kim kabul edebilir ve hazmedebilir?

“Yerlilik, millîlik ve siber vatan” iddiasıyla pazarlanan Bip’in yanına Rus ürünü Telegram’ı katmanın bu mantık ve söylemle ne ölçüde örtüşüp bağdaştığı da ayrı bir bahis.

“Yerli ve millî savunma sanayii”nde kaydedildiği söylenen büyük mesafenin sembollerinden biri olarak yine Rus yapımı S-400 füzelerinin gösterilmesinde olduğu gibi...

Okunma Sayısı: 4066
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ozer

    27.1.2021 09:37:03

    28 şubatçılar kimler isim verilmelidir.Asıl buhranlara sebep olanlar,zenginlikle makamla sınanan kendi zirvelerinden indirilmekten korkanlar,bu nedenle zıtlarla dahi iş birliği yapabilen sözde muhafazakarlar değilmidir.Unutulmamalı Sayın Abdullah Gül e kulaksız diyenler 28 şubatta dahi yapılamayanları yapmıştı.Ekonomik,hukuk,siyasi,askeri,toplumsal buhranlara sürükleniyoruz.Dileriz Milletimiz adanmış israfsız iyi insanları tercih eder.

  • Ali R. Yardimoglu

    27.1.2021 09:03:37

    1921 Moskova' dan beri(a), faal ve gizli olan counter guerilla, (... , ve ....... adli komita), simdi Dugin ve, onun gibi silhouette' li (ayni gorunusluler) le beraber, yeni 1 BabrakKarmal' i piyasaya surduler, "uzun"dur oynatirlar..

  • Ergün

    27.1.2021 02:58:44

    Mesela YouTube yasağı getirilmesi başta gençler olmak üzere önemli bir kesimde büyük tepki çekecektir. Günümüzde bilgi akışı, eğlence, ticari faaliyet vb.değişik alanlarda youtube yaşamın merkezine oturdu. 2007' de yasak gelmişti ama o zaman kullanım oranı, içerik üretme miktarı şimdikinin çok altındaydı. Bu süreç en çok hükümete zarar verecek gibi duruyor. Çağın gereklerine karşı sürekli tavır almak yıpratıcıdır. Daha çok baskı ve denetim kovalarken eldeki kalan oylar da hızla eriyecek.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı