"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İş güvenliği uzmanı günah keçisi değildir!

Ramazan Aydın
12 Temmuz 2020, Pazar 00:11
AB Kriterleri çerçevesinde, 2012 yılında Türkiye’de, çalışma hayatında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, ilgili işyerlerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi (doktor) görevlendirmeleri yapılıyor.

Ramazan Aydın
(A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı)

Bu görevlendirmeler; istihdamlı olabildiği gibi, kısmî çalışma şeklinde ferdî ya da bu hizmeti vermek üzere kurulan ortak sağlık ve güvenlik birimleri (OSGB) vasıtasıyla da olabiliyor.

Buradaki iş güvenliği uzmanlarının görevleri de yine 6331’e dayandırılarak çıkarılan İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK ile şu şekilde belirtilmiştir:

MADDE 9 – (1) İş güvenliği uzmanları, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:

a) Rehberlik:

1) İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunmak.

2) İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.

3) İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak.

4) İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapmak ve işverene önerilerde bulunmak.

b) Risk değerlendirmesi;

1) İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik tedbirleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.

Yukarıda, yönetmeliğin altı çizili yerlerine bakılacak olursa; çok bariz bir şekilde görülecektir ki iş güvenliği uzmanının işyerindeki ana ve esas görevi rehberlik yapmak ve işverene/vekiline önerilerde bulunmaktır.

Durum bu kadar açık ve yönetmelik bu kadar net iken, bu yasa ve bu yönetmeliğe, her ne hikmetse(!), bir türlü vâkıf olamayan kolluk kuvvetlerinin (polis, jandarma), herhangi bir iş kazasında ya da işyerindeki patlamalarda ritüele bindirdikleri “Hele iş güvenliği uzmanı nerde, gelsin bağim(!) ifade vermeye” söylemleri ne ola ki?

Neden iş güvenliği uzmanı?

Tek ezberlediğiniz söz kalıbı bu mu?

Aynı yasayla iş güvenliği uzmanının yanında işyeri hekimi de aynı pozisyonda görevlendiriliyor. Onun da yönetmelikle belirlenen yükümlülükleri var. İş güvenliği uzmanına reva gördüğünüz muameleyi hangi gerekçeyle, işyeri hekiminden esirgiyorsunuz? Neden?

Kaldı ki; öngörülen risklerin ve çözüm önerilerinin bulunduğu risk değerlendirmesini, sadece iş güvenliği uzmanı hazırlamıyor. Uzman ve işveren vekiliyle birlikte; işyeri hekimi, firmanın malî işlerde sorumlu yetkilisi, çalışan temsilcisi, formen vs. de risk değerlendirme ekibinde, yönetmelikle, yer alıyorlar.

Bunların içinde neden sadece iş güvenliği uzmanını günah keçisi olarak görmektesiniz? Elbette yargılanabilir, ama bu tutuksuz da olabilir. Yargılamanın sonunda kendisine rücu edecek bir ceza kesinleşirse zaten uygulanacaktır.

Sakarya’da havaî fişek ve patlayıcı üreten fabrika özeline indirgeyecek olursak; buranın tehlikeli madde güvenlik danışmanı da mevcut. Ayrıca; yangın eğitimi hizmeti gibi, aldıkları birçok hizmet daha var. Bunlar da iş güvenliği uzmanı gibi bu fabrikaya hizmet etmektedirler. Bu büyük ve dehşet verici patlamanın kök sebebine inildiğinde, buradaki can kayıplarından, bu diğer hizmet eden kişi ya da kuruluşların da kusurlu olmayacakları ne malûm?

Bütün hususlar ayan-beyan ortadayken, işyerinin her şeyinden ve özellikle iş güvenliğinden (Resmî Gazete: 29.12.2012 Sayı: 28512- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ, İşverenin iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili yükümlülükleri MADDE 5) birinci derecede işveren sorumluyken, iş güvenliği uzmanı günah keçisi olamaz.

Okunma Sayısı: 3686
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Murat AKAR

    13.7.2020 09:42:31

    ISG uzmanı kavramı sadece bakanlıkta Günah keçisi kavramı'na da ben karşıyım zira bu tür yaftalamalar ile bir süre sonra İGU değil İGK demeye başlayacaklar... Lütfen ama bu tür başlıklardan vazgeçin... Bu hafta bu konularda tepkimizi ortaya göstermek için etkinlikler düzenleyeceğiz herkesi bekliyoruz

  • Ali Camadan

    13.7.2020 01:23:57

    Ramazan Bey umarım İSG uzmanlarının kaderi değişir. Şu anda ki konjonktür de İSG uzmanları kan ağlıyor. Işten çıkartılma korkusu sebebiyle hiç kimse Bakanlığa bildirim yapamıyor. Bir an önce sistemin değişmesi gerekli.

  • Ramazan Aydın

    12.7.2020 13:27:11

    Ömer bey, yaptırım: çalışma bakanlığına bildirmek (yönetmelik gereği)Ama pratikte mümkün mü? Asla. Maaşla ilgili vurguladiginiza katılıyorum...

  • Ömer

    12.7.2020 10:51:40

    AB normları ile Türkiye arasındaki İş Güvenliği ve Sağlığı farkı nedir.Ayrıca Öner’i,istek,talep,takip,rehberlik,yapılması yada yapılmaması gerektiğini ifade edip talep ettiğinizde belli bir zamanda yapılmadıysa yaptırımınız nedir.Ayrıca sizin gibi benim( şahsi görüşüm ) kişiler bağımsız ortak bir yerden maaş almadığı sürece söylenip/çizilenler aynı yerde duracaktır kanaatindeyim.Selamlar

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı