"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsan istemeden iyilik yapar mı?

Sebahattin YAŞAR
23 Ekim 2021, Cumartesi
İnsan bir taraftan günaha, diğer taraftan iyiliklere potansiyellidir. Bir kefede iyilik diğer kefede kötülük vardır. İnsan bu iki kefe arasında gider gelir.

Soru şu, insan -nefsi istememesine rağmen- iyiliklere meyilli hale gelebilir mi? İnsanın kendisine veya başkalarının ona gıyabında yaptığı tövbe istiğfar, onun kötülük yapma meylini kırar. Özellikle de bir cemaatin tesbihatına dahil olmak kişinin çok yönlü kötülüklerden uzaklaşmasını netice verir.

Diğer taraftan kişinin duâ ve tevekkülü kişinin iyilik yapma meylini arttırır. Yine bir de bir cemaatin duâlarına, tevekkülüne dahil olmak çok yönlü iyilikleri yapar hale gelmek anlamı taşır. Normal şartlarda o iyiliği yapmayı düşünmezken, şahs-ı manevinin duâları ve Allah’a tevekkülü kişiyi gıyabında iyiliklere meyilli hale getirir. Bu olağanüstü pozitif bir kapsam alanıdır. Duâ, âciz insanın sınırlı gücüne, Yaratıcının sınırsız gücünü katmaktır. Buna insanın kendisinin bile akıl erdirebilmesi güçtür.

Böyle bir durumda insan, artık sadece görünen tarafıyla insan olmaz. Binlerce kadın, erkek; genç, yaşlı, çocuk size duâ eder hale gelir. Onların aralarındaki bir masumun duâsının kabul olması yeter. Bir de bakmışsınız ki, iyilik niyetiniz olmadığı, bu yolda adım da atmadığınız halde bir iyilik enerji dalgasının içinde kendinizi bulursunuz. İşte bu güzel netice o şahs-ı manevinin duâlarının ve tevekkülünün içinde olmaktandır. Böyle bir iyilik iştirak hali, insan dünyadan ayrılsa da manen devam eder. Kötülüklerden çekinmek ve iyilikleri yapar hale gelmek nimetlenmektir. İyilikleri Allah’tan, kötülükleri nefsinden bilmek bu yönüyle imtihandır. İnsanın iyilikleri sahiplenme hakkı yoktur. Şahs-ı manevinin duâ ve tevekkülü, o şahs-ı manevî içindeki fertlerin iyilik yapma, kulluk sergileme gibi olumlu adımları atmasını kolaylaştırır.

Burada şahs-ı manevinin duâsı, insanın kendi cüz’î iradesi istemese de o şahs-ı manevinin güçlü enerjisi kişiyi o iyiliği yapar hale getirir. Güçlü şahs-ı manevî, kişinin tek başına yapamayacağı çok iyilikleri, güzellikleri katbekat kişiye kazandırır. Ferdi teşebbüsten ziyade, bir şirkete dahil olmanın kazancının yüksek olması bundandır. 

Ne mutlu şahs-ı manevinin bu yüksek enerjisine liyakat kesbedebilenlere!

Okunma Sayısı: 1708
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    24.10.2021 22:31:17

    Anlaşılan o ki bir şahs-ı manevi içinde olmak insanı koruyan bir zırh gibidir. Zira artık kardeşleri adedince ruhu olan bir yapıda kazanılacak ecir ve korunacak günahlar hadsizdir. Bu hakikati kavradığımızda istifadeyi çoğaltabilmek için gayreti de üst düzeyde yaşamaya başlıyoruz. Ne mutlu bu kutsi davada yer alıp gayret edenlere...

  • Nuray

    23.10.2021 12:32:31

    Abi çok güzel tedbirler Allah cc razı olsun sizden bir ricam olacak Hanımlar meşveret inde kardeşlerimiz şikayet ediyor meşveret ler çok uzuyor vs diye bu konuyu ele alan bu minvalde bir yazı dizisi hazırlasanız size zahmet olmazsa ☺️bir mesele çok uzatılıyor,çok fazla toplantı yapıyoruz,üstad hz meşvereti tarifi böylemi ? zübeyir abi nasıl meşveret ederdi ? ve nasıl yapılmasını tavsiye ederdi ? Efendimizin sav meşveret usulü nedir ? gelen sualler bu minval üzere Rabbim kaleminize kuvvet versin 🤲🏻

  • Ferhat ardıç

    23.10.2021 08:30:58

    Tam anlayamadım demekki aklım az ama tanıdığınız bir mübarek şahıs varsa söyleyin bizede dua etsin çok ihtiyaç var

  • Ramazan Çalışan

    23.10.2021 08:30:51

    Evet, diğer taraftan kişinin duâ ve tevekkülü kişinin iyilik yapma meylini arttırdığı gibi, istiğfar ve tövbe dahi, meyelan-ı şerri keser, tecavüzatını kırar. Ey insan! Senin elinde gayet zaîf, fakat seyyiatta ve tahribatta eli gayet uzun ve hasenatta eli gayet kısa, cüz'-i ihtiyarî namında bir iraden var. O iradenin bir eline duayı ver ki, silsile-i hasenatın bir meyvesi olan Cennet'e eli yetişsin ve bir çiçeği olan saadet-i ebediyeye eli uzansın. Diğer eline istiğfarı ver ki, onun eli seyyiattan kısalsın ve o şecere-i mel'unenin bir meyvesi olan Zakkum-u Cehennem'e yetişmesin.(26.söz)

  • Oğuz Yiğiter

    23.10.2021 04:20:37

    Sinerji kavramını, şahs-ı manevî sırrının ifşâsında ustalıkla kullanan makale, bu vadideki tefekkür halkalarına yeni bir bakış açısı kazandırıyor. Tebrikler, dualar Hocam...

  • Ömer Faruk Yaprak

    23.10.2021 00:46:02

    Hocam takdire şayan bir şerh olmuş.

  • Alihan Kahraman

    23.10.2021 00:17:35

    Allah ebediyen razı olsun inşallah.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı