"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sürekli şikâyet eden yeniliğe direniyordur

Sebahattin YAŞAR
03 Ekim 2020, Cumartesi 00:02
‘Ahh, ahh nerede o eskiler’, ‘Şimdi gelenler gidenleri aratıyor.’, ‘Eskileri mumla arıyoruz.’ Bu tür cümleler, genç kuşağa hazır olunmadığının itirafıdır.

Problem yeni gelende değil, eskilerin metodunun eskimesindedir.

İletişim problemi, sende bir iletişim engeli olduğunu gösterir.

Vakıa şu ki, bu şikâyet cümlelerinin sahibi artık yaşlıdır. Gelen, eski gibi gelsin istiyordur. Melek gibi genç bekliyordur. Olmayınca da şikâyetler. Bu, kendini yenileyememenin ikrarıdır. Hiçbir şey eskisi gibi değil. Çağ da, problemleri de, o problemlere mukabele metotları da sürekli değişiyor. Her şey değişirken, yeni insan kuşağının eskiler gibi olması beklenmez.

Gençleri olanların veya gençlerle ilgilenenlerin kendilerini yenilemeleri daha makul görünüyor. Uymayan vidayı zorlamak, ancak sizi yorar. Yeni insanlara eskimiş metotlarla yaklaşılmaz. Kullandığımız ruhsuz bilgisayar bile yeni sürümler ister. Kendimizi yenilemekten başka çare gözükmüyor.

Gençleri, bizim zamanın kurallarınadeğil, onların yaşayacakları zamanın şartlarına hazırlamalıyız. 

Çünkü onlar zamanının çocukları olacaklar. Yaşanan çağ ile çağa mukabil gelecek duygunun, davranışın uyumu lâzımdır.

Ebeveyn ve eğitimciler, kendilerine uygulanmış metotları yenilere uygulayıp duruyorlar. Uymuyor. 

Şartlar değişmiş. Evet, o metotlar pek çok hizmet etmiş, pek çok insan yetiştirmiş, ama artık çağın sürümüne uymuyor.

Yeni kuşağın muhatabının kendini yeni problem ve çarelere hazırlaması gerekir. Bütün sektörler eski çalışanlarını yeni sürümlere uygun hale getirmek için uyum programları geliştiriyorlar. 

Bu durum ebeveynler, eğitimciler için de geçerlidir. Otuz yıldır eğitim camiasında olan bir eğitimci, her yıl sınıfına gelen gençlerdeki değişimi görmüyor ve ona göre kendini hazırlamıyorsa, sürekli gençlerden şikâyet edecektir. Böylece birbirini anlamayan öğrenci-öğretmen ikilisi hep didişip duracaktır. Haliyle eğitim diye bir şey olmayacak, nasihat boşta kalacaktır.

Hasılı, nasihin sevimli ve gençlere uygun donanıma ulaşması şarttır.

Okunma Sayısı: 1550
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir

    3.10.2020 17:02:37

    2) Yenilik güzeldir ama her yeni de eskir,bunu da akıldan çıkarmamak gerekli.Dolayısıyla eski eskide kaldı;eski nesil,eskiyi baz alarak,metodik olarak eskiyle işlerini yoluna koydu.Onların eskisi,şimdinin yenisi gibi.O zamanki eski,şimdiki yeni mesabesinde yani.Hülasa;gençler yeniyi istiyor yeni olanı tercih ediyor.İnovasyon önemli onlar için.Dijital bir çağda yaşıyoruz ve dolayısıyla da,her yere ve her zemine 'yeni' şarttır.

  • Abdulkadir

    3.10.2020 17:02:30

    1) Çağın gençleri hemen herşeyde bir yenilik arama peşinde.Sürekli yeniyi istiyor ve bunu talep ediyor genç nesil.Yeni jenerasyon da;yeni olanı tercih eder zaten,aksi de beklenemez.Eskiyle yenilenme,söz konusu değil.Böyle birşeyi genç nesil,aklından bile geçiremiyor zaten.Bir de yeniyi istemenin yanında,sürekli bir doyumsuzluk hâli söz konusu.Bir şey isteriz;o şeyi elde edince de,bu defa başka birşeye yönelme durumu baş gösterir.Araba,ev vs.aklınıza ne gelirse,sürekli birşeyler istiyor ve bunda da ciddi anlamda hırs gösteriyoruz.İllâ o istediğimiz bizim olacak,başka yolu yok.

  • Abdullah

    3.10.2020 10:48:31

    Kanaatıma göre problem yetişkinlerde dir.Yetişkinlerde bir duraklama,bir do nukluk vardır.Yerinde sayma,kendileri ni yeniliyememe,zamanın şartlarına uyarlıyamama sorunu var. Entropi di ye bir kavram var.İşletme dilinde aşın ma,geriye gitme anlamlarını taşır.İşlet me eğer zaman içinde kendisini yeni liyemezse, lazım gelen cihazlları ve imkanları temin edip,donanımlı hale gelmezse aşınıp,geriye doğru gider, sonra kapanma nıktasıns bile helebilir.İman ve Kur'an hizmetlerimiz, eğer zamanın ihtiyacına göre sunul mazsa,yeni metot,izah tarzları, yeni bakış açıları,yeni yaklaşımlar getiril mezse,donuk kalır ve etkili olmazlar. Kıyamete kadar,bütün manevi ihtiyaç larımıza cevap verecek tek kaynağı mız,Nur külliyatıdır.Bu Kur'ani ve Rabbani hakikatlar ve prensi,kaideler çerçevesinde yenilikler yapmalı ve genç nesillerimize sunmalıyız.Çok önemli bir nokta da,yetişkinlerimizin gençlere fiilen örnek olmasıdır.Hiç unutmayalım ki hayatımızın her karesi gençlerin dikkatli kontrolundadır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı